Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van: november 2007

Radio.NL publiceerde ook in 2007 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag de maand november 2007.

Eindejaarslijstjes
December komt eraan en dus kun je zo weer gaan stemmen voor alle eindejaarslijstjes. KX Radio zendt de Langspeellijst 2007 uit. Dat is een echte jaarlijst, waarbij luisteraars op hun favoriete jaar stemmen. De beste albums uit die jaren komen vervolgens aan bod in de volgorde van de beste jaren. Q-music heeft een Top 1000. Radio 10 doet er vier keer zoveel. Lokale omroepen in Brabant werken samen in de Brabantse Top 50.

Veronica heeft ook weer de beste 1000 80s en 90s hits op een rij gezet. 3voor12 van de VPRO heeft de Song van het Jaar lijst. Hotradio Plus zendt zeven oude jaarlijsten uit. Ook City FM heeft duizend liedjes op een rij gezet.

Een stapel lokale omroepen in Nederland En België zenden samen de Winsterse 50 uit. Radio 227 zendt hun Top 227 uit. En Radio Noord-Holland zoekt naar de honderd beste liedjes uit hun provincie. Vlak voor de Top 2000 begint, kun je naar de ‘Niet de Top 2000’ luisteren op Radio Rijnmond.

Radio 2 wil weer marktleider worden en dus komt de Top 2000 er weer aan. Klassieke liefhebbers kunnen terecht bij Classic FM voor een Top 1000 en bij Radio 4 voor hun Radio4Daagse. RTV Noord verzamelt in ‘Alle 50 Goud’ de beste liedjes in het Nederlands en liever nog in een streektaal. Drenten krijgen twee keer zoveel liedjes via hun provinciale omroep.

In het buitenland zijn er dan nog de Top 1000 van 4FM in Vlaanderen, de Top 500 op Alster Radio in Hamburg en de Top 2000 op Donna. Studio Brussel knalt het jaar uit met de Tijdloze 2007.

3FM zal in januari ongetwijfeld weer een Serious Request Top Zoveel uitzenden, maar daarvoor moet je betalen. Om toch wat te stemmen te hebben, mag je stemmen op welke deejay’s er in het glazen huis in Den Haag komen. Opvallend is dat twee van de drie bewoners van vorig jaar – Giel Beelen en Sander Lantinga – niet meer meedoen.

Programmaradenadviezen
In oktober brengen veel programmaraden hun adviezen uit. In Brabant-Zuidoost zijn Kink FM en Slam FM uit het advies gehaald wegens te weinig luisteraars, en vervangen door het klassieke BBC Radio 3 en het Frans FIP dat eclectische muziek en Parijse verkeersinfo uitzendt. Amsterdam vervangt Caz door 100%NL. In Rotterdam is Wereldstad Radio alweer failliet, en daardoor komt WDR-4 terug. KX Radio zit vanaf nu ook op veel kabelnetten in Nederland.

Buitenlands nieuws
In New York City verschijnen de eerste testresultaten van de elektronische luistercijfersmeting. Dit levert niet alleen verassende resultaten op, maar ook veel kritiek. Mede hierdoor heeft Arbitron besloten om de definitieve invoering uit te stellen. Meer nieuws uit de ‘Big Apple’, want KTU stopt met het uitzenden van de ochtendshow van Whoopi Goldberg. Don Imus daarentegen weet een nieuwe stek te bemachtigen. Hij gaat aan de slag bij 77 WABC.

Virgin Radio gaat het nieuwe jaar in met een aantal veranderingen. Weekend- en nachtjock Greg Burns vertrekt naar Capital 95.8, terwijl ex-BBC Radio 1 deejays JK & Joel, alsmede ex-LBC presentator Iain Lee, de zender komt versterken.

In Vlaanderen is Donna gestart met een vernieuwde programmering. David van Ooteghem doet de ochtend, terwijl Dave Peters de avondspits begeleidt.

De transfertombola
– Koen Becking wordt de nieuwe directievoorzitter van de KRO. Ton Verlind vertrekt dan weer bij de KRO.
– Ook Llink directrice Anna Visser stopt ermee.
– Oud-staatsecretaris van Mediazaken Aad Nuis is overleden. Hij werd 74, en gaf BNN toestemming om toe te treden tot het publiek bestel.
– DJ Jean, die recent door 538 werd ingewisseld voor Tiësto, en toen kort bij Caz te horen was, verhuist naar Slam FM. Ook Ben Liebrand’s Grandmix verhuist van 538 naar Slam FM.
– De Wereldomroep gaat een ingekorte versie van de NL Top 20 uitzenden. Het programma wordt gepresenteerd door Fred Sieblink.
– De programmering van Arrow Classic Rock krijgt steeds meer vorm. Rinse Blanksma doet de ochtend, Manuela Kemp de voormiddag, Maurice Verschuuren de namiddag en Marisa Heutink de vooravond.
– Rob Bartol stopt met zijn namiddagprogramma op Omroep Brabant.
– Peter Mulder volgt René Zeedijk op bij Radio 538 als commercieel directeur.
– Joop Daalmeijer wordt nieuwe directeur van de NPS.
– Peter Kuipers wordt directeur Media bij Tros.
– Bert van Lent komt terug bij 100%NL en gaat iedere weeknacht vier uur talkradio maken.
– De TROS ontslaat boekenrecensent Martin Ros, die vervolgens naar de rechter stapt.

Kort nieuws
– Minister Plassterk heeft de programmavoorschriften van de publieke omroep vervangen door prestatiecontracten. Ook wordt de Balkenende-norm van toepassing op de Publieke Omroep, waardoor de salarissen van dure presentatoren, deejay’s en bobo’s openbaar worden.
– Staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken wil meer concurrentie op de kabel. Hij gaat daarvoor de wet aanpassen. Ook gaat hij bij de veiling van de digitale frequenties aparte ruimte reserveren voor radio.
– Keizerstad Radio is 25 geworden. Dolfijn FM op Curaçao 5. MTV Arabia wordt geboren.
– Wijlen Wim Rigter, die overleed aan een gemene slokdarmkanker, wordt geëerd met ‘Rigter Live’ dat gepresenteerd wordt door de Wim’s radiokinderen en kettingrokers Giel Beelen en Gerard Ekdom.
– Michael Bakker heeft een boek geschreven over ‘Het wel en wee van Radio 192’.
– Radio 538, Sky Radio en Q-music stoppen met het uitzenden van FMeXtra.
– Omroep Brabant begint op de 11e van de 11e met een dweilzender vol carnavalsmuziek. Classic FM zendt een dag lang popmuziek uit die gerelateerd is aan klassieke muziek.
– SBS stopt ook met het uitzenden van belspelletjes.
– Pierre Bokma heeft een Emmy Award gewonnen voor zijn rol in ‘De Uitverkorene’.
– GrootNieuwsRadio start met gepresenteerde programma’s op de 1008 AM.

Luistercijfers
Radio 6 is zowaar een nieuwe binnenkomer in de luistercijfer top 20.  ClassicFM en Slam FM zijn twee tegenpolen die al vier maanden gelijk optrekken. Klassiek vs dance, FM ether vs kabel. Deze maand samen naar de 11e plek.

Bovenaan is het chaos in de lijst. Radio 1 klettert naar beneden van 4 naar 6. Q music stijgt van 6 van 4, 3fm van 5 naar 4. Radio 2 zakt naar nummer 3, Sky stijgt naar de tweede plek en Radio 538 staat vooralsnog veilig op nummer 1.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.