Zoek
Sluit dit zoekvak.

Radiospecial over Ferry Maat op Radio 1

Radio 1 brengt op zondag 5 december om 21.05 uur tijdens het programma ‘Holland Doc Radio’ een documentaire over Ferry Maat. Mister Soulshow nam in oktober na zeven jaar afscheid bij zijn werkgever Radio Veronica. Daar presenteerde hij het programma ‘Maat in de Middag’. Maat besloot zijn contract niet meer te verlengen. Behalve Ferry Maat zelf zijn ook oud-collega Ad Roland, zoon Menno Maat en radiohistoricus Hans Knot te horen. En zijn ontdekker Willem van Kooten.

De op 16 januari 1947 in Voorburg geboren Ferry Maat studeerde piano aan het muziekconservatorium om vervolgens samen met de latere opnametechnicus bij Radio Veronica, Sietze Gardenier in de Gary O’Shannongroep te belanden. De liefde voor de radio haalde echter snel de bovenhand.

Op 6 maart 1971 stond hij samen met Joost den Draayer en Jan van Veen aan de wieg van Radio Noordzee Internationaal. Programma’s als ‘Herry Met Ferry’ en de ‘Soulshow’ haalden snel internationale bekendheid.

Tijdens zijn carrière, die hem bij onder andere de Tros, Radio 10, Radio 538, Ncrv, Radio 192 en bij het vernieuwde Radio Veronica bracht, ontwikkelde hij ook zijn eigen audiocreaties. In opdracht van talrijke omroepen componeerde en arrangeerde hij op maat gesneden jinglepakketten. De muzikale meesterwerken werden trouwens tijdens de jaren ’70 in de ‘Soulshow’ bij Hilversum 3 extra gepromoot om zo aan de wens van talrijke liefhebbers te voldoen.

Ferry stond ook bekend als een uitstekende hitparadepresentator. Na de sluiting van de zeezenders op 31 augustus 1974 presenteerde hij bij de Tros talloze lijsten zoals de Veronica Top 40. Toen deze ondertussen legale omroepvereniging de uitzendrechten opeiste, ontstond de Europarade. De in juni 1978 geïntroduceerde Tros Top 50 werd een enorm succes maar in december 1985 startte de Nationale Hitparade.

Zijn talent vertaalde zich in talrijke erkenningen. In 2006 ontving hij de ‘Gouden Harp’ van de Stichting Conamus voor de niet aflatende promotie van de Nederlandse dansmuziek. Een jaar later kreeg hij de ‘Marconi Oeuvre Award’. Een ander hoogtepunt was de benoeming tot ‘Ridder van de Orde van Oranje Nassau’. [Radiovisie/Radio.NL]