Mark Rutte ‘Politicus van het Jaar 2010’

Minister-president Mark Rutte is gekozen tot ‘Politicus van het Jaar 2010’. De parlementaire pers verkoos hem boven Maxime Verhagen (CDA) en Geert Wilders (PVV) die op plaats 2 en 3 eindigden. Als ‘Politiek talent van 2010’ werd het Tweede Kamerlid Wouter Koolmees (D66) gekozen. De verkiezing ‘Politicus van het Jaar’ is een gezamenlijk initiatief van Radio 1 en het NOS Radio 1 Journaal.

De parlementaire pers kent Mark Rutte de titel toe omdat “hij de VVD voor het eerst tot de grootste partij heeft gemaakt.”  De journalisten zien Rutte ook als de man “die eerst werd verscheurd, beschimpt en uitgelachen maar nu wel mooi minister-president is, een functie die hem past als een soepel kledingstuk”.

Rutte verdient de titel ook omdat hij door de Haagse journalisten wordt gezien “als de beste debater van allemaal.” Rutte kreeg in de NOS Radio 1 Journaal-uitzending de bijbehorende prijs overhandigd door Ivo Opstelten in zijn rol als informateur van het huidige kabinet.

De uitslag werd in Den Haag bekend gemaakt in een rechtstreekse uitzending van het NOS Radio 1 Journaal. Mark Rutte neemt de titel over van Alexander Pechtold (D66), die vorig jaar door de parlementaire pers tot Politicus van het Jaar werd uitgeroepen.

Door diezelfde parlementaire pers werd Wouter Koolmees, Tweede Kamerlid voor D66, uitgeroepen tot Politiek talent van 2010. Voor deze prijs kwamen politici in aanmerking die na 9 juni 2010, de datum van de laatste Tweede Kamerverkiezingen, voor het eerst actief werden in de landelijke politiek. Op plaats 2 eindigen ex aequo Henk Bleker (CDA), Elbert Dijkgraaf (SGP)en Jesse Klaver (GroenLinks). [Radiowereld.NL]

Gerelateerde berichten