FCC akkoord met samengaan Sirius en XM

Het samengaan van Sirius en XM, aanbieders van satellietradio in de Verenigde Staten en Canada, kan alsnog doorgaan. Afgelopen vrijdag maakte mediawaakhond FCC bekend alsnog akkoord te gaan met het samengaan, zo meldt het ‘AP’. De beslissing viel nadat Sirius en XM eerder die week aangaven de boetes voor het inzetten van ‘illegale’ steunzenders te zullen betalen. Het gaat hierbij om een bedrag van $19,7 miljoen.

In februari 2007 kondigden XM Satellite Radio en Sirius Satellite Radio aan de handen inéén te slaan. Sirius zou XM overnemen voor een bedrag van $3,9 miljard. Hierdoor zou één groot satelliet radionetwerk ontstaan. De aankondiging deed echter veel stof opwaaien. Door de fusie zou namelijk een monopolie ontstaan op het gebied van satellietradio in de Verenigde Staten. En dus moesten vele instellingen zich buigen over het plan.

Een belangrijke overwinning werd in maart 2008 geboekt toen de Antitrust Division van het Amerikaanse ministerie van Justitie, ofwel de Amerikaanse mededingingsautoriteit, groen licht gaf voor het samengaan van beide bedrijven.

Dit tot groot ongenoegen van vele aardse (FM/AM) stations, die druk aan het lobbyen waren om het samengaan van Sirius en XM tegen te gaan. En dus waren alle pijlen gericht op de mediawaakhond FCC, die als laatste haar goedkeuring moest verlenen aan de ‘merge’.

Vorige week brachten de vijf commissarissen van de FCC hun stem uit over de plannen van Sirius en XM. Halverwege de week was de tussenstand echter gelijk. Jonathan Adelstein en Michael Copps, die beiden de democratische zijde vertegenwoordigen, stemden namelijk tegen, terwijl voorzitter Kevin Martin en Robert McDowell voor stemden. En dus hing alles af van de stem van McDowell’s republikeinse collega Deborah Taylor Tate. Zij weigerde echter haar stem uit te brengen zolang de discussie rondom de ‘illegale’ steunzenders van Sirius en XM niet opgelost was.

Beide bedrijven maken namelijk gebruik van aardse steunzenders om de ontvangst te verbeteren. Met name in de grote steden is het satellietsignaal ontoereikend, waardoor vooral in gebouwen ontvangst slecht of niet mogelijk is. Om dit probleem op te lossen maken zowel Sirius als XM gebruik van aardse steunzenders, maar een aantal van deze steunzenders zorgt echter voor storingen op overige signalen in de ether. En dus kregen XM en Sirius in totaal $19,7 miljoen aan boetes opgelegd. Beiden bedrijven waren het hier echter niet mee eens.

Om te voorkomen dat de FCC zich tegen het samengaan zou uitspreken, besloten XM en Sirius alsnog eieren voor hun geld te kiezen. XM zal $17,5 miljoen aan boete betalen en 50 ‘stoorzenders’ uit de lucht halen, terwijl Sirius $2,2 miljoen betaalt en 11 ‘illegale’ steunzenders uit zal schakelen. Door de toezeggingen besloot Deborah Taylor Tate vrijdagavond alsnog voor de overname te stemmen, waardoor de FCC officieel akkoord gaat met het samengaan van Sirius en XM.

Al zeven jaar kent de Verenigde staten landelijke radio via de satelliet. In eerste instantie alleen via XM Satellite Radio, dat in september 2001 van start ging, en later ook via Sirius Satellite Radio, dat in juli 2002 de lucht in ging. Beide aanbieders bieden tientallen kanalen met non-stop muziek aan, die ook nog eens reclamevrij zijn. Ook is sport een belangrijk speerpunt. Zo zijn via XM en Sirius alle belangrijkste sporten compleet te volgen. Dit in tegenstelling tot de radiostations op FM en AM, waar alleen de wedstrijden van de lokale clubs te volgen zijn. Daarnaast zetten beide partijen ook grote namen in als troef. Zo is Howard Stern sinds 2006  te horen bij Sirius, maar hebben ook Bubba the Love Sponge, Martha Stewart en Eminem hun eigen programma of kanaal bij Sirius. XM zet onder meer in met Bob Dylan, Opie & Anthony en Oprah Winfrey. XM heeft momenteel ruim 9,6 miljoen abonnees, terwijl Sirius volgens de laatste gegevens ruim  8,3 miljoen abonnees telt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten