De Engelse mediawaakhond Ofcom heeft een recordboete van bijna 1,4 miljoen euro uitgedeeld aan GCap Media, zo meldt ‘The Guardian’. Het concern zou fraude hebben gepleegd met belspelletjes op 30 van haar radiostations. De stations zouden expres deelnemers met foute antwoorden in de uitzending hebben gehaald, terwijl er ook al inzenders met goede antwoorden waren. Hierdoor zouden de inkomsten voor GCap Media fors zijn opgedreven.
Begin dit jaar werd op 30 lokale radiostations, behorend tot het ‘The One’ netwerk van GCap, het spelletje ‘Secret Sound’ gespeeld, wat vergelijkbaar is met ‘Het Geluid’ van Q-music. Luisteraars kregen een geluid te horen en mochten dan gaan raden wat dit was. Hiervoor konden ze zich opgeven via telefoon (44 cent per gesprek) of sms (32 cent per sms).
Tijdens de wedstrijd bleken de stations expres inzenders met foute antwoorden te selecteren en in de uitzending te halen. Dit ondanks dat er ook al kandidaten met het goede antwoord waren. Hierdoor zou het spelletje langer gespeeld kunnen worden, wat voor met inkomsten zou zorgen. In totaal deden dan ook bijna 300.000 luisteraars mee aan het spelletje. Dit leverde in totaal een slordige 132.000 euro op, waarvan ruim 54.000 rechtstreeks in de zakken van GCap Media vloeide.
Volgens Ofcom heeft GCap Media de regelgeving omtrent spelletjes op de radio overtreden. Daar komt ook nog bij dat GCap in eerste instantie weigerde mee te werken aan het onderzoek van Ofcom. Daarom is besloten om een extra hoge boete van bijna 1,4 miljoen euro uit te delen. Een nieuw record voor de radio, want het oude record staat op ruim 256.000 euro. Deze werd in 2006 uitgedeeld aan Emap (nu Bauer) voor een serie overtredingen van deejay Bam Bam op de jongerenzender Kiss (100) in Londen.
Maar ook op het gebied van belspelfraude deelde Ofcom eerder torenhoge boetes uit. Zo kreeg Channel 5 vorig jaar zomer al een boete van ongeveer 445.000 euro, terwijl GMTV, het ontbijtprogramma van ITV, voor 2,8 miljoen euro werd genoteerd.
Voor GCap betekende de boete van Ofcom alweer de tweede boete voor dezelfde competitie. Eerder kreeg het al een boete van 22.000 euro opgelegd van waakhond die toeziet op betaalnummers en sms-diensten (ICSTIS). [RS/Radio.NL]