Headlines uit de krant: vrijdag 12 december

Beau van Erven Dorens is woest op RTL Boulevard. ‘Dat warme nest waar ik vandaan kom, geeft me een trap na!’ RTL Boulevard zette Beau van Erven Dorens, die deze week zijn debuutroman lanceerde, voor het blok door hem te confronteren met de Franse schrijver wie hij volgens sommigen zou hebben gejat. Beau was later gast in het tv-programma ‘De wereld draait door’.

Hij was witheet: ‘Ik zit te te trillen van woede.’ Vooral Albert Verlinde moest het ontgelden, die door Beau Voldemort werd genoemd uit de Harry Potter-boeken. Beau heeft het gehad met RTL Boulevard. ‘Het zit me echt dwars. Ik ga RTL Boulevard niet meer presenteren.’ Wel heeft de presentator spijt van zijn duikactie eerder deze week, waarbij een ziekenwagen, vijf brandweerauto’s een politiewagen moesten uitrukken. Lees verder

Tv-mast
De Spaarndammerbuurt krijgt er een nieuw herkenningspunt bij. KPN zet op een steenworp afstand aan de Nieuwe Hemweg een tv-mast van 116 meter hoogte neer. Hij vervangt de IJmast in Amsterdam-Noord.
De nieuwe mast is, net als die in Noord, bedoeld voor uitzendingen van digitale tv, waaronder Digitenne. De vervanging is opmerkelijk omdat de honderdvijftig meter hoge IJmast nog maar drie jaar oud is. Hij kostte het telecombedrijf destijds 2,4 miljoen euro. ”We wisten toen al dat het tijdelijk zou zijn,” zegt een woordvoerder van KPN. Bij de Gamma aan de Hemweg huurt KPN voor tien jaar grond van Havens Amsterdam voor de nieuwe mast. ”Ze zijn op verschillende plekken op zoek geweest,” zegt een woordvoerder van het havenbedrijf. ”Ze wilden een plek dichtbij de stad vanwege de ontvangst van Digitenne, maar niet direct bij woningen.” Wie wil weten hoe de nieuwe mast er uit ziet, kan nog even snel naar de Zuidas. De tijdelijke Eiffeltoren-achtige mast die nu in Buitenveldert ter hoogte van Station RAI staat, wordt grotendeels verplaatst naar de Hemweg. Alleen de onderste dertig meter verhuist niet mee. Lees verder

Robert
De zaterdagavondshow Het Moment van de Waarheid met Robert ten Brink als presentator krijgt een vervolg. Volgend jaar wordt een nieuwe reeks opgenomen van de show met de leugendetector. RTL is ook in gesprek met de televisiepresentator over nieuwe prime time televisieprogramma’s die hij voor RTL4 gaat presenteren. Dit heeft een woordvoerster van RTL4 donderdag gezegd. Ze reageert hiermee op berichten in de pers dat RTL het driejarige contract met Ten Brink niet zou willen verlengen. „Het Moment van de Waarheid gaat in januari nog door met vier van te voren opgenomen afleveringen, daarna wordt een nieuwe reeks opgenomen”, aldus de woordvoerster. Lees verder

TV
De grote Amerikaanse televisiezenders worstelen zich door de laatste weken van het lopende najaarsseizoen. Gewoonlijk een oase van goed scorend tv-vermaak, maar dit keer een waar slagveld. De kijkcijfers van networks als ABC, NBC en Fox daalden flink. Veel gloednieuwe series flopten genadeloos, maar ook gevestigde tv-programma’s trokken beduidend minder kijkers dan normaal. En dit terwijl het najaar een belangrijke internationale graadmeter is voor tv-trends. Series of shows die aanslaan, vliegen binnen een jaar de wereld over. Lees verder

Telegraaf
De meetgegevens van Sichting Internetreclame toonden een bizarre toename van het bereik van de site van de Telegraaf. Nu trekt de stichting de gegevens terug. Eerder deze week zei STIR nog dat er niets mis was gegaan met de meting. Maar vrijdag komen ze hierop terug. “Er is naar voren gekomen dat er technisch toch onvolkomenheden zitten in het domein van telegraaf.nl. Dat betekent dat eerdere vermoedens van STIR worden bevestigd. STIR heeft daarom besloten de dataset van oktober 2008 terug te halen uit de markt. In overleg met de technische providers wordt op korte termijn een nieuwe dataset geproduceerd en uitgeleverd, zonder het domein van telegraaf.nl”, meldt de stichting op haar site. Het bereik van Telegraaf.nl steeg bij de meting van oktober enorm, waardoor de website zelfs boven marktleider Nu.nl zou komen te staan. Nu.nl staat al een flinke tijd comfortabel bovenaan met zijn bereikcijfers. Lees verder

L1
De Raad van Commissarissen (RvC) en de Stichting Omroep Limburg blijven met elkaar in gesprek over het door de RvC geëiste vertrek van L1-hoofdredacteur Leo Hauben. Dat hebben beide partijen donderdagavond met elkaar afgesproken. Alle partijen blijven zich inzetten om zo snel mogelijk tot een goed resultaat te komen”, zegt voorzitter Servaas Huys van de Stichting Omroep Limburg. “Dat hebben we in een schriftelijke verklaring vastgelegd. Of iedereen op deze manier binnenboord blijft, durf ik nog niet te zeggen. Maar met dit resultaat ben ik tevreden.” Hauben wil nog steeds niet reageren, maar verwijst naar zijn weblog. “Het heeft me werkelijk heel veel energie gegeven dat ik vanuit de organisatie vandaag veel steun heb ontvangen”, schrijft hij. “Met steun in de rug van redactie en Stichting wil ik me nu – samen met anderen – weer volledig concentreren op de toekomst van de omroep. L1 is een te mooi bedrijf om kapot te laten gaan aan conflicten.” RvC-voorzitter Jan Simons gaf geen commentaar. Lees verder 

Kranten
De malaise bij de dagbladen is groot. Zo groot dat de sector hoopt op overheidssteun. De Tweede Kamer hield gisteren een hoorzitting met tien Nederlandse kranten. Er dreigen „rampen” voor de regionale en landelijke dagbladen. „Als we een jaar verder zijn is de krant er misschien niet meer.” „Niet alleen het voortbestaan van de kranten staat op het spel, maar het voortbestaan van de journalistiek.” Het waren diepsombere geluiden, gistermiddag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. Tien vertegenwoordigers uit de dagbladsector – van de hoofdredacteur Rimmer Mulder van de Leeuwarder Courant tot de algemeen directeur van Telegraaf Media – vertelden aan Tweede Kamerleden hoe de kranten en hun internetsites er voorstaan. Lees verder

Telegraaf
De raad van bestuur van Telegraaf Media Groep (TMG) kan voor de feestdagen naar verwachting ongeveer 750 kerstkaarten van personeel van HDC Media op het bureau verwachten. Het ‘kerstoffensief’ is een protest tegen de bezuinigingswoede van TMG, zo stelt voorzitter Peter Diertens van de redactieraad van HDC Media vrijdag. Alle medewerkers van HDC Media krijgen de beschikking over speciale kerstkaarten, die ze voorzien van een persoonlijke boodschap kunnen opsturen naar de raad van bestuur van TMG. De kaarten zijn voorzien van teksten zoals ,,Je bent een rund als je met ons dagblad stunt” en ,,Een kribbige kerst maar een verstandig nieuwjaar”. Lees verder

Kijkonderzoekje
De Stichting KijkOnderzoek onderzocht welke programma’s het beste werden bekeken. In de top-10 zijn sportuitzendingen niet meegerekend, als dat wel zo zou zijn, zouden er acht EK-wedstrijden in staan. De best bekeken uitzending was Nederland-Rusland met 7.572.000 kijkers (NOS, 21 juni). Lees verder

Geldgebrek
Bij de Vlaamse dagbladen De Morgen en Het Nieuwsblad hebben journalisten gisteren kortstondig het werk neergelegd uit protest tegen aangekondigde saneringen. Een groot deel van het personeel van De Morgen, maar ook medewerkers en freelance fotografen van de Corelio-groep, uitgever van Het Nieuwsblad en De Standaard, stopten tijdelijk met werken. De acties hadden geen gevolgen voor het verschijnen van de kranten van vandaag. Lees verder