Het Radio.NL maandoverzicht van september 2009

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle maandoverzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar het negende overzicht van 2009: september. Daarin heibel bij Decibel, de Marconi Awards, buitenlands nieuws, de transfertombola, kort nieuws en de luistercijfers.

Heibel bij Decibel

Grote ruzie binnen Radio Decibel tussen Bas Emons en Pierre Karsten. De heren konden het niet eens worden over de koers van het station. De boel liep uit de hand toen Bas Emons de website van de zender “kaapte” en daarop zijn eigen online versie van het station opstartte. Decibel bestaat momenteel dus uit twee versies. De Emons-versie draait non-stop op internet, terwijl de Kartsen-versie DJs heeft en in de ether te horen is. De heren renden naar de rechtbank, maar een rechtszaak werd op het laatste moment afgeblazen. Het lastige is dat beide heren recht hebben op de naam Radio Decibel, terwijl de internetdomeinen op naam van Emons staan.

In uitgebreide interviews lieten beide heren wel aan ons weten hoe de vork aan de steel zit. Eerst Pierre Karsten:

“Het is wrang dat iemand die je in januari nog een grote lening hebt verstrekt om zijn belastingschuld te betalen, je nu noodzaakt deze terug te vorderen. Tevens moeten we een kort geding aanspannen om hem weer op het rechte pad te krijgen. We willen de controle over onze site per onmiddellijke ingang weer terug en hij moet stoppen zich uit te geven als directeur/eigenaar van Radio Decibel.”

Dan Bas Emons:

“De aantijgingen van Karsten dat ik de site nu zou hebben gekaapt zijn klinkklare onzin. Een ieder kan het SIDN raadplegen en bevestigd krijgen dat ik sinds 2002 ongeveer 40 Decibel gerelateerde domeinen op mijn naam geregistreerd heb staan, ook mijn provider en het SIDN staan achter mij. Waar ik helemaal niet om kan lachen is het feit dat Karsten al 7 maanden mijn rechtmatige management fee niet heeft voldaan.”

De Marconi-awards

De Marconi awards zijn weer uitgereikt. Annemieke Schollaardt was het beste talent. Edwin Evers is de beste deejay. De Top 40 met Jeroen Nieuwenhuize het beste programma. Radio 538 is de beste zender. Oud-538 baas en Top 40 Veronicaan Erik de Zwart kreeg de oeuvreprijs. Bull Verweij, de oprichter van Veronica kreeg geen Marconi award, maar wel een speciale Lifetime Achievement Award. En dat op zijn 100e verjaardag.

Transfertombola

– Diana Sno kreeg iedere weekendmorgen een programma op Radio 2. Het heet SnoTime.
– Robert Feller is begonnen bij 100%NL.
– Leo Blokhuis en Giel Beelen kregen een programma op Radio 6.
– Eindelijk kwam er een einde aan de geruchten dat Gerard Ekdom naar Q-music zou gaan. Hij heeft namelijk voor twee jaar bijgetekend bij de AVRO, en blijft dus bij 3FM.
– Lucella Carasso gaat tot het einde van het jaar met verlof, en Rik van de Westelaken en Rob Trip vervangen haar respectievelijk bij het Radio 1 Journaal en Met het oog op morgen.
– Lara Rense en Marcel Oosten zijn begonnen met de duopresentatie van de ochtend Radio 1 journaals.
– Voor Rob Stenders is het nooit genoeg. Hij zit op 3FM, heeft een eigen radiostation met KX Radio en nu gaat hij ook nog op Radio 2 The Best of 2Night presenteren.
– De shocker van de maand was de overstap van Arie Boomsma van de EO naar de KRO.
– Bob Bouma is overleden. Hij was bekend van de programma’s Voor een briefkaart op de eerste rang, Cijfers en Letters, en Hints.
– Thymen Wabeke is begonnen in de nacht op 3FM.

Buitenlands nieuws

Verenigd Koninkrijk
– Chris Moyles heeft een nieuw record gevestigd op BBC Radio 1. Hij is officieel de langstzittende ochtenddeejay van het station. Hij verbrak het record van 2072 dagen van Tony Blackburn, die toevallig ook de allereerste ochtendman van BBC Radio 1 was.
– Terry Wogan stopt na 27 jaar met de dagelijkse ochtendshow op BBC Radio 2. Vanaf januari zal Chris Evans het stokje overnemen. Zijn plek in de middag wordt weer opgevuld door Simon Mayo.

Zwitserland
– In Zürich verloor de hitzender Energy een rechtszaak over de uitkomst van de herverdeling van FM-frequenties. Hierdoor zal het station binnen drie maanden de uitzendingen op FM moeten staken.

Duitsland
– In Rijnland-Palts hadden twee radiostations ruzie om de meeste muziek. RPR 1 adverteerde met de meeste muziek te draaien, terwijl een groep van lokale radiostations enkele weken eerder al met deze claim kwamen.

Australië
– En voor de tweede keer op een rij krijgt Kyle Sandilands een plekje in dit maandoverzicht. Ook in september kreeg de ochtenddeejay van 2Day FM in Sydney het voor elkaar om geschorst te worden. Dit keer ging hij te ver met een grap over de nogal gezette actrice en komiek Magda Szubanski, die voor een dieetreclame flink wat kilo’s af was gevallen.

Denemarken
John de Mol trekt zich terug uit Radio 100FM en daarom is surseance van betaling is aangevraagd.

Interview:

Naast de interviews met Karstens en Emons hadden we ook nog een interview met Herbert Visser van 100%NL.

“Het toevoegen van een aantal nieuwe Nederlandstalige raphits aan onze muziekmix in de eerste maanden van ons bestaan was een tactisch besluit, want het zorgde er voor dat de overige partijen in het juridisch gevecht om Kavel A9 in ieder geval hun voor ons gevaarlijke ‘Radio Noordzee-argument’ niet meer konden gebruiken. Want vanaf de start van 100%NL was wél duidelijk dat 100%NL iets compleet anders deed dan Radio Noordzee.”

Kort nieuws:

– Radio 6 kwam vier uur uit live Japan. Winfried Baijens zond uit vanaf het Tokyo Jazz Festival dat veel aandacht aan Nederlandse jazz besteedde.
– Radio 5 deed weer een week van de jaren 50.
– 3FM deed een week van de jaren 90.
– De website van Caz was even uit de lucht omdat Ad Ossendrijver zijn internetrekening niet betaald had.
– Radio 2 veranderde de weekendprogrammering. ’s Ochtends is er nu Snotime, op zaterdagavond zes uur The Best of 2Night, en Musical Moods verschuift van de zaterdagnacht naar de zondagavond.
– Wild FM is een borstvergroting weg aan het geven.
– De Coen en Sandershow werd drie.
– De KRO bezuinigde de populaire teletekst pagina 316 weg. Powned kondigde gelijk aan om de pagina te reanimeren zodra ze het bestel binnen komen.
– Over Powned gesproken, minster Plasterk heeft een stapel rapporten gekregen waarin hij het advies krijgt om Powned en WNL de NPO binnen te laten. MAX mag blijven, terwijl Llink moet verdwijnen. 
– Ruud de Wild vond de nieuwe Johan, en gaf wat auto’s weg uit zijn garage.
– De 53J8 is terug.
– Het Radio 1 programma Opium kwam een aflevering uit New York.
– Slam FM’s Most Wanted kwam voor een keer uit de Porsche van Menno de Boer die bij zijn luisteraars in de file ging staan.
– Frank Boeijen’s Kronenburg park stond op 1 in de Gelderse Top 100.
– MAX gaat een Big Band formeren in een programma op Radio 6. 
– Er gaan geruchten dat de Vereniging Veronica interesse zou hebben in NRC Handelsblad.
– Het CvdM dook in de ledenwerving van de omroepen.
– Het Vlaamse Glazen huis komt weer in Gent te staan. Reinout Oerlemans droomt ervan een Glazen huis op Times Square te zetten met Ryan Seacrest erin.
– De Mikrogids werd 35.
– BNN zoekt talent voor zijn BNN University.
– TMF Radio werd TMF Hitradio, en nu de samenwerking met TMF definitief afloopt, wordt het HitRadio TMS, waarbij TMS zou staan voor The Music Station.
– Jeroen Kijk in de Vegte is getrouwd.
– 100%NL zond een Andre Hazes Top 25 uit.
– De NMa is binnengevallen bij dagblad BN/DeStem.
– Tot slot was de PVV boos omdat er in een NPO kinderprogramma over het Suikerfeest gesproken werd. Tevens wil de PVV de NPO verkleinen tot een tv-net. Zoals zo vaak geen woord over wat er met de radio moet gebeuren.

Luistercijfers

Het is rustig in luistercijferland met nul stijgers in de lijst. Radio 538 blijft aan kop.

Podcast

Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand.