Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Oekraiense agenten in cel voor moord op journalist

Een Oekraïense rechtbank heeft zaterdag drie oud-agenten veroordeeld voor de in 2000 gepleegde moord in 2000 op een onderzoeksjournalist. Twee agenten moeten twaalf jaar de cel in en de derde dertien jaar. Met de veroordeling komt een einde aan de geruchtmakende rechtszaak. Maar volgens familieleden van het slachtoffer, Georgi Gongadze, ontlopen de opdrachtgevers van de moord hun straf. Gongadze deed onderzoek naar overheidscorruptie; zijn dood leidde tot maanden van protesten in Oekraïne.

Een voormalige bodyguard van toenmalig president Leonid Koetsjma gaf een bandopname vrij waarop te horen zou zijn hoe de president en anderen de moord op Gongadze planden. Zijn onthoofde lichaam werd in november 2000 gevonden in een bos buiten Kiev. Een voormalige ambtenaar van het ministerie van binnenlandse zaken wordt nog gezocht in verband met de moord. Tegen hem is een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten