Headlines uit de krant: woensdag 30 juli 2008

Bijna een half miljoen Nederlanders keken of luisterden op enig moment via internet naar de beklimming van de Alpe d’Huez. Die dag van de Tour de France was de topdag voor de online-afdeling van de NOS. De beklimming van ‘de Nederlandse berg’ markeert de piek in streaming media voor de NOS.

Op de middag van 23 juli om 16:00 uur keken er tegelijkertijd 42.500 Nederlanders naar de live tv-beelden op de Tour-site van de NOS. Ook luisterden er 36.000 naar Radio 1 via internet op dat moment. De populariteit van radio en tv ontliepen elkaar amper. Dat blijkt uit cijfers van de NOS over de live en on demand berichtgeving van de NOS van de 95ste Ronde van Frankrijk, die gisteren in Parijs ten einde kwam. Lees verder 

BBC
Vanaf morgenavond zendt BBC 2 de vierdelige serie House of Saddam uit, waarin de turbulente geschiedenis van het presidentschap van Saddam Hoessein wordt geportretteerd. Het verhaal begint in 1979, het jaar dat Saddam president van Irak werd, en volgt hem en zijn entourage terwijl ze steeds verder van de realiteit verwijderd raken, aldus de BBC. De rol van Saddam Hoessein wordt gespeeld door de Israëlische acteur Igal Naor, die eerder in Munich van Steven Spielberg speelde. Naor overleefde tijdens de eerste Golfoorlog in 1991 een aanval met raketten door Saddam. Lees verder

Radio 1
Laatst ergerde zendermanager Laurens Borst van Radio 1 zich weer eens groen en geel toen hij, net na tien uur, in de auto zijn eigen zender opzette. ,,Ik hoorde bij de VPRO twee wetenschappers praten over allerlei ingewikkelde theorieën in de natuurkunde. De presentator wilde blijkbaar laten merken dat hij er ook veel verstand van had, want hij ging er helemaal in mee. Maar ik kon er werkelijk waar geen touw aan vastknopen.’’ Dit soort praktijken zijn, als het aan Borst ligt, vanaf 25 augustus voorgoed verleden tijd. Op die datum gooit de publieke nieuwszender haar programmering helemaal om. Net zoals dat bij Nederland 1 op tv is gelukt, moet een herschikking de negatieve spiraal waarin het station is beland, keren. De nood is aan de man bij Radio 1; het station zakte in slechts een paar jaar tijd grofweg van 9 naar 7 procent marktaandeel. ,,Een aanzienlijke daling,’’ zegt Borst, die na zijn rigoureuze ingrijpen in 2010 weer 8,5 procent marktaandeel wil noteren. Lees verder

Tour
Luisteraars van Radio Tour de France hebben zondag Rowwen Hèze net als vorig jaar uitgeroepen tot Tourartiest Top 23 Aller Tijden. Rowwen Hèze haalde ruim 64.000 stemmen, 14.000 meer dan vorig jaar. Dat bleek zondag na het sluiten van de stemming op de website van Radio Tour de France (Radio 1). De band uit het Limburgse America won de race nipt van de Amazing Stroopwafels uit Rotterdam (ruim 63.000 stemmen). Derde werd Guus Meeuwis met bijna 42.000 stemmen. Lees verder

Evers
Radio dj Edwin Evers komt met zijn band ‘Evers slaat door’ optreden op de PJGU landdag in Renswoude. Zaterdag 23 augustus organiseert PJGU Woudenberg de landdag vol met agrarische en sportieve activiteiten voor jong en oud. Als afsluiting treedt ’s avonds ‘Evers slaat door’ op met Edwin Evers op de drums. Edwin Evers – bekend als dj bij radio 538 – speelt in zijn vrije tijd als drummer in de band ‘Evers slaat door’. Lees verder

BNN
Het leven van rapper Kempi (21) is het onderwerp van de documentaire Free Kempi. BNN volgde de artiest, die momenteel in de gevangenis zit voor verboden vuurwapenbezit en bedreiging, anderhalf jaar lang en zendt het resultaat 6 september uit op Nederland 3. Lees verder

Digitaal
Digitale kijkers krijgen meer op televisie. Bij de extra kanalen zitten alle regionale omroepen, de Arabische zender AlJazeera en een tiental andere zenders. In principe zijn alle moderne toestellen geschikt voor digitale ontvangst. Een extra kastje pikt het digitale signaal op inclusief de elektronische programmagids. Zo’n ontvanger kost minimaal 50euro. Iedere ontvanger gebruikt ook stroom, wat afhankelijk van het type een tot enkele tientjes per jaar kan kosten. Niet alle tv’s binnen een huishouden hoeven tegelijk over te stappen op digitale televisie; het analoge signaal blijft ook werken. In de meeste huishoudens is de woonkamer de plek voor digitaal tv-kijken, terwijl de slaapkamer en kinderkamer het analoge signaal houden. Lees verder

Popstar
In oktober vorig jaar leek het kostje van Maaike Jansen gekocht. In de finale van So You Wannabe a Popstar versloeg ze Tessa. Feest in Raalte. Op de Grote Markt werd de pas 17-jarige zangeres door 5.000 mensen onthaald als een echte vedette. Gouden bergen aan de horizon, een platencontract, echte managers, alle deuren in Hilversum leken wagenwijd voor de nieuwbakken Popstar open te staan. In de tv-reeks werd ze door juryleden als Marc Forno en Henk-Jan Smits de hemel ingeprezen. De vorige winnaar (Erik Hulzebosch) was een topper, maar Maaike was een sensatie. Zo zuiver, zo talentvol, zo’n uitstraling. En toch ging het onderweg fout met Maaike Jansen. Forno zei nog letterlijk, koud na afloop van de finale: ,,Pas op met wie je in zee gaat, het is een harde wereld.” Lees verder

RaiUno
De familie Van Santen uit De Meern is boos. Italïe is voor hen allen het favoriete vakantieland. Er wordt zelfs gewerkt aan een verhuizing. Met het hele gezin kijken ze veel naar Rai Uno. Kookprogramma’s, natuurdocumentaires, cultuurprogramma’s en concerten. En nu heeft de Utrechtse Programma Raad besloten dat de Italiaanse zender uit het basispakket op de kabel verdwijnt. ,,Waarschijnlijk wordt het expres in de vakantieperiode kenbaar gemaakt, zodat niemand het in de gaten heeft’’, zegt moeder Ludmilla van Santen. De familie ziet het liefst dat Italië-minnend Utrecht de programmaraad massaal bestookt met protestmails, om zo het tij te keren. Lees verder 

Veronica
Luc van Rooij, dj bij Radio Veronica, heeft dinsdag een nieuw tweejarig contract getekend. Tot en met augustus 2010 blijft hij ’s avonds laat zijn programma Luc is Los presenteren bij het commerciële station. Luc van Rooij (47), bijgenaamd Lucky, werkt sinds 31 augustus 2003 bij Radio Veronica. Hij werd ook ontdekt door de voormalige zeezender, waarna hij werkte voor Radio Monique, Power FM en RTL Rock Radio. Het rock ’n rollprogramma Luc is Los is op werkdagen te horen van 22.00 tot 02.00 uur. Lees verder

Astrolijnen
Bellen naar dure 0900-nummers, vaak gebruikt voor seks- en astrolijnen, mag binnenkort weer 20 minuten duren in plaats van de huidige tien. Maar hoeveel kosten die bijzondere lijnen nu eigenlijk? Wedstrijden, astrodiensten of sekslijnen maken steevast gebruik van 0900-lijnen. Wie vaak naar dergelijke nummers belt, merkt dat al gauw aan zijn telefoonrekening. Niet verwonderlijk, want de tarieven lopen in sommige gevallen op tot 4 euro per minuut. Om cosumenten te beschermen legt de overheid weliswaar een maximumtarief op, maar daar wordt de laatste jaren mee geschoven dat het een lieve lust is. Lees verder