Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wereldomroep verbaasd over D66

Het vallen van het kabinet heeft geleid tot een versnelde aanpak in het opstellen van verkiezingsprogramma’s van politieke partijen. Zo lijkt in het eerste concept van het programma van D66 de toekomst van Radio Nederland Wereldomroep onzeker. Hoofdredacteur Rik Rensen van de Wereldomroep is zeer verbaasd over de inhoud van het programma.

D66 stelt in het concept verkiezingsprogramma verder onder meer ‘het stimuleren van een pluriforme pers’ centraal.

Hoofdredacteur Rik Rensen noemt dat opmerkelijk: “Want dat is juist één van de belangrijkste elementen van ons bestaansrecht. Wij leveren onafhankelijke informatie in tien talen, waardoor (wereld)burgers zelf hun eigen mening kunnen vormen.

In Nederland is dit een vanzelfsprekendheid, maar in veel landen in de wereld helaas nog lang niet.”
 
D66 lijkt zich niet te hebben gebaseerd op kennis en feiten, zo meldt de Wereldomroep.

Volgens Hoofdredacteur Rik Rensen is voor zo’n belangrijke en vooral vergaande conclusie vooraf grondig onderzoek en consultatie met de betrokken organisatie onontbeerlijk.

De feiten volgens de Wereldomroep: “De Wereldomroep werkt in tien talen en bereikt wekelijks tientallen miljoenen mensen. Nederlands bestrijkt een klein deel van de activiteiten. Bovendien bestaat een deel van het budget van de Wereldomroep uit distributie via satelliet, internet, mediapartners en kortegolf.

De Wereldomroep werkt wereldwijd samen met ruim 3.000 mediapartners, die de journalistieke bijdragen van de Wereldomroep verspreiden via radio, televisie en internet.

De Wereldomroep staat voor de verantwoordelijkheid die Nederland met haar toonaangevende internationale positie in de wereld heeft als het gaat om het stimuleren pluriforme pers en vrijheid van meningsuiting. Onafhankelijke betrouwbare informatie speelt daarin een belangrijke rol.”

De Wereldomroep begrijpt dat Nederland in de komende jaren fors moet bezuinigingen. De media- en cultuursector wordt waarschijnlijk niet ontzien. “De directie heeft aangegeven dat indien de publieke omroep moet bezuinigingen de Wereldomroep daar ook een bijdrage aan moet leveren. Dan bezuinig je wel, maar koester je tegelijkertijd ruim 60 jaar journalistieke ervaring, onze duizenden partneromroepen en ons miljoenenpubliek”, aldus Rik Rensen. [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten