Radio 538 grote winnaar bij Marconi Awards 2009

In Spant Bussum zijn woensdagmiddag de Marconi Awards voor de 14e keer uitgereikt. De Marconi Awards zijn geen publieksprijzen maar radioprijzen door vakmensen voor vakmensen. De winnaar in de categorie ‘Aanstormend talent’ is dit jaar Annemieke Schollaerdt (3FM). Andere kanshebbers waren Petra Grijzen (BNR) en Bert van Lent (3FM). De winnaar in de categorie ‘Beste presentator’ is Edwin Evers (Radio 538). Hij liet Bas van Werven (BNR) en Giel Beelen (3FM) ver achter zich.

Het ‘Beste radioprogramma’ van 2009 is de Top 40 met Jeroen Nieuwenhuize bij Radio 538. Andere kanshebbers waren Timur Open Radio (Timor Perlin) (3FM) en ‘Aan de Slag’ (Paul van Liempt) (BNR). De ‘Beste zender’ van 2009 is Radio 538. De andere genomineerden waren 100%NL en 3FM.

Radio deejay en zakenman Erik de Zwart is de winnaar van de Marconi Oeuvre Award 2009. De Zwart verdient de prijs omdat hij al dertig jaar een radioman ‘pur sang’ is. De vakjury bestond uit: Daniël Dekker (Tros, juryvoorzitter), Roland Snoeijer (100%NL), Rens de Jong (BNR Nieuwsradio), Roeland van Zeijst (Broadcast Magazine), Jurre Bosman (Nps), Iwan Reuvekamp (Nice1), Wouter van der Goes (Q-Music), Jeroen Nieuwenhuize (Radio 538) en Patrick Kraakman (Radio Veronica). [Radiowereld.NL]

Rapport vakjury: ‘Aanstormend talent’
Annemieke Schollaardt zegt over het dj-vak: “Maak het programma voor je luisteraars, geen inside-shit. Als je iedereen erbij betrekt ben je goed. En laat je passie horen!” De jury heeft gemerkt dat Annemieke ook een aanhanger is van de kreet: „Practice what you preach‟ want als je naar haar programma‟s op 3FM luistert, weet je dat er iemand tegen je praat met kennis, passie en liefde voor muziek. Dat je haar niet kunt zien is dan ook het enige vervelende als je haar op de radio hoort…

De vakjury van de Marconi Awards vindt Petra Grijzen een veelzijdige presentator op BNR. Petra is een serieuze en scherpe journalist met een vriendelijke maar besliste interviewstijl. Ze heeft een mooie radiostem en durft steeds meer van zichzelf te laten. Petra heeft het talent om uit te groeien tot een échte radio persoonlijkheid.

Iedere luisteraar voelt zich bij Bert van Lent thuis. Bert is je beste vriend. En dat talent zorgt voor de meest spannende radio. Mensen vertellen hem al gauw iets te veel. Ze gaan net een stapje verder omdat Bert ze het gevoel geeft dat ze elkaar al jaren kennen. Daarin valt hij echt op. Hij kan zich goed inleven in anderen, zoekt graag de grenzen op en schuwt het conflict niet. Daarbij brandt hij nooit de ander af om zelf beter uit de bus te komen. Hij blijft bij zichzelf en dat maakt hem zo ijzersterk. Bert luidt een nieuw tijdperk in radioland in. Hij is herkenbaar, durft zich kwetsbaar op te stellen en stelt precies die vraag waarop we allemaal het antwoord willen weten. Luisteren naar Bert van Lent is verfrissend, zorgt voor een lach en voor klapperende oren. Bert heeft wel een beetje de neiging om ‘Bert FM’ te maken. En dat kan een succesvolle carrière in de weg staan. Dus Bert, bij dezen de tip van de jury om je wat meer te conformeren aan het station. Als je dat doet, dan zullen we nog jaren van je horen.

Rapport vakjury: ‘Beste presentator’
De vakjury heeft afgelopen seizoen ronduit genoten van de nog altijd schuin omhoog gaande lijn in het werk van deze Obama van de ochtendradio: Edwin Evers. Met in alle belangrijke doelgroepen een marktaandeel om je vingers bij af te likken, weet Edwin Evers heel Nederland iedere dag te verrassen. Behalve zijn hilarische en onvoorspelbaar grappige imitaties, is het ook altijd weer de vraag welke originele invalshoek Evers kiest voor de diep-menselijke interviews die hij op een willekeurige ochtend uit zijn mouw lijkt te schudden. Dit veelzijdige talent mag tevens persoonlijk verantwoordelijk worden gehouden voor de redding van typisch Nederlandse tradities, denk aan het inmiddels klassieke radiosportevenement Sjoeling wizzzzzzzzz ze Stars. Volgens de jury is Evers zelf nóg beter dan zijn programma al is. Het verschil is te horen wanneer hij niet op zijn plek is. Evers is hét boegbeeld van de commerciële popradio.

Giel Beelen blijft, met pet of zonder pet, het mannetje van de radio. De scherpe randjes zijn er een beetje af en dat maakt hem geliefd bij een breed publiek. Hij is positief, kan met iedereen goed overweg en weet, met een lach, toch even dat vuile grapje te maken. Of het nu de nieuwslezer of een columnist is: Giel dolt graag en dat geeft de luisteraar even een beetje vrolijkheid op weg naar het werk. Zijn ochtendshow is de show die ertoe doet. Mensen praten erover na: “Heb je dat gehoord bij Giel?”. Je kunt horen dat hij keihard werkt om zijn show de beste van Nederland te laten zijn. Giel = radio en hij doet er werkelijk alles voor. Hij legt zijn hele ziel en zaligheid in zijn programma en dat hoor je. Dat maakt dat mensen met hem mee huilen en met hem mee lachen. Giel is gewoon even je vriendje in de ochtend. Een vriendje dat je bovendien trakteert op het laatste nieuws en de beste live-optredens. Elke ochtend een strak programma en dat al meer dan vijf jaar. Dat is nog nooit vertoond.

Bas van Werven heeft zich anno 2009 ontwikkeld tot hét nieuwsgeweten van filerijdend Nederland. In het ochtendprogramma On the Move brengt hij een brede doelgroep in precies het juiste tempo op de hoogte van de staat van wereld. Daarbij neemt hij consequent ruimte voor frisse speldenprikjes. Van Werven combineert kennis van zaken én een laagdrempelig taalgebruik met een warm, eigenzinnig en betrokken geluid. Zijn stemgebruik straalt autoriteit én oprechte interesse uit. Naast liefde voor nieuws heeft hij een passie voor auto’s. Dit seizoen gaf BNR meer zendtijd aan De Nationale Auto Show, het enige autoprogramma op de Nederlandse radio. En ook hiervan weet Van Werven een bruisend geheel te maken, waardoor zelfs de grootste autohaters in de jury van dit programma zijn gaan houden. Die prestatie alleen al is een nominatie waard.

Rapport vakjury: ‘beste radioprogramma’
De vakjury heeft gemeend de Top 40 als beste radioprogramma te eren. Het programma dat in 1965 is begonnen heeft vele stormen doorstaan en is nog steeds een peiler in de programmering van Radio 538. Daarbij zorgt Jeroen Nieuwenhuize voor een speciale touch aan het programma. Dat de hitlijst nog steeds een brede belangstelling kent, blijkt uit het succesvolle hitdossierboek en de uitzending van het Top 40 hitdossier op Radio Veronica. Voorts gaat de Top 40 helemaal mee met z’n tijd getuige het feit dat downloads en airplay sinds enkele jaren meetellen in de samenstelling. Ten slotte moet ook interactieve website van de Top 40 geroemd worden, deze zorgt er mede voor dat de Top 40 nog vele jaren mee kan draaien in de wereld van multimediale concepten.

Aan de Slag is volgens de jury het meest informatieve en veelzijdige ochtendprogramma op de Nederlandse radio, waar nieuws, achtergronden, debat en contact met de luisteraar moeiteloos in elkaar overgaan. Aan de Slag is hoe een ochtendprogramma zou moeten klinken. Paul van Liempt is daarbij het journalistiek baken. Hij denkt razendsnel, kan van snel nieuws feilloos omschakelen naar verdieping, optimistisch, is allergisch voor azijn, maar kritisch tot op het bot en zeer vasthoudend.

Na omzwervingen langs verschillende stations en een groot aantal verschillende tijdslots heeft dj Timur Perlin eindelijk zijn plek gevonden. Sinds februari van dit jaar maakt hij zijn programma Timur Open Radio horizontaal in het weekend van 3FM voor BNN. De zoektocht van de laatste jaren heeft in de ogen van de jury geleid tot de Timur zoals wij hem graag horen: snel, ad rem, origineel en muzikaal. Samen met zijn eeuwige stagiair Ramon weet Timur zelfs het aanvragen van een plaatje om te zetten in een item met een twist. En het is volledig aan Timurs item Mama Appelsap te wijten dat je sommige nummers nooit meer kan horen zonder aan de fictieve Nederlandse tekst te denken. Dat is Timur op z’n best. En daarmee laat hij ook duidelijk horen dat personality radio heel goed samen kan gaan met snelle hitradio. Het wachten is op het moment dat Timur een felbegeerd slot in de weekprogrammering van 3FM verovert. De jury doet de nieuwe zendermanager van 3FM de suggestie dat bovenaan zijn to do lijstje te zetten!

Rapport vakjury: ‘beste zender’
De winnaar van de oeuvreprijs is dit jaar nauw verbonden met de winnaar in de categorie Beste zender: Radio 538. Vanaf de start in 1992 zijn Erik de Zwart en ook Lex Harding nauw verbonden aan de opkomst en het succes van dit station. De laatste jaren is Radio 538 weliswaar meerdere malen van eigenaar gewisseld en staan er andere radiomannen aan het roer, wat altijd is gebleven is een station met een uitgekiend muziekformat en een groep zorgvuldig gekozen jocks die de luisteraar dag en nacht voorzien van hits. Radio 538 perfectioneerde de combinatie muziek, marketing en programmering. De makers laten dagelijks horen exact te weten wat Nederland wil horen. Het is inmiddels geen nieuws meer als 538 in het luisteronderzoek als grootste uit de bus komt. Voor de markt is dat bijna een vast gegeven. Maar de jury erkent dit toch als een unieke prestatie. De grootste zijn in de concurrerende omgeving van de popradio is in onze ogen geen vanzelfsprekendheid. Hoewel de andere zenders dagelijks alles uit de kast halen om 538 van de troon te stoten, zit de koning van de Nederlandse radiomarkt rotsvast op de Hilversumse Koninginneweg.

De afgelopen jaren heeft 3FM zich ontwikkeld als één van de constante radiozenders binnen het Nederlandse radiolandschap. Het pop-rock format van de zender is verder aangescherpt, de programmering is herkenbaar geworden en men weet een steeds jonger publiek te bereiken. Ook door het consequent programmeren van de belangrijke en grote popfestivals en het lanceren van nieuwe talenten uit de popcultuur weet 3FM een vast en enthousiast publiek te binden. Bovendien is 3FM een populair merk geworden door een eigen en zeer herkenbare stijl. Ook de maatschappelijke functie van de zender, het jaarlijkse Serious Request is voor de jury een reden om 3FM te nomineren in de Marconi categorie Beste zender.

De vakjury roemt de wijze waarop 100%NL het laatste jaar een enorme opmars heeft gemaakt in de radiomarkt. Met muziek van eigen bodem voorziet het radiostation in een grote behoefte bij radioluisteraars, dat blijkt ook uit de luistercijfers: van 500.000 luisteraars vorig jaar naar 1,6 miljoen per week in de laatste meting. Met een kleine groep hardwerkende medewerkers pioniert 100%NL zich een weg omhoog in het radiolandschap. De jury heeft 100%NL mede genomineerd tot beste radiostation, omdat de verwachting is dat 100% NL over een paar jaar tot de grote 5 radiostations in Nederland behoort.

Rapport vakjury: ‘Oeuvre award
Erik de Zwart Al ruim 30 jaar is Erik de Zwart een radioman „pur sang‟. De radio werd dan wel uitgevonden door Guglielmo Marconi maar Erik de Zwart heeft het medium niet alleen sterk verbeterd maar ook een duidelijk en ontegenzeggelijk stempel gedrukt op de ontwikkeling van het Nederlandse radiolandschap. Vooral in de jaren 80 waren programma‟s als Bart en De Zwart, De Stemband en natuurlijk de Nederlandse Top 40 een begrip. Erik wist niet alleen miljoenen te boeien met deze programma‟s maar was ook een voorbeeld voor jonge radiomakers. Het was de tijd van radiohelden die Erik al snel de naam „Mr. Radio‟ opleverde.

