Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bezuiniging omroeporkest deels teruggedraaid

Het Muziekcentrum van de Omroep wordt niet wegbezuinigd. Een deel van de omroeporkesten kan blijven bestaan, maakte minister van Onderwijs Marja van Bijsterveldt (CDA) vrijdag bekend na afloop van de ministerraad. Het kabinet is van plan tweehonderd miljoen euro te bezuinigen op de omroepen.

Het muziekcentrum, waar onder meer het Radio Filharmonisch Orkest en het Metropole Orkest onder vallen, zou helemaal verdwijnen.

Deze afspraak uit het regeerakkoord wordt nu deels teruggedraaid. Veel omroepen maken gebruik van orkesten, dus de kosten blijven, zei de bewindsvrouw. Daarnaast stuitte het voornemen ook op veel verzet in de samenleving. Daarom mag een deel van het centrum overeind blijven.

Om welke delen het gaat, wilde Van Bijsterveldt niet zeggen. Daarover vindt de komende tijd overleg plaats tussen de orkesten en de omroepen. Voor de zomer wil zij een definitief besluit nemen.

Voor de gedeeltelijke instandhouding van het Muziekcentrum van de Omroep heeft de minister twaalf tot veertien miljoen euro beschikbaar. Dat is minder dan de helft van de 31 miljoen die nu op de begroting staat. De bewindsvrouw moet de veertien miljoen elders op haar begroting vinden. “De tweehonderd miljoen blijft staan.” [Novum/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten