Zoek
Sluit dit zoekvak.

Marconi Awards uitgereikt in Theater Spant Bussum

Rob Trip (NOS/Radio 1) heeft donderdag in theater Spant in Bussum de Marconi Award voor beste radiopresentator in ontvangst genomen. 3FM deejay Bart Arens van de Tros werd tijdens het Nationaal Omroepcongres uitgeroepen tot het grootste talent van het jaar. Beste radiozender in 2008 was Q-music. Het radioprogramma ‘On the move’ van BNR Nieuwsradio kreeg de Award voor beste radioprogramma. De NOS is uitgeroepen tot mediabedrijf van het jaar.

NOS is mediabedrijf van het jaar
De NOS is uitgeroepen tot mediabedrijf van het jaar. De NOS stond boven de medegenomineerden SBS Broadcasting en Comdey Central. De NOS, die als winnaar Endemol Nederland opvolgt, krijgt de prijs vanwege ‘de vooruitstrevende manier waarop zij de publieke (video)content voor de kijker ontsluit’.

Rob Trip beste radiomaker 
Rob Trip heeft de Marconi Award voor beste radiopresentator gewonnen. Trip presenteerde sinds 2002 het Radio 1 Journaal in de ochtend. Begin juli nam hij afscheid van het programma. Hij is begin volgend jaar bij de NPS te zien als presentator van de negendelige documentaireserie De Oorlog.

‘On the Move’ Beste Radioprogramma 2008
‘On the Move’ van BNR Nieuwsradio werd uitgeroepen tot Beste Radioprogramma van 2008. Vanuit theater Spant in Bussum was de vakjury het erover eens dat het nieuwsprogramma van Nederland dit jaar deze titel krijgt. ‘On the Move’, dat zowel in de ochtend- als in de avondspits wordt uitgezonden, wordt gepresenteerd door Bas van Werven en Niels Heithuis. “Wij zijn enorm gelukkig,” aldus Bas en Niels. “De waardering door vakcollega’s is een enorme eer.”

Nadat BNR Nieuwsradio precies een jaar geleden is overgestapt op een horizontale programmering is het marktaandeel bijna verdubbeld. “Dit is de bekroning op ons werk” volgens Paul van Gessel hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio. “BNR bestaat deze maand precies 10 jaar, een groter geschenk kunnen wij ons niet voorstellen.” Het programma ‘On the Move’ is iedere werkdag te beluisteren van 06.00 tot 09.30 uur en van 16.00 tot 19.00 uur.

Grootste talent
3FM deejay Bart Arens van de Tros werd tijdens het Nationaal Omroepcongres uitgeroepen tot het grootste talent van 2008. “Het is ’t dag-in-dag-uit door de regen fietsen naar de lokale omroep, alle nachtelijke uurtjes bij 3FM, en het dagenlange klussen in montage studiootjes meer dan waard geweest (ook als ik ‘m niet gewonnen had trouwens). Props aan alle leuke collega’s bij de lokale omroep en 3FM die me ‘het vak’ de afgelopen jaren hebben bijgebracht”, aldus Bart Arens.

Marconi Oeuvre Award naar Frits Spits
De Marconi Oeuvre Award gaat dit jaar, zoals eerder bekend, naar de 60-jarige Frits Spits. Spits kreeg deze donderdag officeel uitgereikt. Vorig jaar ging deze radioprijs, de Oeuvre Award, nog naar Ferry Maat van Veronica. In 2007 naar Wessel van Diepen bij Radio 538, in 2005 naar Rob Stenders en vier jaar geleden naar Tom Mulder, deejay bij Radio 10 Gold.

Frits Spits, die het programma Tijd voor Twee op Radio 2 presenteert, wordt geprezen als ‘een bevlogen en betrokken radioman pur sang, die door de jaren heen nog steeds eigentijdse radio maakt’. Eind jaren zeventig vergaarde Spits bekendheid met het radioprogramma De Avondspits. Ook was hij op televisie te zien in Ook Dat Nog en De Grootste Nederlander. In januari werd Spits geridderd in de Orde van Oranje Nassau voor zijn uitzonderlijke prestaties als radiovakman en de wijze waarop hij zich heeft ingezet voor goed en creatief gebruik van de Nederlandse taal. Ook sleepte hij dit jaar de Radio 2 Zendtijd Prijs in de wacht.

Guglielmo Marconi
De Marconi Award, vernoemd naar Guglielmo Marconi, is een Nederlandse vakprijs die sinds 1996 wordt uitgereikt aan radioprogramma’s en -makers. De prijzen worden toegekend door een vakjury en geen publieksjury, bestaande uit vertegenwoordigers van de nationale commerciële en publieke radiozenders en de omroepvakpers.

Vakjury
De vakjury bestaat dit jaar uit: Lucella Carasso (NOS/Radio 1), Daniël Dekker (TROS/Radio 2) en voorzitter van de jury, Wouter van der Goes (Q-music), Astrid de Jong (VARA/3FM), Rens de Jong (BNR Nieuwsradio), Jeanne Kooijmans (KRO/Radio 5), Patrick Kraakman (Radio Veronica), Roland Snoeijer (Radio 538/Talpa), Herbert Visser (100%NL) en Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine). [Radiowereld.NL]

Genomineerden 2008
De genomineerden van 2008 waren voor de ‘Beste Zender’: BNR Nieuwsradio, Q-music en Radio 538. Voor het ‘Beste Programma’: Het Foute Uur (Q-music), Giel (3FM) en On the Move (BNR Nieuwsradio). Voor ‘Beste Presentator’: Edwin Evers (Radio 538), Giel Beelen (3FM) en Rob Trip (Radio 1) en voor ‘Aanstormend Talent’; Annemieke Schollaardt (3FM), Bart Arens (3FM) en Bert van Lent (ex-100%NL/ex-3FM)

De vakjury bestaat dit jar uit: Daniël Dekker (TROS, juryvoorzitter), Herbert Visser (100% NL), Rens de Jong (BNR Nieuwsradio), Astrid de Jong (Vara), Lucella Carasso (Nos), Wouter van der Goes (Q-Music), Jeanne Kooijmans (Kro), Roland Snoeijer (Talpa Radio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine) en Patrick Kraakman (Veronica). [Radiowereld.NL]