In 1992 is Erik één van de oprichters van Radio 538, het station dat hij later als algemeen directeur uitbouwde tot het grootste radio en jongerenmerk van Nederland. Met een tomeloze energie en inzet heeft hij bovendien gevochten voor erkenning en waardering van de commerciële radio in Nederland. Niet zelden vond hij de overheid op zijn pad waarbij hij niet alleen opkwam voor de stations waarin hijzelf participeerde maar ook het algemeen belang van de radio in het oog hield. Hierdoor heeft hij baanbrekend werk verricht voor de commerciële radio zoals we die tegenwoordig in Nederland kennen.

Voor veel radiomakers is Erik ook een people manager en motivator die dj‟s beter kan maken. Vanaf september vorig jaar maakt hij ook zelf zijn rentree op de radio en is hij ieder weekend bij Radio Veronica te horen met het Top 40 Hitdossier. Bovendien duurt zijn oeuvre nog voort met Mobilaria/Tunin.fm waarbij radio met nieuwe technieken mobiel beluisterd kan worden. Volgens de jury een bewijs dat Erik de Zwart nog altijd dagelijks betrokken is bij de ontwikkeling van de radio en deze award komt dan ook eerder te vroeg dan te laat.

Alle Marconi Award winnaars (vanaf 1996) op een rij
2009
Beste zender: Radio 538
Aanstormend talent: Annemieke Schollaardt
Beste presentator: Edwin Evers
Beste programma: Top 40
Oeuvre award: Erik de Zwart

2008
Beste zender: Q-music
Aanstormend talent: Bart Arens
Beste presentator: Rob Trip
Beste programma: On the Move
Oeuvre award: Frits Spits

2007
Beste zender: 3FM
Aanstormend talent: Domien Verschuuren
Beste presentator: Giel Beelen
Beste programma: Giel
Innovatie award: V-Radio
Oeuvre award: Ferry Maat

2006
Beste zender: 3FM
Beste programma: Evers Staat Op
Beste presentator: Giel Beelen
Aanstormend talent: Timur Perlin
Innovatie award: ICaz Party
Oeuvre award: Wessel van Diepen

2005
Beste zender: Radio 10 Gold
Beste programma: 3FM Serious Request voor Darfur
Beste presentator: Giel Beelen
Aanstormend talent: Sander Lantinga
Oeuvre award: Rob Stenders

2004
Beste zender: Radio 538
Beste programma: Kunststof
Beste presentator: Tijs van den Brink
Aanstormend talent: Michiel Veenstra
Oeuvre award: Tom Mulder

2003
Beste zender: niet uitgereikt in verband met veranderingen in het radiolandschap
Radioman van het Jaar: Ton Lathouwers
Beste programmamaker: Giel Beelen
Beste stem: Ron Stoeltie
Beste amusement-/muziekprogramma: Top 2000
Beste informatieve programma: Stand.nl

2002
Beste zender: Radio 538
Radioman van het Jaar: Paul van der Lugt
Beste programmamaker: Edwin Evers
Beste stem: Harmke Pijpers
Beste amusement-/muziekprogramma: Ruuddewild.nl
Beste informatieve programma: 3FM Nieuws

2001
Beste zender: Radio 2
Radioman van het Jaar: Kees Toering
Beste programmamaker: Sjors Fröhlich
Beste stem: Arend Langenberg
Beste amusement-/muziekprogramma: Cappuccino
Beste informatieve programma: Langs de Lijn

2000
Beste zender: Radio 2
Radioman van het Jaar: Erik de Zwart
Beste programmamaker: Edwin Evers
Beste stem: Rob Trip
Beste amusement-/muziekprogramma: Spijkers met Koppen
Beste informatieve programma: Radio Oost

1999
Beste zender: Radio 2
Radioman van het Jaar: Willem Duys
Beste programmamaker: Clairy Polak
Beste stem: Jos van Bergenhenegouwen
Beste amusement-/muziekprogramma: Tijd voor Twee
Beste informatieve programma: Radio 1 Journaal

1998
Beste zender: Radio 1
Beste programmamaker: Alfred Lagarde
Beste amusement: Evers Staat Op
Best informatief: Met het Oog op Morgen

1997
Beste zender: Radio 2
Beste programmamaker: Frits Spits
Radioman: Frits Spits
Radiovrouw: Jetske van Staa
Radiostem: Harmke Pijpers
Beste amusement: Spijkers met Koppen
Best informatief: Radio 1 journaal

1996
Beste zender: Sky Radio
Beste presentator: Frits Spits
Beste amusement: Steen en Been show
Best informatief: Met het Oog op Morgen