Het Radio.NL maandoverzicht van: september 2007

Radio.NL publiceerde ook in 2007 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. In de eerste dagen van het nieuwe jaar zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag de maand september.

Radio 2 onder vuur
Verschillende partijen in de Tweede Kamer stellen vraagtekens bij een actie van Radio 2. De publieke zender betaalde 40.000 euro om mee te mogen werken bij het maken en promoten van een cd van Trijntje Oosterhuis. Een deel van de opbrengt ging naar Radio 2, waardoor het al met al nogal commercieel overkomt. Daarnaast heeft het station de plaat van de nodige airplay voorheen, want hij is de Week CD geweest en daarnaast werd een single uitgeroepen tot ‘Paradeplaat’.

In de prijzen
Het regent prijzen in Hilversum, want de ene na de andere award wordt uitgereikt. 3FM is de winnaar geworden van de Marconi Awards, want zo weet de zender onder andere beslag te leggen op het beeldje voor beste radiostation. Hun jock Giel Beelen kon met een volle kofferbak naar huis, want hij werd uitgeroepen tot beste radiopresentator en bleek ook nog eens het beste radioprogramma te maken. Over de toekomst hoeft 3FM ook niet te klagen, want Domien Verschuuren is uitgeroepen tot grootste aanstormend talent. V-Radio, een project van de Veronica Radioschool, kreeg het predikaat meest innovatief. Van Ferry Maat was al eerder bekend dat hij de Oeuvre Award zou krijgen. Het stemmen voor de RadioRing is inmiddels begonnen en dit jaar kan het publiek voor het eerst ook de slechtste radiopresentatoren en programma’s uitkiezen. Veronica Magazine heeft namelijk de prijs ‘Het Lelijke Ding’ bedacht.

De transfertombola
Harmke Pijpers keert terug op de radio bij BNR Nieuwsradio. Bij de start van Talpa stapte over naar dat televisiestation, terwijl ze daarvoor jarenlang bij de VPRO radio had gemaakt. Bij Caz vertrekken er een aantal jocks. Zo zal Joey Hereman sidekick worden van MiddenInDeNachtRick op Radio 538 en gaat Jurjen Gofers aan de slag bij Slam FM. Rinse Blanksma is dagelijks op Arrow Classic Rock te horen met de middagshow, waardoor alleen Maurice Verschuuren en Albert-Jan Sluis nog overblijven om Caz te bemannen. Eline la Croix keert na haar zwangerschapsverlof weer terug op 100%NL, waardoor Nienke Disco weer haar eigen programma presenteert en Arnoud Schellenberg invaller wordt.

Radio Veronica wijzigt haar programmering waardoor de doordeweekse programma’s van Patrick Kicken en Rob van Someren ook op zaterdag zijn te horen. Nieuw in de programmering is Jules van Hest die afkomstig is van Hot Radio. Patrick Lodiers is per december de nieuwe voorzitter van BNN. Hij zal Laurens Drillich opvolgen die in het buitenland wil gaan wonen en werken. Roosmarijn Reijmer gaat voor de AVRO een nachtprogramma presenteren op 3FM. Ze is al muziekredactrice voor die zender en is al te horen op KXradio. Bij 3FM gaat het programma 3VOOR12XL van de VPRO verdwijnen van de vrijdagavond. De hiphopshow past niet langer bij het muzikale profiel van het station.

Pieter Jan Hagens stopt eind oktober met zijn dagelijkse middagprogramma op Radio 1. Voor de AVRO zal hij op televisie ‘EénVandaag’ gaan presenteren. Het blijft onrustig in de ochtend van Radio 2, want nadat eerst Roderick Veelo het een jaartje mocht proberen moet ook zijn opvolger Hans Smit alweer het veld ruimen. Smit blijft wel op Radio 2 te horen, maar dan in het AVRO-programma ‘Opium’. De VPRO stopt met het uitzenden van ‘Radio Bergeijk’. Dit fictieve radiostation van Toon Spoorenberg en Peer van Eersel stond jarenlang centraal in een programma op Radio 1. Nelleke van der Krogt heeft Radio 4 verlaten. Hierdoor zal Maartje van Weegen in het ochtendprogramma voortaan de presentatie alleen voor haar rekening nemen.

Kort nieuws
BNR Nieuwsradio heeft een restyling ondergaan. De programmering en het format zijn op de schop genomen, net als het jinglepakket. – Q-music heeft een ruimtereis weggegeven. De winnares zal niet echt de lucht ingeschoten worden, want het gaat om een zogenaamde ‘suborbitale ruimtevlucht’ van 90 minuten. – Minister Plasterk van Media stelt de evaluatie van de Nederlandse Publieke Omroep uit. Deze maand zou er naar de Tweede Kamer een brief gestuurd worden, maar dat wordt later. Overigens had de bewindsman al aangekondigd niet in te willen grijpen bij de omroepen. – Nog meer over de omroepen, want de Europese Unie ligt in de clinch met het Nederlandse kabinet over een boete die de Publieke Omroep opgelegd had gekregen. Na betaling van de boete van 80 miljoen euro aan Brussel kregen de omroepen hetzelfde bedrag terug van de overheid. – Het Radio 1-programma ‘Vroege Vogels’ krijgt een televisievariant. Andrea van Pol en Menno Bentveld zullen het net als op de radio gaan presenteren. – Het kabinet wil werk gaan maken van het digitaliseren van de radio. Zo wordt FMeXtra serieus onderzocht en komt er een DAB-veiling. – 3FM heeft een nieuwe slogan, namelijk ‘All for music’. Dit zinnetje zal gebruikt worden naast het al bestaande ‘Serious radio’.

Luistercijfers
3FM lijdt een gevoelig verlies in de cijfers over juli en augustus, want de zender moet 0,5% inleveren. Datzelfde percentage komt bij Radio 1 erbij, vooral vanwege een succesvolle editie van ‘Radio Tour de France’. Radio 2 en Sky Radio zien allebei 0,3% verdwijnen, terwijl Q-music, Slam FM en Radio 10 Gold juist omhoog gaan. De switch op FM van Caz naar Arrow Classic Rock is ook duidelijk te merken, want bij die eerste gaat 0,8% eraf en bij die tweede komt 0,4% erbij. De top 3: Radio 538 (11,2%) – Radio 2 (10,0%) – Sky Radio (9,4%).

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.