Search
Close this search box.

Headlines uit de krant: woensdag 1 oktober

Een nieuwe internetlicentie van Buma/Stemra liggen onder vuur. De kern van het twistpunt is de vraag of bedrijven moeten betalen voor het gebruik van muziek uit Youtube-video’s, en andere widgets, op hun websites. Het gaat om een kleine 300.000 Nederlandse sites. Tijdens het Nationaal Omroepcongres in Bussum, eerder deze maand, presenteerde Buma/Stemra nieuwe afrekenmodellen voor het gebruik van muziek op internet.

Eén van de 15 internetlicenties (foto matrix) is bedoeld voor bedrijven die muziek op hun site gebruiken. De muziekrechtenorganisatie beschouwt muziek in embedde video’s uit Youtube, Blip.tv en Vimeo als ‘achtergrondmuziek’, secundaire openbaarmaking, en wil dat bedrijven voor het gebruik gaan betalen. Lees verder

PNO
De negatieve gevolgen van de wereldwijde financiële crisis raken ook PNO Media. Volgens het fonds is de waarde van de beleggings portefeuille de afgelopen tijd wel gedaald. Het directe effect van het ‘omvallen’ van Lehman Brothers, Merrill Lynch, AIG, Fanny Mae en Freddy Mac is ‘tot op heden verwaarloosbaar klein’, laat PNO Media in een verklaring weten. De strategie van het pensioenfonds om risico’s te verkleinen ‘bewijst op dit moment zijn waarde en weet de schade te beperken’. Dat neemt niet weg dat PNO Media wel last heeft van de algemene malaise op de beurzen. De dekkingsgraad was is vandaag (30 september 2008) gezakt tot net onder de 110 procent. Een deel van de problemen in de financiële wereld is ontstaan door riskante constructies waarbij de ene partij aandelen aan een andere uitleent. Lees verder

BNR
De oprichter van Business News Radio schreef een boek over de nieuwszender. Michiel Bicker Caarten wilde nieuws zonder franje, als alternatief voor Radio 1. Kelderende beurskoersen, omvallende banken, miljarden die verdwijnen als sneeuw voor de zon – het is een interessante tijd om werkzaam te zijn in de economische journalistiek. Toch heeft Michiel Bicker Caarten (1956), een van de oprichters van Business Nieuws Radio (BNR) en tot eind 2006 hoofdredacteur van het station, geen heimwee naar zijn jaren op de redactie. „Het was ongelooflijk leuk, maar ik ben klaar met nieuws maken.” Over opzetten en overeind houden van BNR verscheen vorige week van Bicker Caartens hand Knerpend grind. De onstuimige beginjaren van Business Nieuws Radio. De titel verwijst naar het knerpend grind en andere achtergrondgeluiden die ter verfraaiing in de documentaires van Radio 1 werden gemonteerd. Dat soort radio was de antithese van wat Bicker Caarten voor ogen stond met zijn zender: het nieuws brengen zonder franje, voor mensen met weinig tijd. Lees verder

100% NL
ELTA heeft het advies van de Zeeuwse Programmaraad om Het Gesprek op de analoge kabel toe te laten, overgenomen. Het Gesprek komt in de plaats van RNN7. Dit programma verhuist naar het digitale pakket van DELTA. Het Gesprek is te zien in combinatie met de nieuwszender Euronews. Ook voor het radiopakket is er door de Zeeuwse Programmaraad een advies afgegeven met betrekking tot 100%NL. Tijdens de laatstgehouden vergaderingen van de Zeeuwse Programmaraad zijn de mogelijkheden tot doorgifte van Het Gesprek aan de orde geweest. Dit heeft uiteindelijk geleid tot een positief advies aan kabelexploitant DELTA. De combinatie Het Gesprek/Euronews is per 1 oktober te ontvangen via kanaal 42+, frequentie 640,25 MHz. Door deze toevoeging verhuist RNN7 naar het digitale pakket. Lees verder

Oz
Henk Krol uit Best werkt samen met John de Mol en Gordon aan de oprichting van een nieuwe landelijke publieke omroep. ‘Oz Media’ moet programma’s gaan brengen die homo’s nu op tv missen. De hoofdredacteur van de Gay Krant benadrukt dat de omroep zich zeker niet alléén op homo’s gaat richten. Krol noemt het een kansrijk plan, zeker doordat John de Mol bij de initiatiefnemers behoort. Als voorbeeld van programma’s die de omroep gaat brengen noemt hij Nederlandstalig toneel. Binnenkort neemt Henk Krol bij de Gay Krant twee weken vrijaf om zich volop te kunnen concentreren op de plannen voor Oz Media. Lees verder

Tv
De kop is eraf van het nieuwe tv-seizoen en na een maand valt voorzichtig een eerste balans op te maken. Wat zijn de tegenvallers, de meevallers en de echte knallers? Eric van Stade, ceo van SBS (SBS 6, NET 5 en Veronica): “Bijna alles is goed gegaan, voor ons is dit de beste seizoensstart ooit geweest. We blijven met drie zenders overeind: SBS 6 groeit licht, NET 5 stijgt sterk en Veronica weet zich te handhaven. Hollandse krijgers viel tegen, maar komt later terug omdat we er wel in geloven. Popstars is goed van start gegaan en Het beste idee van Nederland scoort weer beter dan vorig jaar. Wie ben ik? doet het buitengewoon goed met 1,3 miljoen kijkers.” Lees verder

Ende
Acht jaar na de verkoop van Endemol aan het Spaanse Telefonica wil oud-directeur Wibo van der Linde nog €30 miljoen zien van het mediabedrijf. De oud-directeur wil zijn vroegere werkgever Joop van den Ende laten horen voor de kantonrechter. De reden? Van der Linde kreeg slechts €3,5 miljoen mee na de verkoop. Endemol-bazen Van den Ende (met een vermogen van €1,5 miljard op 15 in de Quote 500) en John de Mol (Q13, met €1,7 miljard) harkten meer dan het tienvoudige dankzij een gunstige optieregeling, en dat wil Van der Linde ook wel. Vijf managers van het mediabedrijf vingen tussen de €40 en €80 miljoen de man, meldt RTL Z. Lees verder

Frits
Ergens tussen Laren en Aalsmeer rijdt in 1989 elke dag een auto met achter het stuur Frits Spits, de bekendste dj van zijn generatie. Hij is een jaar eerder gestopt met het programma De Avondspits en werkt nu voor de televisie, een medium dat nog geheimen voor hem heeft. Maar hij mist de radio. Hij mist de radio zo erg, dat hij thuis cassettebandjes maakt met zijn favoriete nummers erop. Moederziel alleen in de auto, onderweg van zijn huis naar zijn werk en weer terug, praat hij die liedjes dan aan elkaar zoals alleen Frits Spits dat kan. Lees verder

Stegeman
Journalist Alberto Stegeman en zijn collega van het SBS-programma Undercover in Nederland worden niet vervolgd voor hun Schipholreportage. Dat heeft het Openbaar Ministerie in Haarlem maandag bevestigd. De twee plaatsten een nepbom in de laadruimte van een passagiersvliegtuig op Schiphol en betraden illegaal het afgesloten deel van de luchthaven. De collega van Stegeman wist verder ook nog eens drie maanden lang ongestoord vermomd als platformmedewerker van Schiphol op alle kwetsbare plekken van de luchthaven te komen. Uit de reportage die de journalisten daarover in februari uitzonden, bleek de beveiliging van het platform op Schiphol niet in orde te zijn. Lees verder

Dag
Morgen verschijnt Dag voor de laatste keer. PCM en KPN zien geen heil meer in de gratis krant. Dag wist niet voldoende geld te verdienen met nieuws op internet en mobiel. Ze zijn eigenlijk het eerste slachtoffer van de kredietcrisis, grapt Sipke Overbeeke. De adjunct-hoofdredacteur van gratis dagblad Dag neemt een slok uit zijn blikje cola en kijkt naar de beeldschermen op de redactie waar in hoofdletters wordt bericht over Zwarte Maandag. Gisteren werd het nieuws dat de papieren Dag definitief stopt met een schok ontvangen op de redactie in Amsterdam. Redacteuren en freelance medewerkers zijn naar de redactie gekomen om elkaar te troosten. De hele dag mailen en bellen met vrienden. „Joh, ik schrok me kapot” vertelt een redactrice in haar mobieltje. Lees verder