Wat wil de politiek met de publieke omroep?

De Tweede-Kamerverkiezingen staan op woensdag 9 juni op het programma. De meeste politieke partijen hebben hun plannen al kenbaar gemaakt. Daaruit blijkt dat er flink bezuinigd gaat worden. Deze bezuinigingen zullen ook grote gevolgen hebben voor de publieke omroep. Maar wat wil elke politieke partij precies doen met de publieke omroep? Radio.NL zet de plannen van de belangrijkste partijen op een rij.

CDA: ‘korten op rijksbijdrage’
De grootste partij, het CDA, was altijd een groot voorstander van het publieke bestel. Maar dat is nu aan het veranderen. De partij wil korten op de rijksbijdrage van 700 miljoen euro. Het schrappen van een televisienet zou ongeveer 200 miljoen euro opleveren. Dit idee, dat niet in het verkiezingsprogramma staat, kwam van de jongerenafdeling CDJA. De jongeren vinden dat alle entertainment kan worden overgeheveld naar de commerciële zenders.

VVD: ‘BBC-model’
De VVD is voor ‘een kwalitatief hoogwaardige, onafhankelijke publieke omroep met als kerntaken objectieve nieuwsvoorziening, actualiteiten, achtergrondinformatie en opinie, kunst en cultuur en educatie’. Hiervoor volstaan maximaal twee publieke netten en vier radiozenders. De VVD is voor het ‘BBC-model’, waarbij geen plek is voor omroepverenigingen en reclame. Met de bezuinigingen zou 150 miljoen zijn gemoeid.

PvdA: ‘sterke publieke omroep’
De PvdA vindt dat ‘een sterke publieke omroep van levensbelang is’. Ook moet de publieke omroep grote sportevenementen en voetbal blijven uitzenden. Er hoeven van de PvdA geen tv-kanalen of radiozenders te worden geschrapt. De partij vindt wel dat omroepverenigingen hun programmering  -door fusies of nauwe samenwerking- beter moeten afstemmen op de smaak van het publiek. 
 

PVV: ‘één publiek tv-net is genoeg’
De PVV wil de publieke omroep fors inkrimpen. Partijleider Geert Wilders wil dat er slechts één tv-zender overblijft. De Wereldomroep kan ook worden opgeheven. De PVV wil dat de publieke omroepen commercieel worden. Hij vindt de subsidie van 700 miljoen euro oneerlijk tegenover de commerciële zenders. Het geld van de bezuinigingen kan beter worden geïnvesteerd in bijvoorbeeld zorg.

GroenLinks: ‘twee televisienetten’
Volgens GroenLinks zijn de publieke omroepen toe aan een grondige hervorming. De partij ziet het ideaalbeeld in ‘een onafhankelijk bestel, waarin onafhankelijke netredacties de programmering bepalen’. De programma’s kunnen worden ingekocht bij omroepverenigingen en worden uitgezonden op twee reclamevrije netten.

TON: ‘één publieke tv- en radiozender’
De partij van Rita verdonk, Trots op Nederland (TON), wil 530 miljoen euro korten op de publieke omroep. Dit geld wordt opgehaald door de publieke omroep terug te brengen tot één tv-net en één radiozender. Hoe de invulling eruit komt te zien is niet te lezen in het verkiezingsprogramma.

SGP: ‘mes in publieke omroep’
Ook de SGP gaat het mes zetten in de publieke omroep. De orthodox-christelijke partij wil terug naar één televisiezender en twee radiozenders. Volgens de SGP kan er een kwalitatief hoogwaardige publieke omroep blijven bestaan, zolang die zich richt op de inhoud. Dit levert ongeveer 600 miljoen euro op.

SP: ‘bescherming’
De Socialistische Partij (SP) is tevreden met de publieke omroep. In het verkiezingsprogramma  staat niets over bezuinigingen, maar de publieke omroep ‘verdient bescherming en verdere ontwikkeling’. Omroepverenigingen zijn niet meer alleen afhankelijk van het ledental, maar er wordt een promotie-degradatiesysteem ingevoerd op grond van waardering en bereik. Programmamakers moeten minder bezig zijn met kijkcijfers.

ChristenUnie: ‘bezuinigingen’
De ChristenUnie zegt dat het Nederlandse omroepbestel van ‘één van de goedkoopsten van Europa’ is. Daardoor zijn er weinig veranderingen nodig. Toch wil de christelijke partij bezuinigingen op de Wereldomroep en de omroeporkesten. Ook moeten de kleine omroepen bestuurlijk worden ondergebracht bij grote gelijkgezinde omroepen.

D66: ‘sterke publieke omroep, maar wel korten’
D66 deed eind maart veel stof opwaaien toen het aankondigde fors te willen bezuinigingen bij de publieke omroep. De Wereldomroep kon worden geschrapt. Hierop is D66 snel teruggekomen. D66 staat voor een sterke publieke omroep, waar de diversiteit van de samenleving in programma’s duidelijk naar voren moet komen. Het geld moet bij de programmamakers terechtkomen en niet bij omroepmanagers. Toch is er ruimte om te bezuinigingen: D66 vindt dat de publieke omroep met 100 miljoen euro minder kan. 

PvdD: ‘steun voor publieke omroep’
De Partij van de Dieren (PvdD) is voor een versterking van het publieke bestel. Wel wordt de zendtijd van kerkgenootschappen en genootschappen op geestelijke grondslag (de 2.42 omroepen) geschrapt. Verder wordt de publieke omroep ongemoeid gelaten. Ook is de PvdD voor een promotie-degradatiesysteem voor omroepen, waarmee de doorstroom voor nieuwe omroepen wordt bevorderd. Ook is de dierenpartij voor een alcoholverbod op alle zenders. [RvB/Radio.NL]

Gerelateerde berichten