Zoek
Sluit dit zoekvak.

Omroep C niet in het publieke bestel

Het is Omroep C niet gelukt om de grens van 50.000 leden te bereiken om toe te kunnen treden tot het publieke bestel. Tot 1 april zijn 46.739 cultuurliefhebbers lid geworden van de nieuwe omroep voor kunst en cultuur. C komt uiteindelijk ruim 3.200 leden tekort om een licentieaanvraag te kunnen indienen bij de minister van OCW. Ad ’s-Gravesande, mede-initiatiefnemer van Omroep C vindt het spijtig, maar blijft vastberaden.

Omroep C: “Het was de muis tegen de olifant, maar het was de moeite waard. Nederland verdient een publieke omroep die zijn maatschappelijke functie waarmaakt en inhoud boven marktaandelen stelt. We staan in die opvatting niet alleen. Tienduizenden willen meer en andere programma’s over kunst en cultuur, in het bijzonder op televisie. Daar blijven we de aandacht op vestigen.” Omroep C wil nu een nieuw weg in slaan om haar doelstelling te realiseren. De nieuwe leden worden binnenkort over de nieuwe plannen geïnformeerd.

PowNed (weblog GeenStijl) en Wakker Nederland (Telegraaf) zijn zover bekend nu de enigste twee nieuwe omroepen die minimaal 50.000 nieuwe leden hebben binnengehaald voor 1 april 2009. Omroep C, Piep, ZiCoTV, PopNed, TV Oranje, De Vrije Omroep en Zenit mogen het over 5 jaar weer proberen.

Ook BNN en Omroep Max hebben hun ledengrens gehaald. Voor 8 april moeten alle omroepen hun ledenadministratie aan het Commissariaat voor de Media overhandigen. Daarna maakt de waakhond van de media bekend welke omroepen vanaf september 2010 op de publieke zenders mogen uitzenden.

Tros, EO, Kro en Avro hebben nu meer dan 400.000 leden. De Ncrv heeft nu ruim 350.000. Hoeveel leden de Avro en de Vpro hebben is niet bekend gemaakt. Omroep Llink blijft een uitzondering. Deze bestaande omroep heeft het volgens eigen zeggen wel gehaald, maar veel mensen uit de media twijfelen of de omroep wel door mag gaan vanwege de grote schulden die de publieke zender nu heeft. Het CvdM zal alle omroepen de komende weken toetsen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten