Radio Royaal zond afgelopen zaterdag tussen 09.00 en 18.00 uur de laatste gepresenteerde programma´s uit Het werd een emotionele uitzending bij Radio Royaal. Om 17.55 uur klonken de woorden: “Vanaf nu zal er nooit een DJ meer klinken op Royaal”. Ter afsluiting kwam er in anderhalve minuut voor 30 jaar aan jingels voorbij. Afgelopen maandag, 16 mei 2011, omstreeks 09.40 uur ging de knop om en klonk er een nieuw radiostation op 93.6 FM in Branbant.
Stefan Adriaans: “In Brabant beleefden we afgelopen weekend moeilijke tijden. We hebben afscheid moeten nemen van een roemrucht radiostation “Radio Royaal”. Afgelopen weken werd het slechte nieuws bekend. Heel erg jammer dat het afgelopen is met deze zéér gevarieerde muziekzender. Er zijn veel herinneringen aan Royaal waarmee ik ben opgegroeid.
Ik heb Radio Royaal begin jaren ’80 heel goed meegemaakt. Oude jingles en presentatoren; ik kan het allemaal nog heel goed herinneren. Begin jaren ’80 opgericht door Jos van Weegberg en een aantal fanatieke zendamateurs en gestart in een oude kippenschuur in het Belgische Hamont-Achel. Later vanuit een boerderij aan de Sint Odilialaan 120 enkele honderden meters over de grens in Hamont-Achel.
Het uitzenden over de grens was pure noodzaak. Tot 31 augustus 1974 waren er nog mogelijkheden via schepen in de Noordzee zoals Veronica dat deed. Bij de start van Radio Royaal in 1981 waren uitzendingen van commerciële omroepen in Nederland via de ether verboden.
Ook bij de start van Radio 10 Gold in 1988; Nederlands eerste commerciële radio zender werd er via omwegen vanuit het Italiaanse Milaan uitgezonden. Eind jaren ´80 herhaalde zich dit via televisie met de exploitatie van RTL-Veronique, later RTL 4. De zender zond via een Luxemburgse licentie uit zoals ze heden ten dagen dat nog steeds doet. En zo heeft het dus kunnen gebeuren dat Royaal 30 jaar geleden al kon startte als commercieel radiostation.
Radio Royaal leverde herkenbare radio met vele Nederlandse deejays en gevarieerde muziek. Wie herinnert zich niet “Schijven aan de lopende band”, ‘Koffieshop’, ‘De Zeeroute’, met Rob van der zee. De bekende nieuwslezer en deejay Tom Holland, ‘De Royaal Top 45’. En traditiegetrouw op zaterdag en zondag Wim Rooyakkers en Ome Janus met hun Nederlandstalig programma.
Verder bracht Royaal met muziek van de ’60-er jaren tot heden een gevarieerde mix aan muziek. De zender had vanuit België een groot bereik en bestrijkte de hele regio Oost Brabant. Op een zomerse avond zijn we vanuit Helmond langs het kanaal naar Den Bosch gereden. En dat Belgische zendertje haalde zomaar zonder problemen de Brabantse hoofdstad.
In die tijd was er qua muziek alleen Hilversum 3 en Omroep Brabant als regionale zender. Een veelvoud aan lokale en commerciële omroepen volgde pas vele jaren later. Tot groot ongenoegen van de concurrentie pikte Radio Royaal veel luisteraars weg bij het toenmalige Hilversum 3 (3FM) en Omroep Brabant.
Als je destijds een café binnen wandelde had je meer kans om Radio Royaal te horen dan Hilversum 3. De gevarieerde muziek had het gewonnen van de Top-40 terreur. Met vele luisteraars in Valkenswaard, Eindhoven, Veldhoven en Helmond telde Royaal 7000 leden. Iedere artiest kreeg bij Royaal een kans. Vele zangers van het Nederlandse lied waren bij Royaal live op de radio.
Ook werd een dergelijke artiest gepromoot via de toenmalige ‘Tip Topper’. Met de ruime muziekkeuze onderscheidde Royaal zich van de rest. Theo Erkens ‘al 27 jaar bij Royaal’ presenteert nog wekelijks het Weekeindmagazine op zaterdag en zondagmorgen. Wanneer je Theo hoort dan hoor je de stem van Royaal.
De hele FM band bestaat uit dezelfde radiomix en Royaal bracht hierin onderscheidende radio. Begin 2001 werd er ook druk gewerkt aan een tv station Royaal TV om live-televisie voor deze streek gaan maken. Men wilde daarbij volop gebruikmaken van de succesformule van Radio Royaal. De TV zender was de voorloper van RTV10 wat tegenwoordig door samenwerking met diverse regio partijen als Brabant 10 door het leven gaat.
In 2003 kreeg Radio Royaal na het nieuwe frequentie herindelingplan (het zogenoemde Zerobase) een Nederlandse licentie via FM 93.6 & FM 93.2. Door de jaren heen kwam het in handen van diverse eigenaren, waarna er op 16 mei na bijna 30 jaar een einde komt aan een roemrucht radio station Radio Royaal.
Het lijkt wel net als het laatste uur bij Radio Veronica 31 augustus 1974. We wensen Royaal dan ook een behouden vaart. En hopelijk…. komt Radio Royaal weer gewoon terug in de ether. En zoals Perry Oerlemans zei bij Omroep Brabant zij: “er zijn nog ambities om Royaal in een andere vorm voort te zetten.” [Radiowereld.NL]