10 Jaar Evers Staat Op: Op volle kracht op 538

Het ochtendprogramma Evers Staat Op bestond begin dit jaar precies 10 jaar. Op 1 januari 1998 ging de allereerste uitzending de lucht in op 3FM. Al snel groeide het programma uit tot de best beluisterde ochtendshow van de Nederlandse radio. In 2000 verhuisde het programma naar Radio 538, waar het programma mateloos populair bleef. 10 Jaar na de start mag Edwin Evers zichzelf nog steeds ‘Koning van de ochtend’ noemen. Radio.NL presenteert daarom in twee delen: Het Evers Staat Op historisch overzicht.

Van 3FM naar 538
Ondanks dat Edwin al twee jaar lang succesvol de ochtendshow presenteerde voor de KRO op 3FM, kwam er toch een einde aan de samenwerking. Edwin besloot namelijk samen met Cobus en Rick over te stappen naar Radio 538. Volgens critici alleen om het vorstelijke salaris van 1 miljoen gulden per jaar, maar volgens Edwin was ook het gevoel over de potentie van Radio 538 belangrijk. Achter de schermen bij 3FM waren er namelijk de nodige irritaties.

Zo mocht Edwin officieel niet zijn eigen muziek uitzoeken. Daarnaast was er de strijd over in welke studio Edwin z’n programma moest maken. Het kwam vanuit de AKN-studio, maar de Raad van Bestuur van de NOS eiste dat het vanuit de 3FM-studio ging gebeuren.

Op 17 april 2000 ging Evers Staat Op van start op 538. Een veelgehoorde klacht was dat er te veel reclame te horen was, maar desondanks bleven de luistercijfers hoog. En daarom won Edwin in 2000 wederom een Marconi Award. 

Veranderingen
Na een jaar bij 538 vond er een ingrijpende wijziging plaats bij Evers Staat Op. Cobus Bosscha besloot namelijk om het team te verlaten. Hij ging terug naar 3FM, waar hij een eigen middagshow kreeg. Edwin en Rick gingen op zoek naar een derde man voor het team. Na een paar maanden werd die gevonden in de vorm van Niels van Baarlen, die al achter de schermen werkzaam was bij 538. In mei 2001 werd Evers Staat Op ook nog eens met een uur verlengd en duurt het programma tot 10 uur.

Typetjes
Ook bij Radio 538 bleven de typetjes een vast ingrediënt van Evers Staat Op, al is de frequentie hiervan omlaag gegaan. Door het overlijden van Prins Bernhard in 2004 besloot Edwin te stoppen met zijn imitatie van zijne Koninklijke Hoogheid. Daarentegen kwamen er ook nieuwe typetjes bij, waaronder Frans Bauer en Willibrord Frequin.

Vroeg
Ondanks dat Edwin veel luisteraars trok met zijn show, was niet iedereen even blij met het feit dat zijn show in de ochtend werd uitgezonden. Vooral omdat het heel gebruikelijk is om veel BN-ers vroeg tijdstip te bellen. Een heel bekend voorbeeld hiervan was Louis van Gaal die boos werd op Edwin. Een fragment hiervan was dan ook regelmatig te horen in de show. Ook wijlen Gert-Jan Dröge kon een vroeg belletje van Edwin niet echt waarderen.

In september 2003 werd het team van Evers Staat Op uitgebreid met een eigen nieuwslezer: Henk Blok. Een jaar later werd Evert Santegoeds aangesteld als nieuwe showbizz-verslaggever en opvolger van Albert Verlinde.

Sinds vijf jaar wordt Evers Staat Op op de vrijdag afgesloten met de wekelijkse column ‘Lieve Marianne’ van Peter Heershop en dat leidt dan ook regelmatig tot hilarische momenten.

Hoogtepunten
In de afgelopen 10 jaar heeft Evers Staat Op vele hoogtepunten gekend. Zo waren Edwin en Co regelmatig op locatie aanwezig tijdens de Olympische Spelen en het WK voetbal. Maar ook de uitzendingen vanuit de huiskamers van Frans Bauer en Jan Smit mogen tot de hoogtepunten gerekend worden. In 2001 haalde Edwin de Soulshow met Ferry Maat na lange tijd weer terug op de radio. En dat Edwin van deze muziek kan genieten, bleek vorige maand, toen Earth, Wind & Fire live in Evers Staat Op te gast waren. En dat was speciaal, want het was hun eerste live radio optreden ooit.

Een ander hoogtepunt die Edwin behaalde was het winnen van de Gouden Radioring en de Zilveren Ster in 2006. De eerste radioprijs die door het publiek bepaald werd. Hij kreeg deze erg toepasselijk uit handen van Frank de Boer. De echte.

Ontwikkeling van de radio
Na 10 jaar Evers Staat Op mag geconcludeerd worden dat Edwin een enorme rol heeft gespeeld in de ontwikkeling van de Nederlandse radio. Want hoewel het Curry en Van Inkel waren die het ‘Zoo format’ van de VS naar Nederland haalden en Van Inkel het als eerst introduceerde in de ochtend, was het Edwin Evers die het format groot maakte in de ochtend en overgoot met een stevige Nederlandse jus.

Ook het imiteren van bekende Nederlanders is mateloos populair geworden mede dankzij Edwin. De basis van de gesprekken die hij met ieder typetje voert is altijd gelijk. Het typetje is volledig met zichzelf bezig, en begrijpt een bepaald woord verkeerd. Dat is vervolgens de grap. Edwin probeert vervolgens wanhopig het misverstand te herstellen en geeft iedere keer weer op. De sidekicks lachen ondertussen op de achtergrond met het publiek mee. Het intelligente van Evers is dat hij toch altijd weet te verrassen met zijn geniale woordgrappen.

Ook het fenomeen ‘sidekick’ werd grotendeels populair dankzij Evers Staat Op. Ze duiken dan ook te kust en te keur op op de radio. Zelfs bij Rob Stenders en Rob van Someren. Ondanks dat ze vaak bestempeld worden als ‘lachzakken’ blijkt dat ook een goede sidekick zijn een vak apart is. Er zijn inmiddels genoeg shows geflopt omdat de sidekick eigenlijk deejay wil zijn, en niets toe te voegen heeft.

Daarnaast is ook consistentie een belangrijke factor voor het succes van Evers Staat Op. Na 10 jaar staat het concept nog altijd als een huis en is de programmaformule nauwelijks veranderd. Onder alle gezelligheid zit een superstrakke show. Er zijn maar weinig deejays in Nederland die zo lang zo consistent een programma gemaakt hebben. Frits Spits lukt dat bijvoorbeeld met zijn ‘Tijd voor twee’. En ook de ‘Top 40’ en de ‘Arbeidsvitaminen’ komen in de buurt, maar die zijn regelmatig gemoderniseerd en van deejay gewisseld. Hoelang Edwin dit nog volhoudt? Waarschijnlijk is Edwin zelf de enige die daar het antwoord op heeft. Vooralsnog smullen er wekelijks nog steeds miljoenen mensen van de ochtendpraatjes van ‘Koning’ Edwin en z’n sidekicks Rick en Niels.

Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met veel fragmenten en veel bonusmateriaal is ook hier (handmatig) te downloaden. Ook deel 1 is inmiddels beschikbaar. Deze is hier te vinden. [RS/VRR/Radio.NL]