Zoek
Sluit dit zoekvak.

Einde in zicht voor Pulse 87 NYC?

Er dreigt een einde te komen aan het bestaan van de dancezender Pulse 87 (WNYZ-LP) in New York City. Eigenaar Mega Media heeft een zogenaamde ‘Chapter 11 bankruptcy protection’ aangevraagd, om zo te voorkomen dat men failliet wordt verklaard, maar of dit Pulse 87 zal redden is nog onduidelijk. Island Broadcasting, eigenaar van de frequentie waar het station op uitzendt, heeft Mega Media tot het einde van de maand gegeven om de rekening te betalen, anders verdwijnt Pulse 87 uit de ether.

Sinds januari 2008 heeft New York City er een dancezender bij: Pulse 87. Een opmerkelijk station. Niet zo zeer om wat het uitzendt, maar hoe het uitzendt. Pulse 87 maakt namelijk gebruik van een analoog televisiekanaal. Het audiogedeelte van het analoge televisiekanaal 6 is namelijk gewoon op 87.74 MHz te ontvangen. Pal aan het begin van de FM-band dus. Ondanks dat radiostations in de VS uitzenden vanaf 88.1 MHz of hoger, kunnen de meeste radiotoestellen gewoon vanaf 87.5 MHz ontvangen en dus is de zender op bijna elke radio gewoon te ontvangen.

Om uit te kunnen zenden huurt Mega Media het kanaal van WNYZ-LP, een televisiekanaal met laag vermogen, dat in delen van New York City en Long Island te ontvangen is. Om aan de regelgeving van de mediawaakhond FCC te voldoen, WNYV is immers een televisiestation en geen radiostation, zendt WNYV natuurbeelden uit, die dagelijks herhaald worden. Als audio zijn de dancebeats van Pulse 87 te horen.

Eerder dit jaar kondigde Mega Media aan Pulse 87 uit te gaan breiden naar Los Angeles, Chicago en Washington DC. Ook hier zou gebruik gemaakt gaan worden van een analoog televisiekanaal. Maar ondanks de aankondiging is de uitbreiding nooit doorgegaan.

Ook in New York City zelf zijn er problemen. Een paar weken geleden riep Pulse 87 namelijk luisteraars op om geld te doneren om het station te redden. Een actie die in Nederland al eens werd ingezet door Arrow Classic Rock en Arrow Jazz FM. Een dag later maakte Pulse 87 echter bekend dat ze het geld niet meer nodig hadden, omdat de aandeelhouders ‘hun verantwoordelijkheid hadden genomen’. Pulse 87 kon hierdoor blijven uitzenden.

Nu blijken de problemen toch groter te zijn. Eigenaar Mega Media heeft een zogenaamde ‘Chapter 11 bankruptcy protection’ aangevraagd bij de rechter, om zo te voorkomen dat men failliet wordt verklaard. Mocht dit toegewezen worden, dan krijgt Mega Media uitstel van betaling. Hierdoor kan het bedrijf de komende periode op zoek gaan naar en manier om de schulden af te betalen. Mega Media zou namelijk $3,5 miljoen aan schulden open hebben staan.

Eén van de schuldeisers is Island Broadcasting, de eigenaar van de frequentie waarop Pulse 87 uitzendt. Het bedrijf heeft geen vertrouwen meer in het station en is inmiddels al op zoek naar een nieuwe huurder. Mocht Mega Media de rekening niet voor het einde van de maand hebben betaald, dan zal Pulse 87 uit de ether verdwijnen.

Pulse 87 scoort momenteel een marktaandeel van 0,8%, wat goed is voor ongeveer 745.000 luisteraars per week. [RS/Radio.NL]