Geschiedenis Buma/Stemra in boekvorm

Cor Witbraad heeft deze week zijn eerste boek: ‘Buma/Stemra sedert 1913’ gelanceerd. Het boek laat de vele hoogte-en dieptepunten zien die de geschiedenis van Buma/Stemra gekend heeft. Schrijver Cor Witbraad ploegde zich door kilometers archief en schreef er een indrukwekkend boek over: ‘Buma/Stemra sedert 1913’.

Cor Witbraad (1946) werkte lange tijd -sedert de jaren zestig – bij Buma/Stemra in verschillende functies, in laatste instantie als directeur cultuur/sociaal. Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en –uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen.

Zo’n zes jaar werkte auteur Cor Witbraad aan het ruim zeshonderd pagina’s tellende boek over de geschiedenis van auteursrechtorganisatie Buma/Stemra. Witbraad laat in zijn boek geen gebeurtenis onbesproken. De beide wereldoorlogen, de ondergang van Buma’s dochterorganisatie voor literaire rechten Seba, de modernisering van de bedrijfsvoering, de automatisering, de opkomst van nieuwe auteursrechten en auteursrechtorganisaties en de samenwerking daarvan binnen Cedar, de Nationale Hitparade, Radio Noordzee Nederland, de piraterij van geluid- en beelddragers en de Stichting Muziek en Publiek passeren de revue.

Van lp naar mp3
Auteursrechten staan de laatste jaren door de komst van internet, en het illegaal downloaden wat daarmee samenhangt, sterk ter discussie. ,,Maar eigenlijk is het iets van alle jaren’’, zegt auteur Cor Witbraad. “Toen Buma/Stemra bij de opkomst van de radio ging praten met de radiomakers, vonden ze het maar niets dat tekstdichters en componisten geld moesten krijgen als hun nummer werd gedraaid. ‘Ze mogen blij zijn dat ze gedraaid worden op de radio’ was de reactie.’’ Ook de komst van de grammofoonplaat werd gezien als een bedreiging. ,,Veel restaurants en bioscopen hadden livemuziek, maar door de grammofoonplaat werden die artiesten overbodig.’’ Witbraad (61) werkte vanaf 1963 bij Buma/Stemra in diverse functies. Inmiddels is hij met pensioen.

Schip in orkaan
De historie van Buma/Stemra kent vele andere hoogte- en dieptepunten. ‘Het verleden toont Buma/Stemra vaak als een schip in een orkaan’, aldus Konrad Boehmer, componist en bestuursvoorzitter van Buma/Stemra. ‘Het waren dikwijls situaties die een andere organisatie zonder meer hadden doen bezwijken. Veel problemen van weleer komen regelmatig, ook nu nog, in een andere gedaante terug maar de kern van het auteursrecht blijft dezelfde. Was het vroeger de Franse auteursrechtenorganisatie Sacem die Buma bedreigde, nu is het de Europese Commissie die de kleine auteursrechten spelers van de markt wil vegen.’ Boehmer is desondanks optimistisch. ‘De geschiedenis bewijst dat componisten en tekstdichters blijvend zullen vechten voor hun belangen en daarmee het behoud van onze Nederlandse muziekcultuur voor toekomstige generaties.’

Boek info
Het boek ‘Buma/Stemra, sedert 1913. Een geschiedenis’, werd geschreven (608 pagina’s) door Cor Witbraad en id te verkrijgen via de boekhandel voor 59,50. ISBN 978.90.5730.457.6. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten