Search
Close this search box.

China sluit Tibet af voor buitenlandse media

China heeft woensdag buitenlandse media bekritiseerd voor hun verslaggeving van het geweld in Tibet. Tegelijkertijd meldde de Club van buitenlandse correspondenten in China dat er dertig incidenten zijn geregistreerd waarbij buitenlandse journalisten zijn verhinderd naar de autonome regio Tibet of de omliggende provincies Sichuan, Gansu en Qinghai te reizen.

Een voormalig vicevoorzitter van het Chinese parlement, de etnisch-Tibetaan Raidi, noemde de buitenlandse verslaggeving van de ongeregeldheden van eind vorige week in Tibet ‘buitensporig en kwaadaardig’, zo meldde het persbureau Xinhua. “Sommige westerse media verdraaien opzettelijk de feiten en omschrijven zware criminaliteit boosaardig als vreedzame demonstraties”, zei Raidi.

Onafhankelijke berichtgeving uit Tibet is praktisch onmogelijk geworden door de vele beperkingen die door de Chinese autoriteiten aan journalisten worden opgelegd. De politie in de Tibetaanse hoofdstad Lhasa zette maandag verslaggevers uit van drie tv-stations uit Hongkong: Cable TV, TVB en ATV. Bovendien moest TVB videobeelden van het geweld van vrijdag wissen.

Plaatselijke functionarissen is kennelijk uitdrukkelijk opdracht gegeven niet met buitenlandse media te praten. Een medewerkster van het Bureau van religieuze zaken in Lhasa zei woensdag te horen te hebben gekregen dat er ‘niets valt te melden’.

Internationale nieuwsprogramma’s werden in China onmiddellijk geblokkeerd toen zij begonnen beelden uit te zenden van de onlusten in Lhasa. Ook de toegang tot berichten over Tibet op internet werd onmogelijk gemaakt.

Fotografen, een verslaggever en een cameraman van Associated Press en Associated Press Television werden gevolgd en gedetineerd. Hetzelfde overkwam een correspondent en een cameraman van de Finse omroep in de kloosterstad Xiahe in West-Gansu.

Het gevolg is dat buitenlandse media voor hun nieuws over Tibet afhankelijk zijn van buitenlanders die Lhasa verlaten, Tibetaanse actiegroepen en telefoongesprekken van Tibetaanse ballingen met familieleden in Tibet. Verslaggevers die protesteerden en wezen op de beloofde versoepeling van de richtlijnen in verband met de Olympische Spelen werden soms grof geïntimideerd. De Finse correspondent Katri Makkonen zei dat hij, toen hij zijn videomateriaal niet wilde laten zien, te horen had gekregen: “Je wilt niet weten wat er met je zal gebeuren als je ons de beelden niet toont.”

Gerelateerde berichten