SBS blaast Over de Balk nieuw leven in: Van Onze Centen

In het eerste seizoen van het tv-programma ‘Van onze centen’ brengt presentator André van der Toorn in totaal meer dan 100 miljoen euro aan verspilling van belastinggeld aan het licht. Dit komt neer op 6 euro aan belastinggeld per Nederlander dat rechtstreeks naar nutteloze projecten gaat.

Van onze centen is vanaf woensdag 10 mei om 20.30 uur te zien bij SBS6. Dit concept start nu onder de naam ‘Van Onze Centen’. Van 1990 tot en met 2009 was een dergelijk programma al eens te zien bij Veronica en RTL 4 onder de naam “Over de Balk” dat gepresenteerd werd door Kas van Iersel en Beau van Erven Dorens.

Alleen al in de eerste aflevering komt ruim 12 miljoen euro aan verspilling aan het licht. Zo moet een natuurbrug van 9 miljoen euro bij Zandvoort ervoor zorgen dat dieren van het ene natuurgebied naar het andere kunnen.

Maar door verschillen in beleid bij de twee natuurgebieden, staat er sinds de aanleg een hek met schrikdraad op de brug, waardoor er geen hert doorheen kan.

Verder bezoekt André een gebouw dat bijna gesloopt wordt, maar eerst nog even voor tienduizend euro roze is geschilderd. Ook is er een weg in Rotterdam die opnieuw, maar te smal bestraat is, waardoor auto’s er niet meer goed doorheen kunnen en er veel schade gereden wordt.

Dat het onderwerp onder de bevolking enorm leeft, werd al snel duidelijk: de bekendmaking van dit programma leverde begin dit jaar honderden aanmeldingen op van verspild overheidsgeld. Toch brengt SBS6 slechts een fractie hiervan in beeld. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten