Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Engelse GCap trekt stekker uit TheJazz; Planet Rock gaat door

GCap Media, het grootste radioconcern in het Verenigd Koninkrijk, trekt definitief de stekker uit haar digitale radiostation ‘TheJazz’. Vannacht zal het station, dat uitzendt via Digital Audio Broadcasting (DAB), satelliet en internet, haar uitzendingen staken. ‘Planet Rock’ daarentegen zal nog tenminste een maand in de lucht blijven. Wat er met ‘Life’ gaat gebeuren is nog onbekend.

In februari van dit jaar maakte GCap Media bekend haar investeringen in DAB grotendeels te willen staken. Volgens algemeen directeur Fru Hazlitt in haar huidige opzet niet economisch levensvatbaar. Dit komt mede door de hoge investeringen die benodigd zijn, in combinatie met een te langzame groei onder de luisteraars. Hierdoor kwam de toekomst van de digitale radiostations TheJazz, Planet Rock en Life aan een zijden draadje te hangen. De enige oplossing om deze stations te redden was een eventuele overname van GCap Media door Global Radio, eigenaar van Heart, Galaxy en LBC. Momenteel wordt er nog druk onderhandeld tussen beide partijen en zal er vandaag of morgen bekend worden gemaakt of de verkoop doorgaat.

Ondanks de onderhandelingen heeft GCap Media besloten om na 15 maanden toch de stekker uit TheJazz te trekken. Vandaag om middernacht zal het station haar uitzendingen staken. Enkele weken geleden schrapte de zender al de gepresenteerde programma’s. Liefhebbers van jazzmuziek kunnen nu terecht op zusterstation Classic FM, dat elke dag tussen midderacht en 2 uur een jazzprogramma uitzendt. Daarnaast is via de website van Classic FM het themakanaal Classic FM Jazz te beluisteren.

Opvallend is dat Planet Rock vooralsnog uitstel van executie heeft gekregen. Het classic rockstation zal nog tenminste een maand doorgaan met uitzenden. Op de website van het station is te lezen dat GCap met meerdere partijen onderhandelt over een verkoop van de zender. Wat er met de softpopzender Life gaat gebeuren is nog onduidelijk.

TheJazz is alweer het derde radiostation dat in drie maanden tijd van het landelijke nationale DAB multiplex verdwijnt in het Verenigd Koninkrijk. Eerder staakten de hitzender Core (eveneens eigendom van GCap) en Oneword, dat voornamelijk programma’s uitzendt over boeken, comedy en drama, al hun uitzendingen. Momenteel wordt dit gat opgevuld met vogelgeluiden. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten