Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het Radio.NL jaaroverzicht van: augustus 2009

Radio.NL publiceerde ook in 2009 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2009 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug op de maand augustus 2009. Daarin helaas een dode op het strand, slecht nieuws voor netwerkzenders, de transfertombola, buitenlands en kort nieuws, de luistercijfers, en de mysterieuze podcast-only rubriek ‘extra’.

Drama op het strand
Een strandfeest, dat mede georganiseerd werd door de tv-zender Veronica, liep volledig uit de hand. Een 19-jarige man werd doodgeschoten. Zowel de organisatie van Sunset Grooves als de tv-zender Veronica reageerden met karige persberichtjes. Inmiddels is er nog steeds weinig duidelijk over het drama omdat politici, politie en bezoekers elkaar tegenspreken. Zo zijn er geruchten over voetbalhooligans, te grote aantallen bezoekers, slechte organisatie, te weinig politie, en vernielde treinen. Op internet staan wel een aantal filmpjes die duidelijk totale chaos tonen. De politie heeft inmiddels een oproep gedaan voor getuigen in het TMF-programma Kijk Dit Nou. Diverse radiozenders moeten nu snel beslissen of hun strandfeest nog doorgaat. Radio Veronica heeft zijn feest inmiddels afgelast.

Rechter tegen netwerkradio
De rechter heeft besloten dat de veiling van twee regionale frequenties van RADIONL (zonder punt) overgedaan moeten worden. De rechter vond dat op de frequenties geen regionaal gericht programma werd uitgezonden omdat het voor 90% gelijk is aan het programma dat RADIONL ook elders uitzend. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor regionale commerciële zenders, zoals bijvoorbeeld ook Radio Decibel, dat opereert in de Randstad en Eindhoven.

De zaak is erg complex omdat er veel partijen bij betrokken zijn. Het gaat niet alleen om een stapel regionale commerciële omroepen. De nationale overheid heeft niet goed omschreven wat het inhoud om op de regio gericht te programmeren, terwijl de uitvoering van de veiling door het Agentschap Telecom is gedaan. De controle op de inhoud van de programmering is echter weer in handen van het Commissariaat voor de Media. Tot slot kan ook een landelijke zender als 100%NL zich met de zaak gaan bemoeien als blijkt dat ze onterecht concurrentie van een zender als RADIONL gehad heeft.

Transfertombola
– Jan Hoogesteijn is benoemd tot directeur van de Rotterdam Media Commission.
– Gerard Joling presenteerde een week lang een uurtje per dag op 100%NL ter promotie van zijn concert. Verder is Koen van Huijgevoort begonnen bij 100%NL. In september komt Robert Feller er ook nog bij. Toch raar dat de zender nu weer deejays aanneemt terwijl de dames deejays er net uitgegooid zijn.
– Wegens de vakantie van Coen Swijnenberg ging Sander Lantinga drie weken vreemd. Met Bert van Lent, Ajouad Al Miloudi, en Ramon Verkoeijen.
– Meer goed nieuws voor Ajouad Al Miloudi, want hij kreeg de uurtjes van Daniel Lippens erbij. Daniel was nog maar net bij BNN begonnen, maar vloog er alweer uit wegens arrogant gedrag, zo meldden de wandelgangen. Bij Slam FM hebben ze minder problemen met hem, want daar mag hij terug komen.
– Mijke van Wijk kreeg een nieuw programma op Radio 6.
– Rob Trip volgt Filip Freriks op als presentator van het 8-uur Journaal.
– Jurgen van den Berg gaat van 3FM naar NCRV Radio 1, waar hij Ghislaine Plag opvolgt.
– Max Westerman is begonnen bij BNR. Hij presenteert minimaal één keer per week PepTalk.

Buitenlands nieuws
Australië
– Ochtenddeejay Kyle Sandilands en zijn co-host Jackie ‘O’ Henderson van 2Day FM in Sydney verdwenen twee weken van de zender na een incident met een leugendetector. Hierbij onthulde een 14-jarig meisje dat ze verkracht was. De deejay vroeg daarop smakeloos of ze verder nog seksuele ervaringen had.

Verenigde Staten
– Ryan Seacrest lag overhoop met zijn bazen van KIIS FM in Los Angeles. Zij wilden namelijk dat de deejay minder gaat praten tijdens zijn ochtendshow. Bij concurrent KROQ verborg hij zijn frustratie niet.
– Z100 (WHTZ) in New York City wilde juist meer praatjes van Seacrest en voegde een vierde uur toe. Overigens vierde Z op 2 augustus zijn 26e verjaardag.
– Rush Limbaugh bewees een echte lijkenpikker te zijn. Senator Ted Kennedey overleed. Kennedy, de broer van de president, heeft heel zijn leven in de senaat geprobeerd om gezondheidszorg voor alle Amerikanen te regelen. Rush klopte zichzelf op de schouder omdat hij voorspeld had dat Kennedy het niet zou meemaken dat er een nieuwe wet op de gezondheidszorg zou komen.
 
Denemarken 
– De Deense overheid schoot Radio 100FM te hulp door de verdelingsprocedure van het kavel FM6 vervroegd in te zetten. Of deze hulp echter op tijd is, is nog maar de vraag.

Duitsland
– De hitradio oorlog in Mecklenburg-Voorpommeren leek voorbij. Ostseewelle en Antenne zitten niet meer in elkaars vaarwater, nadat Antenne het format aangepast heeft en nu 30 jaar muziek in 30 dagen brengt.
– Johannes Scherer verhuisde toch niet van Hit Radio FFH naar hr1. Hij bleef de commerciële zender in Hessen trouw en kreeg een eigen middagshow.

Kort nieuws
– 3FM jock Michiel Veenstra werd in de Freaknacht helemaal verrot gescholden door een luisteraar, die een week later zijn excuses aanbood.
– De Zomerse Top 50 werd op 150 radiostations uitgezonden.
– Radio M was even niet op de kabel te horen omdat kabelboer Ziggo per ongeluk Classic FM doorprikte.
– Radio Tour de France had honderd duizend luisteraars minder dan vorig jaar. Luisteraars gaven het programma een 7,8.
– In het museum Rockart is een expositie geopend over ’50 jaar Radio Veronica’.
– Klein relletje met Gordon. Normaal geen nieuws, maar dit keer wel omdat Gordon boos was op Rick Romijn van Radio 538. Rick had geroepen dat Gordon tijdens de Gaypride onwel geworden was door cocaïnegebruik. Zoals zo vaak liep de boel met een sisser af. 
– De Hindoestaanse multiculturele radiozender Sunrise FM is terug op de Rotterdamse kabel.
– Dance Department kwam van Loveland. 
– De Radio 4 Prijs is uitgereikt aan Theo Olof.
– Alweer gerommel omtrent de bittorrentsite Pirate Bay. De Zweedse overheid pakte de provider van de piraten aan, die daardoor moesten verhuizen en enige tijd uit de lucht waren. Ook gingen de piraten in beroep tegen de uitspraak van de Nederlandse rechter van vorige maand. Verder bepaalde een andere rechter op verzoek van de stichting Brein dat een Nederlandse website geen links meer mag plaatsen naar illegale content, omdat dat de structurele mogelijkheid geeft tot inbreuk op het copyright. 
– Hoppa. Andre Rieu was de best verkopende mannelijke artiest ter wereld. Alleen Madonna, Tina Turner en Britney Spears verkochten meer dan 550.000 kaartjes in de eerste helft van 2009. 
– Cameraman Stan Storimans kwam om het leven door een Russische bom, volgens Jeroen Akkermans in een documentaire één jaar na het overlijden van Storimans. Ik was toevallig in het Newseum in Washington, da’s een museum over nieuws, en daar hing Stan vrij prominent aan de muur van pas gestorven journalisten.
– Jeroen Nieuwenhuize presenteerde de Top 40 van thuis omdat hij de Mexicaanse griep had. 538 kon er wel om lachen en plakte er een heel Mexicaanse griepweekend aan vast, compleet met een hoofdprijsreis naar Mexico. 
– De Universiteit Twente maakte weer radio op 106.9FM tijdens de introductie dagen. Dit keer heette het KickIn FM. 
– Luisteraars luisterden drie minuten meer radio dan een jaar geleden.
– Radio West deed een week van de Sweet Sixties. 
– Het tv-programma De Leugen Regeert verdwijnt na negen jaar van de buis.
– 3FM was weer volledig in de ban van Lowlands, Mystery Land en Beatstad. 
– Joop Atsma werd terecht gewezen door minister Plasterk toen hij voorstelde om Llink uit de NPO te gooien ten gunste van WNL. “Daar gaat Joop Atsma niet over”, aldus de minister.
– Ilse de Lange was de populairste artiest op Radio 2. 
– Veel Nederlanders zouden het prima vinden als de NPO reclamevrij zou zijn. Helaas was maar 9% van de kijkers bereid om daar extra geld voor te betalen.
– Omroep Brabant gaat nieuwsbulletins maken voor Royaal FM. Verder stond nummer Brabant van Guus Meeuwis stond weer op 1 in de Top 900 voor Queen en Michael Jackson.
– De regels omtrent zelfpromotie van radioprogramma’s die genomineerd zijn voor de RadioRing zijn aangepast. Radioprogramma’s mogen zich vanaf nu wel promoten onder hun luisteraars, hetgeen ze natuurlijk al een jaar of twee doen. Q-music doet echter niet mee.
– 538 schoof in de nacht- en weekendprogrammering. Belangrijkste verschuivingen zijn het verdwijnen van Barry’s Sundate en de terugkeer van de non-stop 40.

Luistercijfers
Dankzij Radio Tour de France stijgt Radio 1 naar de vijfde plek, waarbij het Q-music voorbij gaat. Het verassende nieuws van deze maand is echter dat 3FM de derde plaats deelt met Sky Radio. En da’s voor het eerst sinds april-mei 2003 dat 3FM de derde zender van Nederland is. 538 blijft bovenaan.

Extra
In de podcast kun je ook nog luisteren naar de mysterieuze ‘extra’ rubriek.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand.

Ps
Werkt u oude link in iTunes niet meer?
Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast