Op bezoek bij: De Gouden Radio en Televizier-Ring

De ogen van Rick van Veldhuysen schieten zenuwachtig heen en weer. Giel peutert nerveus aan zijn broek en de makers van het Theater van het Sentiment houden krampachtig hun handen gevouwen. Willen van Kooten houdt een toespraak voordat hij de prijs uitreikt. Elke seconde lijkt een eeuwigheid te duren. ‘Schiet eens op!’ lijkt het kwartet te denken.

Vorige week vrijdag werd voor de tweede keer de RadioRing uitgereikt. De organisatie was in plaats van de grote en kille tv studio van vorig jaar ditmaal uitgeweken naar de kleinere en wat gezelligere Studio DeSmet in Amsterdam. De aanwezigen bestonden vooral uit ‘radiofamilieleden’ van de genomineerden.

Zoals het een echte radioprijs beaamd, werd de uitreiking live op de radio uitgezonden. Naast het publiek en de genomineerden was er een uitzonderlijke extra gast aanwezig: een live voiceover. Deze sprak alle vormgeving terplekke in door de extra microfoon rechts achterin het podium. Die gast was de legendarische Hans Hoogendoorn, dé stem van Radio 1 en bijv. ‘Met Het Oog Op Morgen’.

Het Gouden Radio-Oortje werd uitgereikt aan ‘De radio 2 Top 2000’. 3FM Serious Request, de winnaar van vorig jaar, en de Radio Tour de France van radio 1 waren ook genomineerd. De nominatie van het laatste programma is verrassend. “Radio Tour de France ís er gewoon. Mensen staan er niet bij stil dat de hele happening ook eigenlijk een groot evenement is. We waren natuurlijk enorm vereerd dat we genomineerd waren”, aldus de redactie.

Claudia de Breij sleept sinds ze gestopt is met haar programma op 3FM ineens alle radioprijzen binnen. Volgens haar zelf kan dat twee dingen betekenen: “Of niemand heeft gemerkt dat ik gestopt ben, of iedereen is juist blij dat ik ben gestopt…” De overige genomineerden waren de Sophie Hilbrand, zei presenteert al vier jaar lang ‘Storing’ op Radio 1 en Jeanne Kooijmans (Radio 1 en Radio 5).

Zoals De Breij afgelopen jaar alle prijzen voor beste radiovrouw in de wacht sleepte, zo haalde Giel Beelen dit jaar alle prijzen voor beste mannelijke DJ binnen. Giel won de Zilveren RadioSter voor beste radioman van het jaar. Hij moest het opnemen tegen Edwin Evers (Radio 538) en Frits Spits (Radio 2).

Na wat uren leek te duren kwam het verlossende woord eruit: de Gouden RadioRing ging niet naar het ochtendprogramma Giel en ook niet naar Midden in de Nacht Rick. De laatste had  de prijs overigens ook graag had gewonnen aangezien hij vorige week zondag moest stoppen met zijn weekend programma Weekend Rick op Radio 538. De prijs ging naar het duo dat zo krampachtig probeerde normaal te kijken: de Gouden RadioRing ging naar Het Theater Van Het Sentiment.

Radio.NL was ook aanwezig bij de uitreiking van de Gouden Radio en Televizier-Ring en maakte een aantal foto’s van deze dag. [SvH/Radio.NL]