Headlines uit de krant: maandag 25 februari

De producent van het RTL-programma Woon & Klus Magazine gaat een megaclaim indienen bij de eigenaren van het ’ramphuis’ in Hoorn dat op televisie verbouwd is. Eigenaren Suzan Jong (31) en Raymond Huijing (33) sleepten gisteren op hun beurt de tv-producent voor de rechter, omdat hun huis bij de verbouwing ’verkracht’ zou zijn.

Volgens Paul Kuiken, directeur van het betrokken productiehuis Fan TV Productions, is er door de uit de hand gelopen klusruzie voor ruim driehonderdduizend euro schade ontstaan. Doordat sponsors van het programma, zoals Decorette, Trendhopper en Sigma door het conflict niet de contractueel overeengekomen aandacht hebben gekregen, loopt de schade flink in de papieren, stelt hij. Lees verder

Wereld
Het is wel bal rondom ’De wereld draait door’. Eerst het relletje met Peter R. de Vries, toen een boze Freek de Jonge en nu weer de arabist en auteur Arthur van Amerongen die zich in het hemd gezet voelt door het programma. Aan ’RTL Boulevard’ liet laatstgenoemde zelfs weten ’DWDD’ aan te klagen: ,,Dit kost mij handenvol met geld. Ik ben schrijver en heb geen cent. Bovendien is mijn hele reputatie aan gort.” Zijn hele reputatie, tjonge. ’De wereld draait door’ vaart er ondertussen wel bij. Hoe meer er om het programma te doen is, hoe liever ze het bij de Vara hebben. Dat Van Amerongen uit wraak (maar vooral om zijn boek alsnog te kunnen slijten) ’s avonds bij ’Pauw & Witteman’ aan tafel zat, zal bij de Vara glimlachend zijn ontvangen. Hadden ze hem toch in eigen huis. Lees verder

Weegen
Maartje van Weegen, presentatrice van het AVRO-radioprogramma De Klassieken op Radio 4, komt voortaan eens per week ‘op huisbezoek’ bij gewone muziekliefhebbers. Elke laatste vrijdag van de maand presenteert ze tussen 9.00 en 12.00 uur bij iemand thuis. De eerste uitzending heeft plaats op 29 februari vanuit Maarssen. Lees verder

Kooi
Het populaire RTL-programma De Gouden Kooi zou 1 januari 2008 van de buis verdwijnen, maar de kijkers kunnen tot op de dag van vandaag nog steeds genieten van de drama’s die zich afspelen in de villa. De afgelopen twee dagen zijn er echter geruchten opgedoken over een definitief einde van het programma. “Ik heb gehoord dat De Gouden Kooi in april stopt”, laat de eindredacteur weten. “Maar ik neem het gerucht met een korreltje zout. John de Mol heeft het programma bedacht en staat erop dat het wordt uitgezonden tot het bittere eind. Ik ga er vanuit dat het spel pas stopt bij de laatst overgebleven miljonair.” Lees verder

Idols-concerten
In Rotterdam, Utrecht en Sint-Oedenrode, de woonplaatsen van Idols-kandidaten Nathalie, Charlene en Nikki, wordt met spanning afgewacht wie de finale van de zangcompetitie bereikt. RTL 4 bereidt in alle drie de gemeenten concerten voor die de deelnemers zondag geven als ze daadwerkelijk de finale halen. Dat heeft de zender donderdag bevestigd. Dat in alle drie de plaatsen voorbereidingen worden getroffen, heeft te maken met organisatorische overwegingen. “De vergunningen voor de concerten moeten ruim van tevoren worden aangevraagd”, zegt een woordvoerder van RTL. De twee finalisten treden alleen op in hun eigen woonplaats. Ook doen ze Toyota-dealers aan in Almere en Breda. Het automerk is een sponsor van Idols. De optredens vinden zondag plaats omdat kijkers vanaf die dag kunnen stemmen op hun favoriete zangeres. Lees verder

GPD
Persbureau GPD onderzoekt de mogelijkheden om samen te werken met het ANP. Het ANP verleent medewerking aan die studie. Het onderzoek moet in de komende maanden worden afgerond. Dat bevestigen de directies van beide persbureaus. Als de uitkomsten positief zijn, ligt een samenwerking voor de hand. Lees verder

Fotograaf
De Nederlandse freelance fotograaf Dirk-Jan Visser is donderdagavond bij rellen in Belgrado gewond geraakt. Volgens welingelichte bronnen in Belgrado was hij voor NRC Handelsblad aan het werk bij de door relschoppers belaagde Amerikaanse ambassade. Lees verder

YouTube
De videostreams van Omroep.nl zijn bij Nederlanders het populairst. De omroepen scoren met Uitzending Gemist en de digitale Nederland 4-kanalen. De sites hebben een marktaandeel van 29 procent. YouTube volgt op de tweede plek met 22 procent. Dit blijkt uit gegevens van internetvideogids PCzapper. Lees verder

Elsevier
De aangekondigde verkoop van weekblad Elsevier komt voor de redactie niet als een volslagen verassing. “De mensen die hier de ontwikkelingen in de uitgeversbranche in de gaten houden, hadden al langer door dat er iets in de lucht hing”, zegt hoofdredacteur Arendo Joustra. Lees verder

Veronica
Telegraaf Media Groep (TMG) is op dit moment niet geïnteresseerd in de overname van Veronica Uitgeverij. Dat bevestigt de uitgever donderdag tegenover Betten Financial News. Lees verder

Wimbledon
NET 5 gaat drie achtereenvolgende jaren de wedstrijden van het Engelse tennistoernooi Wimbledon uitzenden. De uitzendingen zijn elke dag van 23 juni tot en met 6 juli tussen 14.00 en 19.00 uur te zien. Lees verder

Veronica-kreet
Een oude reclamekreet van tv- en radiozender Veronica is als single uitgebracht in Vlaanderen. ,,Veronica komt naar je toe” van de Gentse band Gorki is nu geregeld te horen op Vlaamse radiozenders. Zanger Luc De Vos zong het nummer recent in een populair muziekprogramma in Studio Brussel. Zaterdag drong het ook door tot Juke Vox van VRT-radio 1. De single is de voorloper van Gorki’s negende album ‘Voor Rijpere Jeugd’, dat op 10 maart verschijnt. Lees verder

Kabelbedrijf
Een klant die woedend was omdat hij geen televisie meer kon kijken is woensdag met een hooivork verhaal gaan halen bij het kabelbedrijf in Naaldwijk. De man uit De Lier had eerder zijn modem naar een medewerker gegooid, waarna een worsteling ontstond. Daarbij raakte de boze man bewusteloos, meldt de politie in Zuid-Holland. Lees verder

De Pers
Gratis dagblad De Pers zorgt voor een toename van de losse verkoop van kranten bij de Bruna-winkels. Dat verklaart commercieel directeur Caroline Mouwens van Bruna. ‘De Pers lokt meer mensen naar onze winkels. Dat vertaalt zich onder andere in een toename van de verkoop van dagbladen.’ Mouwens wil geen cijfers noemen. ‘De betaalde kranten varen in ieder geval wel bij De Pers.’ Lees verder

BBC
De BBC gaat zijn programma’s verkopen via iTunes. Zo hoopt de commerciële tak van de Britse publieke omroep meer geld te verdienen. De programma’s, waaronder hitseries als Little Britain, Spooks en Torchwood, zijn volgens de omroep vooralsnog alleen te koop via de Britse editie van iTunes. Voor een aflevering moet 1,89 pond (2,50 euro) worden betaald. De programma’s verschijnen in iTunes nadat ze eerst beschikbaar zijn gekomen in de iPlayer, een programma waarmee Britten gemiste uitzendingen van de BBC nog een week kunnen bekijken via internet. Lees verder

BBC World
BBC World Services heeft de startdatum van de Arabische televisieservice BBC Arabic officieel bekend gemaakt. Na een vertraging van bijna tweeënhalf jaar zal de zender nu op 11 maart definitief van start gaan. De eerste plannen voor een Arabische televisiezender van de BBC dateren al van 2005. De eerste startdatum werd vastgesteld in de herfst van 2005. Toen deze eerste startdatum niet gehaald kon worden, werd de lancering een jaar uitgesteld tot de herfst van 2006. Ook dit bleek niet haalbaar, waarna de lancering voor onbepaalde tijd werd uitgesteld. Lees verder

Handelsblad
De journalist Micha Kat mag op internet in provocerende vergelijkingen over NRC Handelsblad en een wetenschapsjournalist van deze krant schrijven. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam gisteren bepaald, nadat de krant een kort geding tegen Kat had aangespannen. Kat schreef dat de krant bijwerkingen van het geneesmiddel Rimonabant zou hebben verzwegen en zo „een misdadige poging [heeft] gedaan [de] lezers te vergiftigen en tot zelfmoord te drijven”. Volgens de rechter was Kats stijl weliswaar provocerend en ongenuanceerd, maar niet onrechtmatig. Voor de doorsnee lezer van Kats website zou duidelijk zijn dat diens vergelijkingen „niet letterlijk moeten worden opgevat en niet serieus genomen kunnen worden”. Lees verder

Telegraaf
Testen met de schaatssterren Sven Kramer en Marianne Timmer openen de weg voor Telegraaf Media Nederland naar live televisie op websites. Na Telesport.nl komen ook andere onderdelen van de multimedia uitgever aan bod voor live beelden vanaf locatie. Telesport.nl heeft de interviews met Sven Kramer van 11 februari 2008 en met Marianne Timmer van 20 februari 2008 nog on-demand staan. De redactie wil nog nagaan welke kijkcijfers ze achteraf kan noteren met het uitgesteld kijken, zegt sportverslaggever Jon Visbeen van De Telegraaf. Lees verder

Vrij
Vrij Nederland heeft vrijdag op zijn website de volledige tekst gepubliceerd van de vertrouwelijke bijlage bij het rapport over de Lockheed-affaire uit 1976. Het gaat om document van de Commissie van Drie, die destijds onderzoek deed naar de smeergeldaffaire rond prins Bernhard. Lees verder

Eredivisie
De Eredivisie CV lijkt met de rug tegen de muur te staan: de organisatie vraagt opnieuw alle partijen om het bod op de uitzendrechten van het voetbal te verhogen. Gisteren is met diverse zendgemachtigden gesproken. Lees verder

Westbroek
Henk Westbroek dacht een mooi religieus beeld op de kop getikt te hebben op E-bay. Erg verveldend dus dat de aankoop nooit bij hem is aangekomen terwijl hij wel al betaald had. Lees verder

Tijdschriften
Het Persmuseum in Amsterdam heeft een bijzondere collectie tijdschriften en archiefmateriaal ontvangen van Sanoma Uitgevers in Hoofddorp. Het betreft onder meer de complete jaargangen van de tijdschriften Libelle vanaf de oprichting in 1934 en Margriet vanaf de oprichting in 1938, liet het museum vrijdag weten. Lees verder

Fryslân
Omrop Fryslân schrapt bijna de helft van de televisieprogramma’s. Onder andere ‘Brekking’ en ‘Faktor Freed’ voldoen niet aan de eisen. Nieuws en achtergronden worden de hoofdzaak, staat in een nota van de hoofdredactie. Het bereik van de Omrop is het laatst jaar licht gestegen naar 30 procent. De regionale tv ,,stiet as in hûs”. Maar dat is niet genoeg. Om dat bereik te vergroten wordt gekozen voor meer kwaliteit. Bovendien mankeert er nog te veel aan de huidige werkwijze. ,,It skema is net dúdlik genôch, der binne tefolle programmatitels, se binne net sichtber en it is te sterk wikseljend fan kwaliteit.” Met minder programma’s moet een breder publiek worden aangesproken. En ook in het weekeinde moet de tv-kijker beter worden bediend. Om dit te realiseren wordt een andere indeling bedacht, begint de Omrop ’s middags al om vijf uur met een eerste korte nieuwsuitzending en wordt er meer aandacht geschonken aan grote evenementen in Friesland. Lees verder

Wetenschapsjournaal
Georgina Verbaan gaat samen met Pieter van der Wielen een nieuwsprogramma over wetenschap maken op televisie. Van der Wielen presenteert nu al het programma Noorderlicht op de radio. Vanaf aanstaande woensdag presenteren ze samen Noorderlicht Nieuws op Nederland 3. Het is opmerkelijk dat de 28-jarige Verbaan nu zo’n programma gaat presenteren. “Mijn hoogst genoten opleiding is de MAVO”, zei ze gisteravond in het Radio 1-programma Met Het Oog Op Morgen. “Ik heb geschiedenis gestudeerd”, zegt Van der Wielen. “Ik ben afgestudeerd met een wollige scriptie over dichters tijdens de oorlog, dus dat is ook niet echt wetenschappelijk.” Lees verder

Oerlemans
Reinout Oerlemans leidt Eyeworks. Ooit een kleine producent, nu een van de grotere jongens. Hij verhuist naar de Verenigde Staten, de bakermat van tv. Hij is al lang niet meer de beginnende presentator die zijn eigen talkshow mag produceren. Of de beschermeling van Joop van den Ende. Laat staan de soapster uit Goede Tijden Slechte Tijden. Reinout Oerlemans is succesvol mediaondernemer. Hij leidt Eyeworks, een van de grotere onafhankelijke televisieproducenten van de wereld. Bekend van programma’s als Sterren Dansen op het IJs en De Nationale IQ Test, maar ook van speelfilms en voetbalwedstrijden. Lees verder

538
Bij zijn terugkeer naar Radio 538 kreeg hij een middagprogramma maar eigenlijk had hij het liefst een ochtendprogramma gehad. Ruud de Wild heeft in Broadcast Magazine een boekje open gedaan over zijn laatste periode bij Radio 538. In oktober vertrok De Wild definitief bij het radiostation. Lees verder

Fryslan
Roel Cazemier, burgemeester van de gemeente Dongeradeel, heeft de beste papieren om de nieuwe directeur te worden van Omrop Fryslân. Formeel is de procedure nog niet rond omdat de ondernemingsraad van de omroep zich nog moet uitspreken over de benoeming. Cazemier en de raad hebben komende week een ontmoeting, zo meldt de omroep. De vacature ontstond eerder dit jaar toen directeur Pim Gaanderse na tien jaar afscheid nam. Lees verder

Schotelantenne
Natuurlijk is een schotelantenne een lelijk ding. Waren we net af van die achterlijke uitsteeksels op ons dak, hebben we nu straten vol met schijven. Het zit als een puist op je huis. Vaak moet vader Appie met neef Mo levensgevaarlijke toeren uithalen om dat ding er goed gericht op te krijgen. En als die eenmaal zit, schijt de eerste de beste duif dat kreng nog onder ook. Van mij mogen ze weg. En van menige woningcorporatie ook. Maar hoe doe je dat? Onze Rotterdamse corporaties zijn nogal bullebakkerig; niet van het meelevende of meedenkende soort. Die willen meteen verbieden. Al die schotelantennes moeten eraf. En doe je dat niet zelf, sturen ze wel een monteurtje. Die dan een fijne rekening achterlaat. Hoe vader Appie en neef Mo dan naar hun geliefde tv-zenders moeten kijken, zal de woningcorporaties worst wezen. Laat staan dat ze er met hun huurders een goed gesprek over beginnen. Lees verder

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on linkedin
Share on email