Het Radio.NL jaaroverzicht van: november 2010

Radio.NL publiceerde ook in 2010 elke eerste week van de maand een overzicht van wat er in die maand gebeurde in de mediawereld. Tijdens de laatste dagen van het jaar 2010 en begin 2011 zullen alle overzichten herhaald worden om het jaar nog één keer voorbij te laten komen. Vandaag kijken we terug naar november 2010 met pittige uitspraken van Jeroen van Inkel, en veel meer.

Jeroen van Inkel bijt van zich af

In een interview met de Nieuwe Revue zegt Van Inkel dat hij altijd beter gepresteerd heeft dan Ruud de Wild. Zowel in de middag bij 538, als in de ochtend bij Q-music.

Hij haalt ook uit naar Robert Jensen en noemt de kans dat die ooit fatsoenlijke luistercijfers haalt “on bestaand”.

Verder sprak Van Inkel over zijn midlifecrisis en de overgang van 538 naar Veronica waar Adam Curry hem in de weg zat.

Serious Request met Giel, Gerard en Coen

De 3FM actie haalt dit jaar geld op voor Afrikaanse wezen met AIDS. Van de opbrengst van vorig jaar is inmiddels vier miljoen euro uitgegeven aan malariapreventie. Het Glazen Huis staat op de Markt van Eindhoven. De actie krijgt dit jaar geen geld van de nationale overheid. In België, Zweden, Zwitserland en Kenia zijn er ook Glazen Huizen.

MAX werkt samen met regionale en publieke omroepen

Omdat regionale en lokale omroepen ook veel oudere kijkers trekken, mogen die van Omroep MAX voortaan gratis en voor niets hun radio- en tv-fragmenten gebruiken. Het is eigenlijk te gek voor woorden dat dit nieuws is en niet de normale gang van zaken.

Transfertombola:

– Barry Atsma werd de nieuwe stem van NET5.
– Roeland Stekelenburg vertrok bij NOS Nieuwe Media.
– Barry Brand verhuisde op Decibel naar de morgen. Hans Boelen ging de middag doen. Joost Berk schuift door naar de vooravond. Barend van Deelen vertrok.
– Hop, en weer een vertrokken politicus op het pluche bij de publieke omroep. CDA-er Pieter van Geel wordt baas van de NTR.
– Prem Radhakishun is voorlopig tafelheer af bij DWDD nadat hij een Volkskrant medewerkers van pedofilie beschuldigde.
– Mark Snijder wordt per 1 jan ‘11 hoofdredacteur bij Omroep Gelderland.
– Jan Jaap van der Wal gaat de Nederlandse versie van The Daily Show presenteren.

Buitenlands nieuws

Verenigd Koninkrijk
– In navolging op de commerciële zenders begint ook de BBC met het schrappen van de eerste lokale programma’s om deze te vervangen door regionale. Vooralsnog gaat het om een test.
– Het popnetwerk Heart verdwijnt uit de East Midlands. Orion Media heeft het contract met Global Radio opgezegd en start met Gem 106 op de frequentie.

Verenigde Staten
– De populaire animatieserie The Simpsons blijft op de buis. De Amerikaanse televisiezender Fox bestelde een 23e seizoen. Ondertussen staken The Simpsons de draak met zusterstation Fox News door het te bestempelen als ‘Niet racistisch, maar het best bekeken door racisten’.
– De hip-hopzender Power 105.1 (WWPR) in New York City zette ochtendman en voormalig MTV icoon Ed Lover op straat.

Australië
– Fifi Box en Jules Lund worden het nieuwe duo tijdens de avondspits op het Today FM netwerk in Australië. Zij vervangen het populaire duo Hamish Blake en Andy Lee, die alleen nog opvrijdag te horen zullen zijn.

Noorwegen
– De jongerenzender The Voice keert terug in de ether. SBS Radio heeft de zender op de plek van Radio 1 Hits in Stavanger en Trondheim, terwijl in Oslo een nieuwe frequentie werd gekocht.

Duitsland
– De Energy stations komen opnieuw met een gezamenlijke avondshow. Hiervoor zijn Tommy Wosch en Kathrin Thüring aangetrokken.
– Radio Paradiso blijft voorlopig in de ether van Berlijn. De rechter oordeelde dat de verdeelprocedure over moet.

Kort nieuws:

– De KRO wordt 85 en besteedde daar veel aandacht aan, vooral op Radio 2 en Nederland 1.
– De nieuwe ochtendshow op Q-music wordt gepresenteerd door Jeroen Kijk in de Vegte, Kristel van Eijk en Jasper de Vries. Het station vestigde verder de aandacht op vrijwilligerswerk met de Q-vrijwilligersdag waarop DJs vrijwilligerswerk deden.
– Fresh FM kreeg een verse zaterdagavondprogrammering.
– GeenStijl fuckte met een poll over wie er in het Glazen Huis van 3FM moesten komen door een stemadvies voor Rob Stenders te geven. Stenders won en kwam niet in het huis omdat zijn Powned contract dat niet toestaat.
– Binnen de regering is er een verschil van mening over de internetactiviteiten van de publieke omroep. De VVD vindt het te veel en oneerlijke concurrentie, terwijl het CDA dat niet vindt. Verder mopperde ChristenUnie-Kamerlid Voordewind dat er nog steeds te veel omroepsalarissen boven de Balkenendenorm liggen. Tot slot in dit blokje politiek nieuws zou Wouter Bos om het ontslag van Volkskrant-columnist Bert Wagendorp gevraagd hebben.
– Eric Corton organiseerde een feestje om meer Twitter volgers te krijgen.
– MTV gaat shufflen met de content van zijn kanalen. Comedy Central wordt gescheiden van Nickelodeon, terwijl TMF van de analoge kabel verdwijnt. In een reactie laat Erik de Zwart weten bezig te zijn met een digitaal Top 40 kanaal.
– Spuiten en Slikken had zijn 100ste uitzending.
– Arnold Karskens van de Pers is kort gearresteerd in Brussel omdat hij wat foto’s maakte van een hardhandig optreden van de politie tegen asielzoekers.
– Sander de Heer onderzocht het fenomeen thuiswerken door van huis uit zijn programma te presenteren. Ook zamelde hij handgeld in voor om de uitbraak van cholera in Haïti te bestrijden.
– Radio 538 gaat zich met twee grote trucks inzetten voor War Child.
– Classic FM had een koordag.
– BNR krijgt de 95.4FM vanuit Gilze. Deze frequentie is uit kavel A7 gevist. Het Agentschap Telecom is eindelijk begonnen met de uitbesteding van kavel A7 en A8 waarop de Arrow zenders ooit te horen waren.
– Radio Veronica deed weer een rondje Stemband.
– De geldproblemen bij GrootNieuwsRadio zijn inmiddels zo groot dat de zender zoekt naar mensen die gratis willen komen schoonmaken. De zender wordt echter wel steeds populairder onder christelijke jongeren. Alleen 3FM en Sky Radio zijn populairder bij christelijke jongeren.
– Een rechter heeft weer eens bevestigd dat het dowloaden van materiaal met copyright legaal is in Nederland mits het voor een thuiskopie is. Uploaden en het faciliteren van uploaden mag niet.
– Volgens Erik de Zwart is er geen toekomst voor DAB, maar wel voor digitale radio. Dit is ietwat voorspelbaar aangezien Erik de Zwart betrokken is bij het digitale platform TuneIn.
– Het stripmuseum in Groningen stelde een stapel Cryptopicto’s van Hans Schiffers ten toon.
– De Buma/Stemra blijft bezig met ongekend ingewikkelde regels over het opnemen van muziek op websites.
– André van Duin heeft de Beeld en Geluid Oeuvre Award 2010 gekregen.
– KX Radio krijgt er weer een online versie bij: KX Culture met pop, jazz, Nederlandstalig en worldmuziek, samengesteld door Angelique Stein.
– Arrow Jazz FM is gekocht door Exceed Jazz. Harderberg FM nam HotRadio over.
– Apple vond dat iPod applicaties waarmee je maar naar een radiostation kunt luisteren de iTunes-winkel vervuilen en is begonnen met het verwijderen van die apps.
– Wild FM geeft een chihuahua weg.
– Oh ja, en je kon natuurlijk stemmen op ontzettend verschillende eindejaarslijstjes, die vervolgens in december worden uitgezonden. Queen staat overigens niet meer op 1 in de Top2000.

Luistercijfers:

Er verandert heel weinig in de luistercijfers. Radio 6, KINK, Arrow Jazz, BNR, en Arrow Rock van 19 tot en met 14. Classic FM zakt van 12 naar 13, en SLAM stijgt van 12 naar 11 en komt gelijk met Radio 4. De top tien ziet er als volgt uit: Radio 10 Gold, Radio 5, 100%NL, Veronica, Q-music, Radio 1, Sky Radio, 3FM, Radio 2 en bovenaan Radio 538. [VRR/RS]