Minister Plasterk redt ONM niet

Minister van Mediazaken Ronald Plasterk (PvdA) is niet van plan de BNN-soap ONM te redden. Plasterk liet maandag via een Kamerbrief weten dat het besluit om de serie van de buis te halen zorgvuldig is genomen. De mediaminister is niet van plan zich te mengen in de besluiten over de publieke programmering. Plasterk reageerde op vragen van onder anderen het CDA-Kamerlid Joop Atsma.

Hij sprong in de bres voor ONM omdat hij vindt dat een omroep zelf moet kunnen bepalen of een programma wordt uitgezonden. In zijn brief legt Plasterk uit dat die beslissing niet bij de omroep, maar bij de raad van bestuur ligt. Volgens de PvdA’er heeft de raad van bestuur juist gehandeld.

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) trok eind oktober de stekker uit ONM. Anderhalf jaar geleden kreeg de soap een laatste kans, met aanpassingen moesten meer kijkers getrokken worden. Dat lukte niet. BNN, dat de serie uitzendt, reageerde verbolgen op het einde van de soap. De jongerenomroep had de aangepaste formule graag langer de tijd gegeven.

Plasterk heeft het in zijn brief over ‘een gevoelig besluit’. “ONM is al jaren bijna dagelijks te zien, er is veel geld mee gemoeid en er zijn veel programmamakers en acteurs bij betrokken.” Toch voelt de minister zich niet genoodzaakt in te grijpen bij de NPO. “De teleurstelling over ONM mag geen aanleiding zijn in te grijpen in de werkwijze binnen de publieke omroep.” Volgens Plasterk heeft BNN aangegeven geen bezwaar aan te willen tekenen tegen het schrappen van ONM. [Novum/Radio.NL]

Gerelateerde berichten