Zoeken
Sluit dit zoekvak.

VS: Kerstmuziek scoort opnieuw op de radio

Het draaien van alleen maar kersthits heeft een aantal radiostations in de Verenigde Staten opnieuw geen windeieren gelegd, zo blijkt uit de luistercijfers over de maand december die onderzoeksbureau Arbitron dinsdag publiceerde. In New York City verstevigde 106.7 Lite FM (WLTW) zijn koppositie, terwijl KOST 103.5 in Los Angeles naar de eerste plek steeg. Ook in Chicago, Dallas, Houston en Philadelphia deden de kerstliedjes het goed op de radio.

New York City
Lite FM staat nu weer alleen aan kop en heeft een flink gat geslagen. In november moest de softpopzender de eerste plek nog delen met de oldieszender (W)CBS FM 101.1.

De omschakeling naar non-stop kerstmuziek bezorgde Lite FM bijna een half miljoen nieuwe luisteraars en een langere luistertijd. Hierdoor steeg het marktaandeel van 5,9 naar 8,4%. En dat is ruim een half procentpunt lager dan vorig jaar december.

CBS FM, de nummer twee, zag het marktaandeel licht dalen naar 5,7%.De hitzender Z100 (WHTZ) bleef op plek drie met 4,6% marktaandeel. De top vijf wordt afgerond door de dancezender 103.5 (W)KTU en de talkzender 77 WABC.

Grote verliezer van deze meting was, net als vorig jaar, WCBS Newsradio 880. Het seizoen van de New York Yankies, waarvan WCBS de wedstrijden van uitzond, zit erop, waardoor het marktaandeel met 1,2 procentpunt daalde naar 3,1%. Hierdoor duikelt het station in één keer van de zesde naar de elfde plek.

Los Angeles
In Los Angeles schoot KOST 103.5 opnieuw naar de hoogste positie. Het marktaandeel steeg met twee procentpunt naar 6,6%. Hierdoor moet de hitzender 102.7 KIIS FM voor één maand genoegen nemen met de tweede plek. De afgelopen 11 maanden stond KIIS steevast op de eerste plek, maar ondanks dat het marktaandeel nagenoeg stabiel bleek op 5,5% moest het KOST aan zich voorbij laten gaan.

De derde plek is nu in handen van de oldieszender K-Earth 101, die een half procentpunt moest inleveren en 4,4% noteerde. De talkzender KFI AM640 en de hitzender 97.1 Amp Radio (KAMP) staan nu op een gedeelde vierde plek met elk 4,0% marktaandeel.

Kerstgevoel
Maar ook buiten New York City en Los Angeles vierde het kerstgevoel hoogtij. In Chicago zag 93.9 The Lite (WLIT) het marktaandeel ruimschoots verdubbelen. Het station noteerde een marktaandeel van 8,9%, wat goed is voor een sprong van de 10e naar de eerste plek. In San Francisco schoot 96.5 KOIT van 4,8 naar 7,3% marktaandeel. B101 (WBEB) in Philadelphia steeg van 7,1 naar 11,0%. Sunny 99.1 (KODA) in Houston steeg met 2,5 procentpunt naar 9,2%, terwijl 97.1 WASH FM in Washington de nieuwszender 103.5 WTOP van de eerste plek af duwde. WASH steeg van 6,1 naar 9,9% marktaandeel. In Dallas steeg 103.7 Lite FM (KVIL) van de vijfde naar de tweede plek.

Ook in Nederland doet kerstmuziek op de radio het goed. Traditiegetrouw haalt Sky Radio in december zijn hoogste luistercijfers van het hele jaar. Op Radio.NL was Kersthits.NL de laatste vier weken tot de kerst zelfs de op één na best beluisterde stream. The Christmas Station van Sky Radio stond op de vijfde plek, terwijl Sky Radio zelf op vier stond. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten