BBC Radio 2 deejays in opspraak na stalken en beledigen acteur

Twee deejays van BBC Radio 2 zijn flink in opspraak geraakt na het stalken en beledigen van een acteur per telefoon. Vorige week zaterdag was Fawlty Towers acteur Andrew Sachs het slachtoffer van de ‘grappen’ van Russell Brand en Jonathan Ross. Beide deejays hadden het antwoordapparaat van de acteur ingesproken waarbij in geuren en kleuren werd verteld hoe Brand met de kleindochter van Sachs naar bed was geweest. De BBC heeft inmiddels excuses aangeboden voor het voorval.

Tijdens de radioshow van Russell Brand (foto links) van vorige week zaterdag (18 oktober) was collega Jonathan Ross (foto rechts) te gast om zijn nieuwe boek te promoten. Tevens was het de bedoeling dat Fawlty Towers acteur Andrew Sachs telefonisch geïnterviewd zou worden. In de vooraankondiging vertelde Brand (33) aan Ross dat hij met Georgina (23), de kleindochter van Sachs, naar bed was geweest. Toen Brand vervolgens het antwoordapparaat van Sachs kreeg en een bericht insprak schreeuwde Ross opeens “He fucked your granddaughter”, waarna een hard gelach te horen was.

Pogingen van Brand om opnieuw het antwoordapparaat in te spreken maakten de situatie alleen maar erger. Tijdens deze gespreken werd namelijk op een nogal lacherige manier verder ingegaan op het seksuele avontuurtje dat Brand met de kleindochter had. Ook werd er gegrapt dat de acteur zichzelf wel eens op kon gaan hangen als hij het bericht zou horen. Dit werd nog eens geaccentueerd met een nep ‘extra nieuwsuitzending’ op Radio 2 waarin verteld werd dat Sachs zelfmoord had gepleegd.

Toen de 78-jarige acteur, die ober Manuel in Fawlty Towers speelde, later zijn antwoordapparaat afluisterde, kreeg hij de schrik van zijn leven. Ook de luisteraars van BBC Radio 2 konden de grappen van Brand en Ross niet waarderen, want de omroep kreeg ruim 500 klachten binnen. Inmiddels heeft de ‘Beeb’ zijn excuses aangeboden aan Sachs. Of dit voldoende is, is nog maar de vraag, want de acteur is van plan om juridische stappen te ondernemen.

De misdragingen van Brand en Ross kwamen aan het licht toen de ‘Mail on Sunday’ een kritisch stuk schreef over de bewuste uitzending. Dit heeft er voor gezorgd dat Brand afgelopen zaterdag zijn excuses aanbood tijdens zijn radioshow. Echter deed dit ook weer stof opwaaien, want Brand vroeg zich namelijk af wat erger was: schelden op het antwoordapparaat van Sachs of Adolf Hitler steunen toen hij aan de macht kwam. Hiermee doelde de deejay op het feit dat de Daily Mail in de jaren ’30 het fascisme steunde.

De grote vraag is hoe de bewuste radioshow van Russell Brand ooit uitgezonden heeft kunnen worden. De hele show was namelijk al van tevoren opgenomen. Normaal gesproken worden de uitzendingen gekeurd voordat ze uitgezonden worden. De BBC heeft inmiddels een onderzoek ingesteld naar hoe deze uitzending alsnog op zender heeft kunnen komen.

De BBC heeft ook al maatregelen genomen naar aanleiding van de uitzending. De bewuste uitzending is niet meer te beluisteren via de website van de omroep. Ook de afgelopen uitzending van Brand, waarin de Daily Mail de volle laag kreeg, is van de site verwijderd. Een samenvatting van de uitzending waarin Brand en Ross het antwoordapparaat van Sachs volspuien is nog wel te beluisteren via YouTube. Klik hier voor deel 1 en deel 2. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten