‘Absolute Radio overweegt uitschakelen AM-zenders’

De Engelse pop-rockzender Absolute Radio overweegt om zijn middengolfzenders uit te schakelen. Binnenkort krijgt de zender te horen wat de nieuwe licentiekosten zijn voor het gebruik van deze zenders, maar volgens ‘Mediaweek’ denkt Absolute Radio er serieus over na om te stoppen met uitzenden via de AM. Het radiostation zelf wil de geruchten bevestigen noch ontkennen.

In januari van dit jaar kregen de twee andere landelijke commerciële zenders, Classic FM en Talksport, al te horen wat ze de komende jaren moeten gaan betalen voor het gebruik van hun frequenties. Omdat beide zenders ook landelijk via Digital Audio Broadcasting (DAB) uitzenden, zijn deze kosten door mediaregulator Ofcom sterk gereduceerd. Zowel Classic FM als Talksport betalen in de toekomst nog maar 12.000 euro per jaar. Momenteel betaalt Classic FM jaarlijks nog ongeveer 60.000 euro en 6% van hun omzet. Talksport betaalt nog ongeveer 119.000 euro per jaar, maar hoeft geen percentage van de omzet af te staan.

Absolute Radio krijgt binnenkort te horen welk bedrag het moet gaan betalen. Momenteel betaalt het station net als Talksport nog ongeveer 119.000 euro per jaar voor het gebruik van de frequenties. Verwacht wordt dat ook het bedrag voor Absolute Radio sterk verlaagd wordt.

Volgens Mediaweek heeft Absolute Radio Ofcom zelfs verzocht om de licentiekosten nog verder te verlagen dan bij Talksport en Classic FM. Als reden hiervoor voert de pop-rockzender op dat ze minder luisteraars hebben dan de andere twee stations en dat er veel minder mensen nog op de AM-frequenties afstemmen.

Uit recent luisteronderzoek blijkt dat Absolute Radio wekelijks bijna 1,4 miljoen luisteraars heeft, terwijl Talksport drie miljoen luisteraars heeft en Classic FM zelfs meer dan vijf miljoen. Volgens Absolute Radio zelf luisteren er steeds minder mensen via de middengolf naar het station. Inmiddels zou dit nog maar 20% van de totale luistertijd zijn. De meeste luisteraars stemmen op het station af via DAB, internet, satelliet, digitale kabel of via 105.8 FM in de regio Londen. Ter vergelijking: naar Talksport luistert nog meer dan 80% via de middengolf. Mocht Ofcom de licentiekosten onvoldoende verlagen, dan overweegt Absolute Radio om te stoppen via de middengolf.

Maar de beslissing van Ofcom is niet doorslaggevend in het besluit van Absolute Radio. Er gaat ook onderhandeld worden met zenderexploitant Arqiva over de kosten voor het in de lucht houden van het zenderpark. Momenteel betaalt Absolute Radio nog miljoenen euro’s per jaar voor het in de lucht houden van de ongeveer 30 middengolfzenders.

Mocht Absolute Radio besluiten te stoppen via de middengolf en besluiten de licentie terug te geven aan Ofcom, dan is de grote vraag wat Ofcom hiermee gaat doen. Uit recent onderzoek van de mediaregulator bleek namelijk dat de kans vrijwel nihil is dat er nieuwe partijen willen gaan uitzenden via de middengolf. Vooralsnog kampt de Engelse radiowereld nog met tegenvallende reclame-inkomsten en de migratie van analoge naar digitale radio maakt het er niet makkelijk op voor eventuele nieuwkomers.

Daarnaast is het vrijwel onmogelijk voor nieuwe partijen om de eerste jaren winst te maken, omdat een station eerst voldoende luisteraars moet krijgen voordat er voldoende adverteerders reclamezendtijd kopen bij het station.

Gold Crawley
Overigens is Absolute radio niet de eerste partij die overweegt om afscheid te nemen van de middengolf. Vorige maand besloot Global Radio om de middengolflicentie voor Gold in Crawley, ten zuiden van Londen, terug te geven aan Ofcom. Gold was in deze regio te ontvangen op AM 1521 kHz, maar al jaren trekt deze editie nauwelijks adverteerders. Dit komt omdat Gold in Crawley ook te ontvangen is op 1548 kHz (editie Londen) en 1323 kHz (editie Sussex). Op de website van Gold worden luisteraars opgeroepen om over te schakelen op deze twee frequenties. [RS/Radio.NL]

Gerelateerde berichten