Schiphol noemt uitzending Zembla niet feitelijk

Schiphol vindt dat de beweringen die zondagavond in het televisieprogramma Zembla, het documentaireprogramma van Vara/Nps, over de luchthaven werden gedaan niet op feiten zijn gebaseerd. In de uitzending ‘Vrijstaat Schiphol’ kwamen critici aan het woord die stellen dat de luchthaven de afgelopen jaren volledig haar eigen gang kon gaan en dat de overheid daarop geen enkele greep heeft gehad.

Schiphol, dat niet in de uitzending zelf wilde reageren, noemt het ‘jammer’ dat volgens de luchthaven onjuiste feiten in het programma naar voren zijn gekomen. “Zo worden suggesties gewekt vanuit een vooropgesteld standpunt over de omzet”, aldus Schiphol.

Elf procent van de omzet van de luchthaven komt volgens de woordvoerder uit vastgoed, in plaats van de 77 procent waar Zembla gewag van maakt. “Wij hebben buiten het terrein van de luchthaven zelfstandig geen grond die we commercieel ontwikkelen.” Een commissie heeft vastgesteld dat Schiphol voor haar inkomsten voor 77 procent afhankelijk is van vastgoedontwikkeling en de verhuur van kantoren en winkelruimtes en dat er van eerlijke concurrentie op dit gebied absoluut geen sprake is. De luchthaven sprak dat percentage in een reactie in februari niet tegen.

Peter Poot, directeur van vastgoedontwikkelaar Chipshol, vindt dat sprake is van oneerlijke concurrentie, mede omdat de luchthaven ‘op slinkse wijze’ kantoren en ander vastgoed ontwikkelt. Poot en Schiphol hebben al diverse rechtszaken gevoerd. Schiphol wil niet ingaan op de aantijgingen van de zakenman.

De kwalificatie ‘vrijstaat’ is niet goed gevallen bij Schiphol. “Daar zijn we het absoluut niet mee eens, we zijn de meest gereguleerde luchthaven ter wereld. Zo gebruiken we veertig procent van de baancapaciteit niet of nauwelijks vanwege geluidsoverlast.” Schiphol zegt de ervaringen van bijvoorbeeld Spaarndammers dat het erger wordt met het geluid te respecteren. “Van emoties blijven we af.” De omstreden Polderbaan heeft er volgens de woordvoerder voor gezorgd dat relatief minder mensen en woningen door het vlieggeluid worden gehinderd.

Een van de critici in Zembla is Guus Berkhout, emeritus hoogleraar aan de TU Delft, die vindt dat ‘buitengewoon amateuristisch’ wordt omgesprongen met de luchthaven. “Dat is niet nieuw, Berkhout was met een commissie bezig met het buitengebied”, zegt de woordvoerder. “Zijn standpunt is een herhaling van zetten, mogelijk omdat niet naar hem geluisterd werd.” Ook zijn opvatting dat Schiphol niet zelfstandig zou moeten opereren maar dat meer zou moeten worden gekeken naar de rol voor de Nederlandse economie, zou achterhaald zijn. “Dat doen we al met de mainportfunctie, en de privatisering is van de baan.”

De bewering van de hoogleraar dat belanghebbenden en omwonenden bewust worden overspoeld met vage en technisch gedetailleerde rapportages, zodat niemand het overzicht kan bewaren, wordt ontkend. “Dat is geen bewust beleid.” Een onderzoeker van Zembla zegt dat dit misschien dan wel geen beleid van Schiphol is, maar wel van het ministerie van Verkeer.

De onlangs vertrokken Schiphol-directeur Gerlach Cerfontaine gaf recentelijk in een interview toe dat de inwoners van Spaarndam destijds verkeerd zijn voorgelicht over de geluidsoverlast. Hierover ontstond veel verontwaardiging, bewoners voelden zich ‘bedonderd’. Cerfontaine heeft in een brief aan de Spaarndammers uitgelegd dat het ging om ongelukkige uitspraak. Volgens de woordvoerder zijn de klagers en Cerfontaine dichter bij elkaar gekomen na een recent bezoek aan het dorp. “Er was geen oorlog, het ging om een paar mensen.”

De onderzoeker van Zembla gelooft niet dat de gemoederen in Spaarndam zijn bedaard, hoewel Cerfontaine wel goed contact zou hebben met ‘sommige’ mensen in dorp. “De dorpsraad gaat vandaag naar een advocaat om de kansen van ene procedure te bekijken”, aldus de onderzoeker.

Zembla wordt herhaald op dinsdag 12 mei om 10.30 uur op Nederland 2. Bekijk hier de complete uitzending terug. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten