De Randstad moet het sinds begin dit jaar zonder City FM doen. Gestart als dancezender op de Amsterdamse kabel groeide de zender uit tot commerciële omroep voor de hele Randstad. Tien jaar na het verkrijgen van de eerste etherfrequentie is het sprookje voorbij voor City FM. Radio.NL blikt daarom terug op de geschiedenis van City FM. Vandaag deel 3: met classic rock naar het einde.
100% Rock classics
Op 23 juni 2004 ging City FM een nieuwe koers varen. Voortaan ging het station classic rock draaien. Een format dat nog niet op FM werd aangeboden. Arrow Classic Rock zond immers op de middengolf uit. City FM besloot er echter een fris en modern classic rock station van te maken, waarmee het station zijn primaire doelgroep verplaatste van 20-34 jaar naar 25-45 jaar. Op de zender werden voortaan artiesten als U2, Queen, Kiss, Toto, The Police en The Eagles gedraaid. De programmering bleef in tact met Melvin in de middag en Hans Boelen in de ochtend.
Aanvankelijk bleek de formatwijziging een goede zet te zijn, want de luistercijfers stegen. Hierdoor besloot ook de noodlijdende popzender Rebecca Radio in Noordoost-Nederland over te schakelen. Op 16 augustus 2004 werd Rebecca Radio dan ook omgedoopt tot Rebecca FM Classic Rock.
Voetstuk
Om het classic rock format te promoten kwam City FM in het najaar van 2005 met de campagne “Wij zetten jouw rockhelden op een voetstuk”. De hele Randstad werd hiervoor behangen met posters met daarop het borstbeeld van Gene Simmons van Kiss, Freddy Mercury of David Bowie. De campagne bleek ook aan te slaan bij liefhebbers van rock, want regelmatig werden de posters uit de bushokjes gestolen. De campagne van City FM werd beloond met ‘De Gouden Peperbus 2006’, de prijs voor de beste buitenreclame. Het station versloeg hiermee onder andere Sky Radio.
In januari 2006 moest City FM afscheid nemen van een vertrouwde stem. Middagdeejay Melvin Vermeer had besloten om naar Engeland te gaan emigreren en ging daarom het station verlaten. Op 31 januari presenteerde hij zijn laatste show. Wim Veldman werd hierdoor de nieuwe stem in de middag.
Uitbreiding
Later dat jaar werd bekend dat City FM ging uitbreiden. Per 1 december 2006 werd Rebecca FM namelijk omgedoopt tot City FM. Ondanks dat de stations dezelfde naam hadden, bleef de programmering gescheiden. Tevens zouden er gesprekken zijn om het classic rock format op andere regionale commerciële radiostations te introduceren.
Van de verdere uitbreiding is nooit meer iets terecht gekomen. Daar kwam ook nog eens bij dat rivaal Arrow Classic Rock in juni 2007 het landelijke radiostation Caz overnam. Hierdoor verscheen op 1 juli Arrow op FM. Dit zorgde er wederom voor dat het marktaandeel van City FM opnieuw onder druk kwam te staan.
Einde in zicht
30 Oktober 2008 was een zwarte dag in de geschiedenis van City FM. Toen werd namelijk bekend dat eigenaar Gerro Vonk het station verkocht had aan Boomerang Unlimited en Radio Decibel. Per 1 januari 2009 zou de Amsterdamse zender de etherfrequenties van City FM in de Randstad overnemen. Dit betekende het einde voor City FM in Noord-Holland, Zuid-Holland en Utrecht. In Noordoost-Nederland blijft City FM vooralsnog wel bestaan, maar dit station wordt nu geëxploiteerd door NDC en heeft helemaal niets meer met het originele City FM te maken.
Afscheid
Op woensdag 24 december werden de allerlaatste gepresenteerde programma’s op City FM uitgezonden. Hans Boelen presenteerde na ruim zeven jaar zijn allerlaatste ochtendshow op het station. Maarten Daam had de eer om als allerlaatste deejay op het station te horen te zijn. De laatste dagen van zijn bestaan vulde City FM met non-stop muziek. En met ‘The End’ van The Doors verdween City FM op 31 december 2008 na 10 jaar uit de ether.
Podcast
Dit artikel is ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De podcast met leuke fragmenten, waaronder het afscheid van Melvin Vermeer en de laatste ochtendshow met Hans Boelen, en jingles is ook hier (handmatig) te downloaden. [RS/Radio.NL]