Zes Jemenitische weekbladen en het populaire dagblad Al-Ayyam hebben dinsdag een voorlopig verschijningsverbod gekregen. De maatregel houdt verband met een golf van geweld in het zuiden van het land. Hoofdredacteur Hisham Bashrahet van Al-Ayyam zei dat verscheidene vrachtwagens met kranten de afgelopen twee dagen in brand zijn gestoken door met de regering verbonden milities, de zogeheten Wachters van Eenheid.
Ook is het kantoorgebouw waarin de krant is gevestigd door politietroepen omsingeld. De Jemenitische minister van informatie verbood bij decreet de publicatie van alle bladen die berichten publiceren die schadelijk zouden zijn voor ‘de nationale eenheid en de Jemenitische eenheid’.
President Ali Abdullah Saleh, die al ruim drie decennia in Jemen aan de macht is, klaagde kort na het uitbreken van de ongeregeldheden in het zuiden dat die te veel aandacht in de media kregen. Bij het geweld vonden minstens zeven militairen en drie burgers de dood. De rellen braken uit bij een herdenking van een opstand van 1994.
De staat Jemen ontstond in 1990 uit de samenvoeging van Noord- en Zuid-Jemen, twee onafhankelijke landen. Saleh, sinds 1978 de president van Noord-Jemen, werd president over het gehele gebied. De zuiderlingen klagen sindsdien over achterstelling.
Hoewel geregeld verkiezingen in Jemen worden gehouden en media de ruimte kregen, ontwikkelde Saleh zich geleidelijk meer en meer tot een alleenheerser. Hij liet herhaaldelijk, voorafgaand aan de verkiezingen in 2002 en 2006, weten dat hij niet meer beschikbaar zou zijn, om daar prompt op terug te komen en zich toch verkiesbaar te stellen.
De bekende schrijver en voormalige voorzitter van de journalistenbond Abdel Bari Taher waarschuwde dat Jemen zijn vrijheid van pers en meningsuiting dreigt te verliezen.
Het in New York gevestigde Comité ter Bescherming van Journalisten riep de regering op alle beperkingen voor Al-Ayyam op te heffen. Volgens het comité doen de journalisten gewoon hun werk als zij verslag doen van een conflict. [Novum/AP/Radio.NL]