Engelse Channel 4 trekt zich terug uit digitale radio

Het ziet er naar uit dat het nieuwe landelijke multiplex voor Digital Audio Broadcasting (DAB) in het Verenigd Koninkrijk voorlopig nog niet in gebruik zal worden genomen. Afgelopen vrijdag maakte het Engelse Channel 4 namelijk bekend niet langer te investeren in radio. Hierdoor trekt Channel 4 zich ook terug als belangrijkste investeerder in de ‘4 Digital Group’, dat in juli 2007 de rechten verwierf om het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio te mogen exploiteren.

Net als ITV moet ook Channel 4 de komende twee jaar fors bezuinigen. In totaal gaat het om een bedrag van ruim 125 miljoen euro. Om dit te bewerkstelligen zullen er 150 banen gaan verdwijnen. Daarnaast heeft Channel 4 besloten om niet langer te investeren in digitale radio, wat een besparing van ruim 12,5 miljoen euro per jaar zal opleveren.

Door het besluit van Channel 4 is de ingebruikname van het tweede landelijke DAB-multiplex voor commerciële radio verder weg dan ooit. Channel 4 is namelijk de grootste aandeelhouder in de 4 Digital Group, dat vorig jaar de rechten verwierf om het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio te mogen exploiteren. Eerder dit jaar werd al bekend dat de ingebruikname hiervan flinke vertraging zou oplopen. In juni van dit jaar verleende Ofcom namelijk al toestemming aan de 4 Digital Group om het nieuwe multiplex later in gebruik te nemen. Channel 4 overwoog toen zelfs om eerst samen te gaan werken met Global Radio om de eerste radiostations in de lucht te brengen via het multiplex van ‘Digital One’, dat grotendeels in handen is van Global.

Het terugtrekken van Channel 4 uit digitale radio is de zoveelste tegenslag voor DAB in het Verenigd Koninkrijk. Ondanks dat er al bijna 8 miljoen DAB-ontvangers in het Verenigd Koninkrijk over de toonbank zijn gegaan, blijven de radiostations via dit platform nog steeds flinke kostenposten. Eerder dit jaar werd dan ook al de stekker uit Oneword en Core, alsmede uit Life en TheJazz getrokken. Voor laatstgenoemde is er sinds kort in een aantal steden weer een alternatief in de vorm van Jazz FM. Planet Rock werd op het laatste moment van de ondergang gered.

Of het tweede landelijke multiplex voor commerciële radio nog de lucht in gaat, hangt af van de overgebleven investeerders. Daarnaast is de vraag of er nog wel voldoende aanbod is om het multiplex mee te vullen en om het rendabel te maken. Channel 4 zou drie radiostations starten, maar dat gaat dus niet meer door. Eerder besloot ook Virgin Radio (nu Absolute Radio) om een streep te zetten door het plan voor de vrouwenzender Virgin Radio Viva. Daarnaast zoekt Sky News Radio nog steeds naar een nieuwe investeerder, nadat Global Radio besloot zich terug te trekken uit dit radioproject. En ook de pop-rockzender Original zal er waarschijnlijk niet komen. Het was de bedoeling dat de Canadese radiogroep CanWest deze zender zou gaan exploiteren, maar onlangs heeft CanWest zich terug getrokken van de Engelse radiomarkt. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten