Het Radio.NL maandoverzicht van december 2009

Radio.NL plaatst in het begin van elke maand een overzicht van wat er de afgelopen maand allemaal gebeurd is in de mediawereld. In de laatste dagen van december zullen alle maandoverzichten als jaaroverzicht herhaald worden. Vandaag kijken we terug naar de laatste maand van 2009 met daarin: Buma / Stemra, Serious Money, Corne Klijn en Terry Wogan weg. Gelukkig Nieuwjaar!

Buma/Stemra en YouTube sluiten overeenkomst
In de overeenkomst staat dat YouTube rechten zal afdragen voor materiaal van artiesten dat op YouTube staat. Buma/Stemra wilde eerst geld van internetgebruikers die een YouTube-filmpje embedden in hun site.

3FM Serious Request Update
3FM Serious Request heeft een dikke zeven miljoen euro opgebracht, onder meer door drie miljoen van minister Koenders van Ontwikkelingsamenwerking. Giel Beelen, Gerard Ekdom, en Annemieke Schollaardt werden door Prinses Maximá opgesloten in het Glazen Huis in Groningen.

In België, Zwitserland en Zweden liepen identieke acties op Studio Brussel, DRS 3 en P3. Bij mekaar hebben de vier acties zestien miljoen euro bij elkaar gebracht. Da’s een hoop geld om malaria mee te bestrijden.

Transfer tombola
– John de Mol is toegetreden tot de raad van advies van de V-Academy.
– 538 jocks Barry Paf en Frank Dane zijn met collega Tiesto en Doutzen Kroes nu ook ambassadeur van dance4life, dat strijdt tegen AIDS en HIV.
– Erwin van der Bliek stopt bij Paradise FM op Curaçao door een formatswijziging.
– Jeroen Post verhuist van Hitradio naar SLAM FM. Patrick Kicken neemt de Top 30 over bij Hitradio.
– Corné Klijn vertrekt bij 3FM, en daarmee verdwijnt de Dance Classic Request. Gek genoeg houdt de TROS het rare vrijdagavonduurtje wel. Bart Arens gaat het vullen. Corné sluit hiermee een lange 3FM carrière af, die begon met het opvolgen van Frits Spits. Corné Klijn blijft overigens wel werken voor de TROS, en dus ligt een programma op Radio 2 voor de hand.
– Kristel van Eijk stopt met Uruzgan FM, het programma voor de Nederlandse soldaten in Afghanistan. Hanneke Eilander neemt het over. Kristel schuift door naar de 3FM nacht tussen 4 en 6.
– Philip Freriks stopt na 13 jaar met de presentatie van het NOS 8 uur Journaal. Rob Trip neemt de presentatie over op tv.

Buitenlands nieuws
België
– VRT Radio 2 verliest in een maand tijd twee vertrouwde stemmen. Marc Brillouet ging met pensioen, terwijl Conny de Boos overleed.

Verenigde Staten
– De classic hitszender K-Earth 101 (KRTH) staat voor het eerst op nummer één in Los Angeles.

– Citadel, eigenaar van onder meer 77 WABC en 95 5 WPLJ in New York City, vraagt chapter 11 faillissement aan.

Duitsland
– In de deelstaten Rijnland-Palts en Saarland is Antenne West gestopt met uitzenden vanwege financiële problemen.

Verenigd Koninkrijk
– Global Radio botst opnieuw met Ofcom. De mediawaakhond vindt dat tijdens de Big Top 40 de mediawet overtreden wordt door het nodeloos pluggen van de downloadservice iTunes.

– Terry Wogan heeft voor de allerlaatste keer de dagelijkse ochtendshow op BBC Radio 2 gepresenteerd.

– Tom Binns is door BRMB in Birmingham ontslagen nadat hij de kersttoespraak van de koningin had afgebroken en deze saai had genoemd.
 
Kort nieuws
– Ramses Shaffy is overleden. En dat leverde een stortvloed aan herdenkingsprogramma’s op.
– De PVV is boos op de IKON omdat die omroep in het programma OBA Live zich in een column richt tot PVV kiezers.
– De Fabeltjeskrant wordt herhaald op RTL-8.
– De overheid heeft terecht wat Telegraafjournalisten afgeluisterd. Dat mag dus zomaar.
– Caz heet voortaan Arrow Caz. Al hoor je dat niet op de zender?
– Minister Plasterk kijkt naar de NPO websites. Volgens andere media doen die aan oneerlijke concurrentie.
– Sky Radio gaf een enorme stapel kerstbomen weg.
– Mies Bouwman werd 80 en werd geëerd door de AVRO.
– Megastad FM komt bij E-Power.
– De Q-ochtendshow organiseerde de Q-Stanta run. Verder op Q-music de Foute Kerst Top 33.
– De 538 dancepodcasts zijn zo populair dat de 538 servers het niet aankonden toen 538 het hele archief online gooide.
– Radio Maria is op zoek naar geld.
– En ook GrootNieuwsRadio heeft geld nodig.
– Oz Radio, het homokanaal van Gordon is gestopt.
– Een uitvaartmaatschappij kocht op een hele stapel zenders een minuut stilte om alle overledenen te herdenken.

– En dan waren er natuurlijk heel veel lijstjes op de Nederlandse radio. We gaan ze niet allemaal weer opnoemen. Gelukkig staan ze allemaal in het Radio.NL eindejaarslijstjesoverzicht.

Luistercijfers
Let op, dit zijn de cijfers van oktober – november 2009, dus de eindejaarsacties zitten er nog niet in. We kunnen dan ook spreken van stilte voor de storm.

Op 19 Radio 6. Kink FM en Arrow Jazz stijgen. BNR op 15, Arrow Rock op 14. Radio 4 en Classic FM zakken een plekje naar 13 en 12 en Slam FM op 11. De Top 10 zit vast. Radio 10, Radio 5, 100%NL, Veronica, Q-music, Radio 1, Sky Radio, 3FM, Radio 2 en Radio 538.

Podcast
Onze maandoverzichten zijn ook als podcast te downloaden. Voeg radio.nl/podcast toe aan uw programma en luister mee. De mp3 met leuke fragmenten is ook hier (handmatig) te downloaden. Tot volgende maand.

Ps:
Werkt u oude link in iTunes niet meer sinds Radio.NL een nieuwe website heeft ? ? ? Voeg dan de volgende url toe: radio.nl/podcast