Het Radio.NL jaaroverzicht van: juli 2008

Radio.NL publiceerde ook in 2008 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2008 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand juli 2008.

Twee weken vanuit Afganistan
Uruzgan FM, het programma voor de Nederlandse militairen in Afghanistan zendt twee weken uit vanuit Afghanistan. Het programma komt de laatste week van juli vanuit Tarin Kowt, en zendt de week daarna uit van kamp Kandahar.

Presentatrice Annemieke Schollaardt doet haar titel als radiobitch eer aan, want om vanuit Afghanistan uit te zenden moet je ballen hebben. Alsof al het zand en de temperaturen van tegen de vijftig graden niet genoeg zijn, is er natuurlijk de reële kans dat de Taliban nog eens wat ammunitie rondslingert. Begin dit jaar ging een Valentijnsmissie van het programma al niet door vanwege de gevaarlijke omstandigheden.

Arbeidsvitaminen moet wijken door succes Foute Uur
In een reactie op het succes van RuuddeWild.NL en vooral het ‘Foute Uur’ op Q-music heeft 3FM besloten om het ochtendprogramma, net als op Radio 538, tot 10 uur te laten duren. Hierdoor raakt Gerard Ekdom een uurtje Arbeidsvitaminen kwijt, en zendt de VARA nu op weekdagen zes uur per dag op 3FM uit. Officieel heet het dat Giel verlengt is omdat veel luisteraars langer in de file staan en daardoor pas later op hun werk zijn.

Radio.NL vraagt zich af hoe dit past in het nieuwe beleid van 3FM om ‘nog meer’ muziek te draaien aangezien er toch aanzienlijk minder gepraat wordt tijdens de Arbeidsvitaminen (en het Foute Uur) dan tijdens Giel’s programma.

Een kleine berekening leert overigens dat de vier uur extra muziek die volgens Florent Luijkx per week op 3FM te horen zijn, neer komen op minder dan anderhalve minuut per uur, ofwel een extra plaatje per drie uur.

Buitenlands nieuws
België
– De implementatie van het nieuwe frequentieplan van Wallonië is van start gegaan. Dit heeft er al voor gezorgd dat de overheid het pop-rock netwerk Mint in Brussel uit de ether heeft gehaald.

Zwitserland
– DRS Musikwelle verdwijnt van de middengolf. De zender zou teveel straling veroorzaken.

Verenigd Koninkrijk
– Chris Tarrant komt weer terug op de radio. Hij is elke zaterdag via acht regionale radiostations te beluisteren.
– Het is niet overal koek en ei in de Engelse radiowereld. Global Radio en GCap Media voeren verdere bezuinigingen door waardoor nog eens ruim 130 banen verdwijnen.
– De BBC krijgt van mediawaakhond Ofcom een boete opgelegd van 507.000 euro wegens fraude met belspelletjes. Bij de radiotak vielen de meeste boetes bij BBC 6 Music.

Amerika
– Radioluisteraars in de Verenigde Staten kunnen ook de komende jaren blijven genieten van de praatjes van Rush Limbaugh. De best beluisterde talkshowpresentator tekende namelijk voor acht jaar bij.
– Op televisie is er weer een geringe kans dat er tieten te zien zullen zijn. CBS won namelijk een rechtszaak tegen mediawaakhond FCC en hoeft de boete vanwege de nipplegate affaire niet te betalen.
– Ondertussen werden er in de VS ook nog twee overnames afgerond. De aandeelhouders van Clear Channel gaven groen licht voor de verkoop van het concern, terwijl de FCC toestemming gaf voor het samengaan van Sirius Satellite Radio en XM Satellite Radio.

De transfertombola
– Rob Trip is gestopt bij het Radio 1 journaal.
– Dennis Ruyer en Tim Klijn blijven nog drie jaar bij Radio 538. Na de stop van Gordon bij 538 wordt er wat geschoven in de weekendprogrammering. Mark Labrand gaat op beide dagen naar 12-15, en Jeroen Nieuwenhuize gaat naar het ouwe slot van Gordon. Niek van de Bruggen komt op zaterdag en zondag van 18-20 te zitten.
– Rob Stenders viel een paar weken prettig in tijdens 3VOOR12 terwijl Eric Corton op vakantie was.
– Eric-Jan Rosendahl zal een paar weken aanschuiven bij zijn ouwe Morning JEM-maatje Michiel Veenstra die Giel Beelen tijdens diens vakantie vervangt.
– Jack Spijkerman zit voorlopig werkeloos thuis. RTL wil hem niet. En bij de PO ligt ‘ie sinds zijn vertrek zo slecht dat hij zelfs niet mag aanschuiven in het anti-China programma van Erik van Muiswinkel.
– Myrna Goossen krijgt een programma op weekdagen bij 100%NL, en dat komt prima uit omdat ze er bij RTL net uitegewerkt was.
– Zoals verwacht gaat Patrick weer Keihard Kicken in het weekend van Radio Veronica. Luc van Rooij blijft tot 2010 bij Veronica, ondanks dat de persvoorlichter van Veronica van Rooij niet kan spellen.

Kort nieuws
– Giel Beelen klust weer eens bij op tv. Dit keer niet naakt, maar wel onder de noemer ‘Factor Giel’.
– Jaques Chapel is op 62-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend van zijn Tour de France verslaggeving vanaf de motor. Rust zacht Jaques.
– In april 2007 ging Michiel Veenstra er al heen, en hij heeft er zelfs al een prima boek over geschreven, maar Radio 1 verslaggever Marieke de Vries heeft nu ook het bijzonder originele idee gekregen om de Noordpool te gaan bezoeken.
– Caz is weer in de ether te horen. Voor zolang het duurt, zit de zender op de 828AM frequentie die is vrijgekomen nadat Ruud Poeze de frequentie moest teruggeven aan de overheid. Niet veel later kocht Arrow de 828AM.
– In een opmerkelijk actie sponsort de ASN bank Llink door het lidmaatschap van ieder lid dat betaalt van een ASN rekening terug te storten.
– 3FM is weer bij de Zwarte Cross.
– De Franse publieke omroep mag 150 miljoen krijgen ter compensatie voor de verdwijning van de reclame op de zenders.
– Juize.FM wordt vier.
– Er worden steeds minder kranten gelezen in Nederland.
– Efteling Radio is begonnen en nu ook op internet te horen.
– Geenstijl maakt van komkommertijd augurkentijd door de Azijnbode voor de Raad voor de Journalistiek te slepen. Op zich een opmerkelijke actie aangezien Geenstijl de RVJ niet erkent.
– André van Duin hoopt dat na het succes van zijn theaterversie van de ‘Dik Voormekaar Show’ het programma ook weer op de radio te horen zal zijn. Of op zijn minst op internet.

Luistercijfers
Grote verschuivingen middenin de luistercijfer top 20 deze week, want 100%NL beukt van 13 naar 9 en dus de top 10 in. En dat betekent verlies voor de klassieke zenders en Radio 5. SLAM FM stijgt echter een plekje naar 11. Verder is de lijst redelijk stabiel. Q music zakt van 5 naar 4, en de top drie staat muurvast: Sky, 2 en 538.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. [VRR/RS]