Nadat eerder al de regelgeving voor een groot aantal bestaande commerciële radiostations versoepeld werd, heeft mediaregulator nu ook de regelgeving voor nieuwe radiostations versoepeld. Voortaan mogen ook nieuwere radiostations een verzoek indienen om het format te wijzigen. Tot nu toe was dit binnen twee jaar na de start niet toegestaan.
Lokale FM-frequenties in het Verenigd Koninkrijk werden tot nu toe altijd middels een vergelijkende toets verdeeld. Nieuwe radiostations dienen dan een businessplan in te dienen, waarin ook duidelijk het gekozen format en het aantal eigen gemaakte (lokale) uren stond vermeld. Om te voorkomen partijen elkaar probeerden af te troeven met niet haalbare businessplannen en uitzonderlijke formats en vervolgens na het verkrijgen van de licentie alsnog de boel om gingen gooien, werd de regel ingesteld dat een nieuw radiostation binnen twee jaar na de start geen formatwijziging door mocht voeren.
Omdat er geen analoge radiofrequenties meer worden verdeeld in het Verenigd Koninkrijk, heeft Ofcom besloten om de regel in te trekken. Hierdoor worden de voorgeschreven formats van de radiostations die de afgelopen twee jaar zijn gestart verruimd, waardoor de stations meer vrijheden krijgen. Tevens mogen zij vanaf nu bij Ofcom een verzoek indienen om het format te wijzigen.
In totaal zijn er 16 lokale radiostations die profiteren van het besluit van Ofcom. Dit zijn Original 106 (Bristol), Minster Northallerton (Northallerton), KCFM (Hull), Jack FM (Oxford), Original (Aberdeen), Sunshine FM (Hereford en Monmouth), Nation Radio (Zuiden van Wales, voorheen Xfm), City Talk (Liverpool), Smooth Radio (Newcastle), Exeter FM (Exeter), Southend FM (Southend on Sea), Touch FM (Warwick), Andover Sound (Andover), Rock Radio (Manchester), Central FM (Preston) en Perth FM (Perth).
Eerder besloot Ofcom al de regelgeving voor bestaande radiostations flink te versoepelen. Zo zijn de formats verruimd, mogen stations meer netwerkprogramma’s uitzenden en hoeven stations niet meer in hun verzorgingsgebied gevestigd te zijn. [RS/Radio.NL]