Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL maandoverzicht van mei 2008

Radio.NL plaatst aan het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle overzichten herhaald worden om vervolgens het Jaaroverzicht te publiceren. Vandaag de maand mei 2008.

Nieuwe ochtendshow op Arrow Classic Rock
Adam Curry is samen met Alexander Stevens en Eline Maarse de nieuwe host van de ochtendshow op Arrow Classic Rock. De show komt afwisselend uit Guildford, Engeland, San Fransisco en soms uit Den Haag. Curry woont in Engeland, en heeft een pied-a-terre in San Fran. De show moet een radioversie worden van Curry’s populaire podcast ‘the Daily Source Code’ waarin hij met zijn luisteraars van gedachte wisselt over het wereldnieuws, gave gadgets en zijn podcastbedrijf Mevio.

Ruud de Wild spreekt zichzelf tegen in het tijdschrift Dinand
Ruud de Wild in maart in zijn eerste uitzending op Q-music nog riep dat hij geen ruzie had met John de Mol en Radio 538 over zijn vertrek.

“Mijn vorige werkgever en ik hadden afgelopen zomer in goed overleg besloten uit elkaar te gaan. Ik merkte dat ik niet meer bij het station paste en zij niet meer bij mij … Van ruzie was geen sprake … Ik heb een groot respect voor Radio 538 en Edwin Evers in het bijzonder.”

Nu echter zegt hij weer dat hij bloedlink was op John de Mol die hem niet liet gaan en hem aan zijn contract hield. “Hij dacht zakelijk, ik emotioneel.” In het interview zegt hij verder dat hij vertrokken is omdat hij het niet meer trok om iedere dag dezelfde muziek te draaien. Verder zegt hij dat hij niet snapt waarom Giel Beelen niet voor het grote geld bij 538 gekozen heeft. Dat vindt hij niet-zakelijk gedacht. Tevens geeft hij toe drankproblemen gehad te hebben.

Buitenlands nieuws
– Sky Radio heeft haar rechtszaak tegen de Deense overheid verloren en moet nu ruim 28 miljoen euro betalen. Volgens de rechter en de Deense overheid heeft Sky Radio contractbreuk gepleegd door te stoppen met uitzenden via haar kavel. Dit terwijl Sky juist claimde dat de beloofde dekking niet gehaald kon worden.
– In Berlijn valt eind dit jaar het doek voor het publieke multiculturele radiostation Radio Multikulti. Wegens bezuinigingen bij de RBB wordt de zender vervangen door Funkhaus Europa van de WDR.
– Iets westelijker, in Hamburg om precies te zijn, werden Radio Hamburg en Oldie 95 getroffen door brand. Hierdoor was een uur lang non-stop muziek te horen op de zenders.
– Natuurlijk waren er ook weer de nodige relletjes. Zo werd Talksport presentator James Whale ontslagen, nadat hij zijn luisteraars had opgeroepen om te stemmen op Boris Johnson voor burgemeester van Londen.
– In Philadelphia werd Kidd Chris ontslagen bij de rockzender WYSP na een racistisch gastoptreden
– Howard Stern kreeg het aan de stok met Dolly Parton.
– De Engelse pop-rockzender Virgin radio is eindelijk verkocht, maar zal wel haar naam gaan veranderen.
– Ondertussen probeert Queen gitarist Brian May het radiostation Planet Rock te redden.

De transfertombola
– Mark Labrand stapt over van SLAM naar 538 waar hij in het weekend te horen zal zijn, onder andere tijdens de zondagse uren van Jeroen Nieuwenhuize die langszaam van de zender gewerkt lijkt te worden.
– Robin Verderman stopt bij Dolfijn FM.
– Katja Schuurman verlaat BNN voor NET5.
– Harry de Wintertijd gaat verder bij Arrow Classic Rock.
– Martijn Biemans verhuist naar de weekdagen bij KINK.
– Robert de Loor doet waar weinig mensen de ballen voor hebben: hij bedankt voor Radio 538 omdat hij het niet trekt om in de nacht te werken.

Kort nieuws
– Bart van Leeuwen zit 35 jaar in het radiovak.
– Radio 5 was op bevrijdingsdag een dagje Radio Oranje.
– Nederlanders kijken in 2007 gemiddeld tien minuten minder tv dan in 2006. Op een totaal van drie uur en zes minuten maakt het echter weinig uit.
– Platenmaatschappij EMI vond het niet leuk dat Giel Beelen een plaatje van Anouk draaide terwijl zij daar nog geen toestemming voor gegeven hadden. Terecht trok Giel zich niks van deze onzin aan en draaide het plaatje nog een paar keer.
– Het Genootschap voor Jingles en Tunes is in het heilige mekka van jingleboer PAMS in Dallas, Amerka geweest. Ze maakten bakken met foto’s en een filmpje voor hun website.
– Een kort erratum. Vorige maand meldde Radio.NL dat Radio 2 een top album 100 deed en dat 3FM dat nog eens dunnetjes overdeed met de Hemelse honderd op hemelvaartsdag. Dat moest andersom zijn, want Radio 2 deed zijn album top 100 pas op pinksteren.
– Extra FM zond een Top 1055 uit.
– Radio 2 is een surroundsoundkanaal gestart op internet waarop live-opnames te horen zijn.
– Stoere acties van TMF en diverse BNN-programma’s beginnen de politie behoorlijk de keel uit te hangen.
– Aan het eind van het jaar worden de leden van de publieke omroepen weer even belangrijk omdat op basis van het aantal de hoeveelheid zendtijd voor 10 jaar bepaald wordt. Inmiddels zijn Llink en de NCRV zenuachtig op zoek naar een zak leden.
– Radio 10 Gold was bij het concert van Toppers Gordon, Rene Froger en Gerard Joling met sfeerreportages en meer reclame.

Columns
Herbert Visser van 100%NL laat in zijn column zien dat hij vroeger nieuwslezer was en legt haarfijn uit waarom volgens hem de digitale radiofrequenties voor radio bestemd moeten blijven: “Vanuit mijn 100%NL-positie bezien zal dit standpunt niet onbegrijpelijk zijn, maar ik geloof echt dat digitale radio (DAB+) het beste kan worden geïntroduceerd middels een verlenging van de bestaande FM-frequenties in combinatie met investeringen in DAB+.”

Veronica bestuurslid Jan Hoogesteijn maakt zich ook zorgen over DAB en al het gedoe eromheen. Hij gelooft echter dat “de parasitaire media- en muziekindustrie, die nogal in paniek en verwarring is, godzijdanks niets kan veranderen aan de eeuwige levernsvoorwaarden” van de artiest die muziek wil maken en de muziekliefhebber die naar muziek wil luisteren. Jan Hoogesteijn is overigens de eerste die een videocolumn voor Radio.NL maakte.

Onze eigen Raimond Bos ergert zich aan de beperkte verscheidenheid aan plaatjes op de Nederlandse radio: “de muzieksamenstellers lijden juist door de marktonderzoeken massaal aan tunnelvisie. Ze beperken zich tot een bepaalde hoeveelheid muziek, waarvan ze zeker weten dat die muziek gewaardeerd wordt”.

Thijs Bakker van het Duitse Hit Radio FFH geeft tips over hoe je als radiostation de concurrentie met tv en internet aankan “We moeten als radiomakers onszelf iedere dag opnieuw bewijzen bij onze luisteraars. Daarvoor hebben we moed, passie, innovatie, zeitgeist, creativiteit en relevante onderwerpen nodig.”

MAX-voorzitter Jan Slagter maakt zich druk over leeftijdsdiscriminatie van 50-plussers: “Het heeft allemaal te maken met verwerpelijke opvattingen over senioriteit. Inderdaad kijken de meeste publieke en commerciële omroepen uit naar nieuw, jong en vooral oogstrelend talent. Wie er goed en strak uitziet is al gauw ook een talent. Het is een typisch Nederlands verschijnsel.”

Tot slot legde Roeland van Zeijst heel goed uit hoe Darwin werkt in de vrije radiomarkt van Nederland na de door velen verguisde etherfrequentieveiling. “De afgelopen jaren hebben veel commerciële jongens zich luidkeels beklaagd over het nieuwe ruwe speelveld, maar de waarheid is: de markt heeft zijn werk gedaan en de luisteraar is er beter van geworden.”

Luistercijfers
Er verandert eigenlijk geen donder in de hele luistercijfer top 20. Alleen SLAM en Radio 4 wisselen weer stuivertje op 12 en 13. Radio 538 blijft bovenaan.Een compleet overzicht staat op Radiolog.nl.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden.

Tot volgende maand [VRR]