Het Radio.NL jaaroverzicht van: maart 2010

Radio.NL publiceerde ook in 2010 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2010 en begin 2011 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug naar maart 2010 met de terugkeer van Lindo Duvall, KX Radio, de Top 10 van grootverdienende radiostations in de VS en een nieuwe #1 in de luistercijfers.

Lindo Duvall terug

Lindo Duvall is weer te horen op Radio 538, maar niet op zijn ouwe plek. Hij doet het voorlopig rustig aan in het weekend. Dennis Ruyer doet voorlopig de middagshow, maar wil dit niet permanent doen omdat hij dan geen tijd meer zou hebben voor Dance Department.

Zo langzamerhand lijkt de middagshow van 538 vervloekt. Van Inkel, De Wild, Ruyer en nu ook Duvall verdwenen allemaal ziek van de zender. Het is volstrekt onduidelijk waar 538 nu een middagjock vandaan gaat halen. Diverse 3FM jocks hebben al bedankt voor de post. Over de ochtendshow hoeft 538 zich overigens geen zorgen te maken. Edwin Evers bleek weer eens de leukste DJ van Nederland, volgens een of ander onderzoek.

Nieuwe programmering KX Radio

KX Radio kreeg een nieuwe programmering. Directeur Rob Stenders heeft naar eigen zeggen de boel dictatoriaal door elkaar geschud. Fred Siebelink zit horizontaal in de middag. Mijke Marsman en Sander Hoogendoorn doen Downtown Café en in het weekend is er iedere week een VIPcast met Anton Corbijn en bekende gasten. Er zijn nu ook drie alternatieve KX streams. KX World, KX Classikx en KX Red Hot met rustige, ouwe en nieuwe muziek.

Lijst 0 partij

In verband met de Kamerverkiezingen wilde het programma Lijst 0 van BNN een eigen partij beginnen. Het CvdM vond dit echter een ongeoorloofde nevenactiviteit van een omroep. Nu gaat BNN een spel organiseren waarbij de winnaar hulp bij het opzetten van een politieke partij wint.

Kort Nieuws

– Radio 1 pakte groot uit rond de gemeenteraadsverkiezingen.
– De nieuwe Q-leiding is er maar druk mee. Vorige maand werd de ochtendshow verbeterd, en deze maand gingen ze op alle tenen van de concurrenten staan. Veronica vond het spelletje Wie zijn wij op De stemband lijken, en de Top 500 van de jaren 90 op de 90s Top 590. Radio 538 vond dat de nieuwe reclamespot van Q wel erg op een ouwe van 538 leek.
– Wild FM kreeg nieuwe jingles en een nieuwe programmering met daarin 100 minuten reclamevrije muziek aan het einde van de ochtendspits. Tevens zoekt het station nieuwe jocks door middel van Youtube.
– Giel Beelen is zijn rijbewijs weer voor tien maanden kwijt, althans als de uitspraak in hoger beroep blijft staan. In 2008 moest Giel zijn rijbewijs ook al vier maanden inleveren.
– Het Noord Nederlands Orkest speelde op Radio 4 hits van Armin van Buuren.
– Alberto Stegeman, bekende van onthullingen over slechte beveiliging, wordt streng in de gaten gehouden door een rechercheteam. Dit tot irritatie van Stegeman zelf, en de dienstdoende dienders.
– Classic FM deed weer een dag filmmuziek, en draaide de honderd beste van Bach.
– Billy Jean is het beste liedje van Michael Jackson volgens de Sky Radio luisteraar. De zender zond de tien beste van Jackson uit als promotie voor het SBS6 programma Move like Michael Jackson.
– Radio 6 zond de Zwarte Lijst uit met alleen maar zwarte muziek.
– Sander de Heer hopte weer een weekje jobs op Radio 2.
– Radio 538  Dance Department kwam een weekje vanaf de Winter Music Conference in Miami. Radio 538 zocht verder de leukste school van Nederland.
– De Q-ochtendshow en RTL-Boulevard kwamen vanuit Meerdijk vanwege de 4000e aflevering van GTST. Ruud de Wild en zijn team scoorden een bijrolletje in de serie.
– Een hoop gedoe over de tune van het programma Koffietijd. De oude tune komt niet terug. Zelfs niet na een actie met een website die veel aandacht van Edwin Evers kreeg.
– Grootnieuwsradio heeft grote problemen met uitzenden. Letterlijk, want de boel gaat niet correct de zender op door een apparatuurstoring.
– Jan Douwe Kroeske zit 25 jaar 2 meter hoog achter de microfoon. Dat werd flink gevierd op Kink FM. Het station eerde ook Arjen Grolleman met een concert dat Tears Run Rings heette, naar de favoriete hit van Grol.
– Kees Baars heeft een Classic Rock station opgericht op internet.
– Radio 5 deed een week van de jaren 50, compleet met een Top 250.
– 100%NL blijft Nederlandse artiesten charteren als DJ. Afgelopen week was Jan Smit de ochtendjock.
– Met het oog op morgen haalde de slechtste 1 april grap aller tijden uit door de doen alsof de beroemde tune vervangen zou worden. Probleem was alleen dat ze de grap uithaalden op 29 maart en ontkrachten op 30 maart. En dan is het geen 1 april grap.
– Pauw en Witteman is even Pauw omdat Witteman in het ziekenhuis ligt.
– Radio Decibel Limburg gaat erotische nachtprogramma’s uitzenden. Apart.

Transfertombola

– Martijn La Grouw is op XFM begonnen. Hij kwam van Slam FM.
– Eva Jinek en Twan Huys gaan het Nieuwsuur presenteren. Clairy Polak gaat interviews maken.
– Michael Blijleven gaat van Decibel naar SLAM FM.
– Kristel van Eijk gaat van 3FM naar Q-music. Er gaan veel geruchten rond over andere DJs die naar Q zouden overstappen. De zender wil ook in het weekend DJs hebben.

Buitenlands nieuws:

België
– Michell Follet gaat opnieuw aan de slag bij Joe FM. Op zaterdag- en zondagochtend presenteert hij Michel XXL.

Verenigde Staten
– Christiane Amanpour verlaat CNN om de politieke zondagochtendshow This Week te gaan presenteren op de tv zender ABC. De overstap leverde een hoop gedoe op omdat Amanpour niet genoeg van Amerikaanse binnenlandse politiek zou weten en te negatief over Israel zou zijn.
– Ochtendshow sidekick John Bell is weg bij Z100 (WHTZ) in New York City. Na ruim 27 jaar heeft hij besloten te stoppen. Bell was de laatste ‘on air personality’ van het eerste uur van Z100.
– De hitzender 102.7 KIIS FM in Los Angeles voert opnieuw de top aan van radiostations met de hoogste omzet. Het station sleepte in 2009 $55 miljoen binnen. Plek twee tot en met vier wordt bezet door de nieuwszenders 103.5 WTOP, WCBS 880 en 1010 WINS.

Duitsland
– ffn gaf concertkaartjes voor Robbie Williams op een wel heel aparte manier weg. Tot op het laatste moment was het onduidelijk of de winnaars überhaupt wel naar een concert van hun ster gingen. Een deel van de winnaars werd namelijk naar de dichtstbijzijnde haringkraam geloodst worden en getrakteerd worden op rolmops. Over zuur gesproken.
– De Britse legerzender BFBS Radio verdwijnt vanaf aankomende zomer van de sterke FM-frequentie 96.5 MHz in het Duitse Ruhrgebied. Vanaf juli zal het landelijke publieke station Deutschlandradio Kultur de frequentie overnemen.

Verenigd Koninkrijk
– Luisteraars zijn massaal in actie gekomen tegen het mogelijke verdwijnen van het alternatieve station BBC 6Music
– De lokale radiostations van de BBC zullen in de toekomst allemaal dezelfde vormgeving hebben. De omroep is momenteel bezig met de invoering van een centraal jinglepakket voor de 40 lokale stations in Engeland.

Luistercijfers

3FM, Sky Radio en Radio 2 zakken een plekje omdat Radio 538 van 3 naar 1 knalt. Radio 538 heeft nog nooit zo snel na de kerst de nummer 1 positie teruggepakt. En zelden was het ook zo duidelijk door wie deze prestatie geleverd is. Heel Nederland heeft blijkbaar geluisterd naar de avonturen van Evers Staat Op in Vancouver.