Search
Close this search box.

Char in het geweer tegen kritiek Zembla

Char Margolis laat zich niet uit het veld slaan door de beweringen die zondagavond in Zembla bijd e Vara zijn gedaan. In de documentaire kwamen criticasters aan het woord die stelden dat het Amerikaanse medium haar publiek ten onrechte voorhoudt dat ze contact kan maken met geesten. “Ik ben eraan gewend dat critici altijd andere waarheden zoeken voor het onverklaarbare. En mensen hebben ook recht op een andere mening”, zegt ze dinsdag in De Telegraaf.

Zembla, dat door 853 duizend mensen werd bekeken, voerde onder anderen de Amerikaanse goochelaar en erkend scepticus James Randi op. Hij claimde dat Char niet met de doden communiceert. De Amerikaanse gebruikt volgens hem de zogenoemde ‘cold reading’-techniek. Door naar letters te vissen en tientallen vragen te stellen, zou ze de familieleden van de overledene zelf het verhaal laten vertellen terwijl ze denken dat de dode met hen communiceert.

Onder meer het feit dat Char een reading altijd begint met het raden van de naam van de overledene, door het opsommen van de beginletters van de naam, zorgt voor scepsis bij Randi. “Waarom vertelt een geest niet meteen zijn naam aan haar?”, vroeg hij zich af. Volgens Char is dat niet zo simpel. “Als ik luister naar overledenen is het of ik luister naar vijf radiozenders tegelijk. Om elk levend wezen zijn energieën van overledenen. Ze willen allemaal aandacht en schreeuwen hun naam door elkaar.” [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten