Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kronehit raakt frequentie Salzburg kwijt aan Energy

De hitzender Energy mag alsnog gaan uitzenden in de Oostenrijkse stad Salzburg. Na jarenlang juridisch getouwtrek mag het station gaan uitzenden via de frequentie 94.0 FM, die de afgelopen jaren door Kronehit werd gebruikt. Ondanks het frequentieverlies blijft het landelijke radiostation Kronehit gewoon via de ether in Salzburg te ontvangen.

Al sinds 2001 ruziën Energy en Kronehit over het gebruik van de frequentie 94.0 FM (0,27 kW) in de stad Salzburg. Kronehit kreeg deze frequentie in eerste instantie toegewezen, maar Energy, die ook een aanvraag deed voor de frequentie, was van mening dat deze overbodig was. Kronehit zou namelijk ook al in Salzburg te ontvangen zijn via de frequentie 104.2 FM.

Na jarenlang juridisch getouwtrek heeft Energy in december 2008 alsnog gelijk gekregen en moet Kronehit de frequentie 94.0 afstaan. Desondanks blijft Kronehit via twee etherfrequenties in de stad te ontvangen. Naast de 104.2 FM heeft het landelijke radiostation de beschikking gekregen over de nieuwe frequentie 92.3 FM. Hierop wordt met een vermogen van 80 W uitgezonden vanaf de zendmast Hallwang langs de A1, ten noordoosten van de stad. Deze frequentie moet de 104.2 FM bijstaan in het bergachtige landschap.

De ontvangst van de 104.2 FM is overigens ook geoptimaliseerd. Tot voorkort werd uitgezonden vanaf een telecommast Hallein, ten zuiden van de stad, maar sinds kort wordt uitgezonden vanaf de hoger gelegene zendmast Zinkenkogel (foto), die ook gebruikt wordt door de radiostations van de ORF. Wel is het vermogen iets omlaag gegaan, namelijk van 0,67 naar 0,5 kW. Het verplaatsen van de zender van Kronehit zette overigens nog flink wat voeten in de aarde. De mast op de Zinkenkogel staat namelijk op ruim 1400 meter hoogte, waardoor zenderexploitant ORS volop met winterse omstandigheden te maken had: veel sneeuw en een mast die compleet onder het ijs zat.

Om de luisteraars op de hoogte te brengen van de frequentiewijziging is sinds afgelopen week via de frequentie 94.0 FM een boodschap te horen, die wijst op de andere frequenties. Daarnaast is Kronehit een actie begonnen om luisteraars bewust te laten overschakelen. In Salzburg lopen momenteel een frequentiespionnen rond. Automobilisten die naar Kronehit luisteren via de nieuwe frequenties maken hierbij kans op 50 euro. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten