Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Amnesty: Somalische journalisten bewust doelwit

Somalische journalisten zijn stelselmatig het doelwit van aanvallen door alle partijen die betrokken zijn bij het conflict in het land. Dat stelt Amnesty International in een maandag verschenen rapport. Sinds februari vorig jaar zijn in Somalië ten minste negen journalisten vermoord, stelt Amnesty. En de omstandigheden waaronder journalisten heden ten dage hun werk moeten doen zijn in de afgelopen zeventien jaar niet zo slecht geweest.

De arrestaties, moorden en bedreigingen waar journalisten in Somalië mee te maken hebben, zijn niet een onbedoeld gevolg van de chaos in het land, maar onderdeel van gerichte pogingen om de informatiestroom uit het land in te dammen, stelt Amnesty. Zeker vijftig journalisten hebben de afgelopen jaren een heenkomen moeten zoeken in de buurlanden van Somalië.

Zondag nog werden door het regeringsleger invallen gedaan bij drie onafhankelijke radiostations in Mogadishu. Eén journalist werd gearresteerd en apparatuur werd meegenomen zodat uitzenden onmogelijk werd.

Sinds de val van dictator Mohamed Siad Barre in 1991 verkeert Somalië in chaos. Op dit moment strijden door de door Ethiopië gesteunde regering en het leger tegen islamitische opstandelingen die eerder een groot deel van Zuid-Somalië beheersten. [Novum/Radio.NL]