Zoek
Sluit dit zoekvak.

Samenvattingen Eredivisie terug bij NOS

De samenvattingen van de Eredivisieduels komen terug bij de NOS. Dat heeft voorzitter van de Eredivisie CV Michael van Praag maandag bekendgemaakt tijdens een persconferentie in Papendal. De NOS krijgt de rechten voor vijf jaar. Ook de radiorechten blijven bij de NOS. In totaal betaalt de omroep ruim 105 miljoen euro, 21 miljoen euro per jaar. De NOS zendt de samenvatting gewoon om 19.00 uur uit, en niet om 20.00 uur zoals zou zijn verlangd in het eisenpakket van de clubs. Ook gaat de omroep vrijdag en zaterdag een programma met samenvattingen vertonen.

Het plan om op zondag een wedstrijd te plannen om 18.00 uur om die live uit te kunnen zenden is van de baan aangezien geen van de partijen hierop een bod heeft uitbracht.

De ECV en de clubs hebben besloten dat de live-duels vanaf komend seizoen via een eigen televisiekanaal worden uitgezonden. De grote partner hierin wordt mediabedrijf Endemol van Joop van den Ende en John de Mol, wat waarschijnlijk ten koste gaat van de samenwerking met Eyeworks. In de komende weken moet duidelijk worden hoe alles precies wordt ingevuld.

Er zijn volgens ECV-directeur Alex Tielbeke meerder formules om het eigen televisiekanaal vorm te geven. “De meest voor de hand liggende is echter dat er een vast abonnement komt voor alle wedstrijden. Daarnaast kan vanuit de huiskamer worden gekozen voor pay-per-view”, legt Tielbeke uit. “En heel graag zouden we een digitale seizoenkaart willen introduceren, zodat een supporter alle uitwedstrijden van zijn club kan volgen. Hiervoor moeten alleen nog de technische aspecten uitgezocht worden.”

Het is de bedoeling om het kanaal op meerdere manieren via verschillende distributeurs te verspreiden onder de voetballiefhebbers. Het voetbalkanaal moet voor aanvang van de nieuwe competitie van start gaan om uiteindelijk uit te groeien tot een zender waar 24 uur per dag, zeven dagen per week programma’s te zien zijn gericht op de Eredivisie. Uiteindelijk is de verwachting dat het aantal abonnees uitkomt tussen de 600 en 700 duizend.

De inkomsten kunnen volgens de ECV in de eerste jaren lager uitvallen dan de afgelopen drie jaar het geval was. “Hiervoor zijn we in gesprek met diverse financiële instanties, die ons hierin kunnen bijstaan”, legt Tielbeke uit. “Wat we in elk geval zeker weten, is dat de clubs niet bang hoeven te zijn dat ze minder geld krijgen.” Over de details wordt in de komende weken verder onderhandeld.

Al deze voorstellen, opgesteld door een commissie waar diverse clubs waren vertegenwoordigd, werden maandag in een besloten vergadering in het Gelderse Oosterbeek unaniem overgenomen door de achttien clubs. Over de andere biedingen, van Zesko en Sport1, werden geen mededelingen gedaan, buiten dat de NOS de ‘beste’ aanbieding had en een ‘betrouwbare’ partner is.

Drie jaar geleden verloor de NOS de rechten op de samenvattingen aan het inmiddels opgedoekte Talpa, de televisiezender van mediatycoon John de Mol. In totaal betaalde De Mol rond de zeventig miljoen euro voor de rechten. Het contract, na de teloorgang van Talpa is overgenomen door RTL, loopt deze zomer af.

Bij de NOS verkeerden ze na de definitieve bekendmaking in een jubelstemming. “We zijn heel, heel, heel blij”, zei NOS-directeur Jan de Jong met een grote grijns. “Gekscherend roepen we bij ons ‘Football is coming home’, zo voelen wij het.” De omroep verwacht veel van de komende vijf jaar. “Ik denk dat we er iets heel moois van gaan maken.”

Over het bedrag, ruim honderd miljoen, wilde de NOS niet zo veel kwijt. Het was binnen het budget dat van tevoren was vastgesteld en politiek en maatschappelijk aanvaardbaar, aldus De Jong. Belangrijk uitgangspunt hierbij, voegde collega-directeur Gerard Dielissen hieraan toe, is dat deze investering niet ten koste mag gaan van de aandacht voor de andere sporten in de afgelopen drie jaar.

De Eredivisieprogramma’s worden gepresenteerd door het huidige presentatorteam van de NOS. De Jong benadrukte dat het niet in de lijn van de verwachting ligt om vertrokken presentatoren, als Humberto Tan, terug te halen. En de samenvattingen worden gewoon weer in de volgorde van de ranglijst getoond.

De gesprekken met de clubs over de uitzendrechten rond de play-offs, maar ook over de competitievorm en de structuur, onder meer over de tijdstippen van de wedstrijden, worden dinsdag voortgezet. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten