Zoek
Sluit dit zoekvak.

Minister Plasterk soepel voor aspirant-omroep

Minister Plasterk (Media) wil soepel omgaan met de eisen waaraan kandidaat-omroepen moeten voldoen. Dat zegt Plasterk in een interview met dagblad Trouw. De omroepen Wakker Nederland en PowNed hoeven niet bang te zijn dat de minister hen afwijst. Het meest bediscussieerde criterium voor toetreding is dat ze een maatschappelijke stroming moeten vertegenwoordigen. De vraag is alleen wat voor stroming?

Plasterk vindt dat de discussie niet moeilijk hoeft te zijn: “Als zich 50.000 mensen aandienen, zoals bij PowNed en Wakker Nederland, vind ik dat ik het begrip ‘maatschappelijke stroming’ terughoudend en liberaal moet toepassen. Je moet van goeden huize komen om te zeggen ‘u is geen stroming’.”

Voor 1 januari 2010 beslist minister Plasterk of de nieuwe omroepen het recht krijgen om in september 2010 te gaan uitzenden met twee uur tv en negen uur radio per week. Daarvoor wacht de minister de adviezen af van het Cvdm, de waakhond voor de media, de Raad voor Cultuur en de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep.

Overigens mag de minister bij een negatief advies wel afwijken en de omroepen zelf een zendmachtiging te geven. De twee nieuwe omroepen, Wakker Nederland en PowNed, moeten onder andere wel een toegevoegde waarde hebben, financieel gezond zijn en een bestuur hebben onafhankelijk van een commerciële partij. [Adformatie/Trouw/Radio.NL]

Gerelateerde berichten