De Stichting Moslim Omroep Nederland (SMON) krijgt vanaf september de zendtijd op de publieke omroep voor islamitische programma’s. Dat heeft het Commissariaat voor de Media donderdag (oudjaarsdag 2009)besloten. De SMON wordt de opvolger van de huidige twee moslimomroepen NMO en NIO, die in opspraak zijn geraakt door wanbeleid en onderling en intern geruzie.
Twee andere kandidaten voor de islamitische zendtijd, de Stichting Moslimomroep (SMO) en de Stichting Verenigde Moslimomroep (VMO), zijn afgewezen. De SMON is volgens het Commissariaat het beste in staat programma’s te maken voor alle groepen moslims. Ook is de kandidaat-omroep zodanig georganiseerd dat het Commissariaat er vertrouwen in heeft dat herhaling van het geruzie uit het verleden uitblijft.
De nieuwe moslimomroep krijgt van september 2010 tot en met 31 december 2015 jaarlijks 58 uur zendtijd op televisie en 175 uur op de radio. Het verzoek om zendtijd van de Rokerskerk, een ludiek initiatief van tegenstanders van het rookverbod, is afgewezen. Het Commissariaat vindt dat de ‘kerk’ met haar drieduizend leden ‘een te kleine achterban heeft om de religie als een hoofdstroming in de samenleving te beschouwen’.
1057 uur voor radio en 351 uur voor televisie
De hoeveelheid uren die jaarlijks voor de genootschappen gezamenlijk beschikbaar is, bedraagt 1057 uur voor radio en 351 uur voor televisie. Deze uren worden over de genootschappen verdeeld: 25 procent van het totale aantal beschikbare uren wordt gelijk over de organisaties verdeeld en 75 procent van de uren wordt verdeeld naar rato van de omvang van de achterban.
De omvang is onderverdeeld in drie grootteklassen. Het Humanisme gaat van grootteklasse C (aanhang van minder dan 500.000) naar grootteklasse B (aanhang van minder dan 2.000.000 en meer dan 500.000 personen). De andere stromingen blijven in dezelfde grootteklasse waarin ze al zaten.
De Boeddhistische Unie Nederland (BUN), de Organisatie voor Hindoe Media (OHM) en de Joodse Omroep krijgen ieder per jaar 23 uur op televisie en 70 uur op de radio. De SMON en het Humanisme (HUMAN en De Vrije Gedachte) krijgen elk per jaar 58 uur op televisie en 175 uur op de radio. Het Rooms Katholiek Kerkgenootschap (RKK) en de Stichting Verzorging Kerkelijke Zendtijd (IKON en ZvK) krijgen elk per jaar 83 uur op televisie en 249 uur op de radio. [Radiowereld.NL]