Search
Close this search box.

Het Radio.NL maandoverzicht van: augustus 2007

Radio.NL publiceerde ook in 2007 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag de maand augustus 2007.

Onrust rond Ruud de Wild
Ruud de Wild heeft zich na zijn vakantie ziek gemeld bij Radio 538. Hij zou zich meer op zijn schilderscarrière willen richten, waardoor zijn radiowerk zou stoppen. De Wild heeft nog een contract bij Radio 538 en de zender wil hem niet laten gaan, vandaar dat hij het uit laat draaien op een arbeidsconflict. De leiding van het station overweegt wel om hem een programma in het weekend aan te bieden. Roddelsite Zijonline lanceerde het gerucht dat Q-music hengelde naar de diensten van De Wild voor een bedrag van ruim 1 miljoen euro, maar dat bleek al snel onzin te zijn. Vooralsnog neemt Lindo Duvall de middagshow over en is De Wild zo gezond als een vis gespot met Bridget Maasland op dancefeest Mystery Land.

Nominaties voor Marconi Awards bekend
3FM heeft een groot aantal nominaties binnengehaald voor de Marconi Awards. Annemieke Schollaardt en Domien Verschuuren strijden samen met Lex Gaarthuis van 100%NL om de titel van grootste aanstormende talent. Voor beste presentator heeft Giel Beelen concurrentie van Bart van Leeuwen van Radio Veronica en Bas van Werven van BNR Nieuwsradio, terwijl voor beste programma naast Giel en MetMichiel ook Evers Staat Op van Radio 538 genomineerd is. Op de prijs voor beste zender maken 3FM, Q-music en Radio Veronica aanspraak en op de shortlist voor het meest innovatief staan V-Radio, de 3FM Freakn8 en Radio Digitaal. Ferry Maat van Radio Veronica krijgt sowieso de oeuvre award. De uitreiking is op 6 september.

Transfertombola
Gerard Ekdom heeft zijn contract met de AVRO verlengd. In een vliegtuigje tekende hij een contract waardoor hij nog minimaal twee jaar de ‘Arbeidsvitaminen’, ‘Ekstra Weekend’ en de ‘Freaknacht’ blijft presenteren op 3FM. Radio Veronica heeft het contract van Ferry Maat opengebroken. De geroutineerde DJ heeft zich tot 2010 aan het station verbonden. Drie BN’ers krijgen een eigen radioshow op FunX. Het gaat om de hiphopbroers Fouradi, rapper Yes-R en presentator John Williams. Het vertrek van Erik Jan Rosendahl bij Radio 538 heeft voor nogal wat commotie gezorgd. 2000 hebben een petitie getekend waarin ze pleiten voor een terugkomst van de sidekick van Rick van Velthuysen.

Kort nieuws
De actie 3FM Serious Request wordt dit jaar gehouden om zoveel mogelijk geld in te zamelen om het waterprobleem aan te pakken. Het glazen huis waarin drie DJ’s worden opgesloten komt voor het eerst niet in Utrecht te staan maar in Den Haag. – De Nederlandse Mededingingsauthoriteit heeft toestemming gegeven voor de overname van televisiezender Tien en Radio 538 door RTL. Na het stoppen van Yorin FM en RTL FM heeft het Luxemburgse bedrijf nu dus weer een radiozender in haar bezit. – FunX is nu ook in Eindhoven te ontvangen. De lokale omroep van Nunen heeft besloten om het signaal van het publieke urbanstation door te prikken. – Simone FM en RadioNL zijn voortaan ook in het oosten van Nederland in de ether te ontvangen. Daarvoor is het uitzendgebied van Hot Radio nog verder ingeperkt. – Radiomaker Kees Buurman is op 70-jarige leeftijd overleden in Zwitserland. Hij was onder meer de bedenker van ‘Met Het Oog Op Morgen’, ‘Radio Tour de France’ en ‘Langs De Lijn’. – Radio Veronica heeft haar steunzender 95,5 FM in Hilversum af moeten staan na een uitspraak van de rechter. Het station speelde ‘piraatje’ door zonder vergunning uit te zenden via de frequentie.

De luistercijfers
Radio1 kan aan haar luistercijfers duidelijk merken dat de Tour de France tijdens deze meetperiode bezig was, want het marktaandeel van het station stijgt met 0,7%. Daardoor gaat het 3FM voorbij dat 0,3% verliest. Radio 538 verliest minimaal en blijft daardoor bovenaan staan, ook omdat Radio 2 0,4% inlevert. Arrow Classic Rock gaat omhoog, net als onder meer Radio 5. Sky Radio, Radio Veronica en Kink FM dalen juist. De top 3: Radio 538 (11,3%) – Radio 2 (10,3%) – Sky Radio (9,7%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.