Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Sjors Frohlich speurt naar oorzaak van stemkwaal

Al maanden is Sjors Fröhlich niet meer op de radio te beluisteren en nog steeds klinkt de stem van Sjors Fröhlich af en toe alsof hij de baard in de keel krijgt. Of dat hij een stevige verkoudheid te pakken heeft, zo schijft de Telegraaf. Presentator Sjors Fröhlich (40) en zijn doktoren zijn er nog steeds niet in geslaagd om de vinger precies op de zere plek te leggen. “Soms ben ik wel eens jaloers op die artiesten die een poliep op hun stemband hebben. Die weten tenminste waar ze aan toe zijn.”

Workaholic Fröhlich is bekend van NCRV-radioprogramma’s als Cappuccino (Radio 2) en Stand.nl (Radio 1). Ook werkte hij, voordat zijn stemprobleem ging opspelen, geregeld voor NOS Langs de Lijn . „In het najaar van 2006 merkte ik dat mijn stem haperde”, vertelt Fröhlich. „Eerst dacht ik, en later ook de dokter, aan een behoorlijke verkoudheid. Toch meende ik even later al: dit voelt niet goed.” Zijn bange voorgevoel bleek terecht, want toen hij de medische molen in ging kreeg hij telkens weer nul op het rekest bij diverse specialisten. Uiteindelijk belandde hij in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) waar een arts een neurologische aandoening diagnosticeerde. Maar tot op dit moment is niet zeker of dat de oorzaak van het probleem is.

De neuroloog denkt aan spasmodische dysfonie (SD), legt de NCRV-prominent uit. „Je kan dat vergelijken met een trillend oogspiertje, dat iedereen wel eens heeft. Zenuwen zijn daarvoor verantwoordelijk. In mijn geval is er een zenuw die een signaal geeft aan mijn stemband dat ‘ie moet gaan trillen. Het doet geen pijn, maar je hoort het wel als ik spreek. Het is vervelend toevallig dat zo’n kwaal juist mij als radiomaker moet treffen.”

In juni vorig jaar besloot hij voorlopig even niet meer te presenteren en een behandeling met botox te ondergaan. Dat middel werd via de hals direct in zijn stembandspier gespoten met het doel de zenuw uit te schakelen. „Je zit daarna zes weken zonder stem, maar daarna was mijn ‘gewone’ spreekstem weer in orde. De stem die je opzet als je echt iets over wil brengen, noem het mijn ‘radiostem’, haperde echter nog steeds geregeld.”

Net als in de plastische chirurgie werkt botox op termijn uit. Voor Fröhlich zou dat betekenen dat zijn gewone spreekstem na een aantal maanden weer slechter zou worden. Maar dat gebeurde niet. „Op zich fijn natuurlijk, maar het klopt niet met de diagnose SD. In principe blijft mijn arts er aan vasthouden, maar ondertussen speuren we verder. In binnen- en buitenland. Want mijn ‘radiostem’ functioneert nog steeds niet.”

Ondertussen blijven de beterschapskaarten en -brieven voor hem bij de NCRV binnenstromen, niet alleen van luisteraars maar ook van heel veel collega’s . „Dat doet me heel goed. Ik hoop dat ik bij de radio kan terugkeren, maar op dit moment weet ik nog niet wanneer. Ik heb het idee dat ik steeds iets dichter bij de oorzaak van het probleem kom en bij een juiste behandeling. De oorzaak is in ieder geval niet gelegen in het harde werken dat ik al die jaren heb gedaan. Ik heb zeker erg hard gewerkt, maar dat altijd met plezier gedaan en zonder stress. Nu ik gedwongen een stapje terug heb moeten doen zie ik overigens wel dat er meer is in het leven. Radio is leuk, maar zeker niet het belangrijkste.”

De radioman pur sang besteedt zijn dagen op dit moment aan zijn eigen bedrijf, dat hij samen met ‘Magic Friend’ Peter Plaisier heeft opgezet. „Ik heb thuis een mooie bank, maar om daar nou de hele tijd op te gaan zitten? In het bedrijf kan ik prima m’n ei kwijt. Luisteren naar de vervangers van ‘mijn’ programma’s doe ik niet al te vaak. Tijdens Cappuccino doe ik tegenwoordig vaak boodschappen en andere dingen. Ik wil ook niet teveel luisteren want dan denk ik steeds: eigenlijk hoor ik daar te zitten, wat niet wegneemt dat mijn vervangers het prima doen. Niemand is onmisbaar, zo blijkt.”

Fröhlich zit niet constant te sippen dat juist hem als radiomaker zo’n kwaal moest overkomen. „Dat is zinloze energie. Het is nou eenmaal zo. Bovendien: 80 procent van de overige patiënten van mijn arts kampt met keelkanker. Dan ben ik weer op mijn plaats, hoor! Dan maar even geen Sjors op de radio.” [Telegraaf/Radio.NL]

Gerelateerde berichten