Marokkaanse journalist jaar in cel

Een Marokkaanse rechtbank heeft donderdag de hoofdredacteur van dagblad Al-Massae veroordeeld, omdat hij uitspraken van het hof in diskrediet bracht en informatie publiceerde over onbewezen misdaden. Hij heeft een celstraf van een jaar opgelegd gekregen. Het proces tegen de hoofdredacteur, Rachid Nini, heeft geleid tot een storm van protest van Marokkaanse journalisten.

De uitspraak werd gedaan op basis van het strafrecht en niet op basis van de mediawet. De journalisten zien dat als een aanval op de persvrijheid.

“Het is het begin van de dood van de perswet in Marokko, omdat het niet alleen om Rachid Nini gaat”, aldus zijn advocaat Khaled Sefiani. “Het gaat om het gebruik van het strafrecht en het arresteren van journalisten door overheidsdiensten die de perswet willen vernietigen.”

In Marokko worden juridische kwesties waarbij de media betrokken zijn, zoals smaad, gewoonlijk behandeld onder de mediawet. Deze wet staat niet toe dat journalisten worden opgepakt en vastgezet. [Novum/AP/Radio.NL]

 

Gerelateerde berichten